Védikus asztológia haladóknak
Címlap / Ezotéria / Védikus asztológia haladóknak

Védikus asztológia haladóknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Az asztrológia, vagyis a világító égitestek tudománya a hat védikus kiegészítő tudomány egyike volt, tehát meglehetősen fontos szerepet töltött be a védikus civilizáció életében. Még a vallásos ceremóniákat is a kedvező asztrológiai időpontok figyelembevételével hajtották végre, nem is beszélve az összes többi tevékenységről. 

A védikus asztológia ágai

Samhita:
A tömegnek, a népnek szóló asztrológia magában foglalja az időjárás-előrejelzést, mezőgazdasági előrejelzést (vetési és aratási idő, földművelésre alkalmas időpontok), a természeti katasztrófák, árvizek, éhínségek, háborúk, földrengések, ciklonok várható időpontját, a piaci és politikai trendek, a  kormányzati, nemzeti és nemzetközi változások prognózisát, és bármit, ami befolyásolja a tömegeket (ház építésével kapcsolatos ügyek, a házon belül a helyiségek elhelyezése, vasztu, stb.).

Siddhanta vagy Tantra és Ganita:
Ez tanulmányozza matematikai szempontból az asztrológiát. Öt asztrológiai értekezés fontos ezek közül: Surya Siddhanta, Paulisha Siddhanta, Romaka Siddhanta, Vasishtha Siddhanta, Paitamaha Siddhanta.

Hora:
Ez foglalkozik az egyéni horoszkóp elkészítésével (Jataka), a személy születési grafikonjainak elemzésével. Indiában az újszülöttek neve alapján is elkészítik a dzsjotis- diagramokat, valamint elterjedt az élet szinte minden területén a kitüntetetten fontos eseményeket hordozó pillanat diagramjainak a megalkotása (házassági döntés, gyermek- vállalás, új üzleti vállalkozás, új otthonba költözés stb.).

Muhurta:
 
tárgya az adott ünnepélyesen fontos pillanat legkedvezőbb bolygóhatásainak a kiválasztása.


Elemei
Az indiai asztrológia állatövi beosztásában (12 állatövi jegy, 12 ház) a sumér-akkád csillagjóslást követi, míg az állatöv 36 dekánra való tagolása az egyiptomi, görög és babiloni asztrológiai rendszerrel mutat hasonlóságot.


Az indiai és a nyugati asztrológia
azonos eredetű, de a nyugattal ellentétben a védikus csillagtudomány hű maradt az állócsillagokon alapuló sziderikus állatövhöz.
A védikus Fény Tudomány Kínával közös elemei a 27 (illetve 28) holdház, a holdcsomó- pontok (Rahu, Ketu) alkalmazása a dzsjotis-diagramokban.
A védikus csillagtudomány eredeti módszerei a bolygók és csillagok pozícióinak, a pontos csillagászati ívfokok kiszámítására megalkotott Aryabhata matematikai rendszer, a bolygók fényszög-kapcsolatainak kidolgozása és hatása az egyes házakban és holdházakban, az állatöv számos alterületre osztása, a dasak (planetáris időszakok) rendszere, a 27 jóga (az állatöv 27 házra való felosztása a Nap és a Hold hosszúsági fokán alapszik, minden jóga 130 20’, az első a Kos 00 -nál kezdődik), az Ayanamsa, a sziderikus állatöv, a 15 holdi nap (thithi) és a 11 karana (fényes két hét, „Sukla paksha”, és a sötét két hét, „Krisna paksha” elnevezése és analógiáinak kidolgozása), a panchang, az indiai efemerida táblázat, a 14 állati szimbólum (Yoni), a csillagászati mértékegységek széles skálája (paramaanu, vighati, ghadija, muhurta, nakshatra ahoratram, káshtha, kala, ayana, paramanu, anu, trasarenu, truti,vedha, nimesha, kshanas, laghu, danda, jáma,stb.), a 16 varga (asztrológiai diagram).
  
Bolygók

A navagraha (a 9 bolygó, Kozmikus Befolyásoló) befolyásolja az élőlények viselkedését.
A Prasna Marga (asztrológiai értekezés) a bolygók számos más spirituális nevét megemlíti. (kilenc befolyásos, 9 birodalom). A 9 energiahullám, frekvenciasáv, égi energia minden élő, érző testre hatással van.
Minden élő kundalijában (8 őssejt) megőrződik a születése pillanatának energia-lenyomata, a bolygók, csillagok, galaxisok és egyéb kozmikus energiák együttállása, káros és kedvező fényszögkapcsolata. A kundali (amit az asztrológusok diagramok formájában el is készítenek) pontosan megjeleníti, hogy milyen bolygók és csillagenergiák hatnak az illető személyre (karma) ebben az életében, és életegyenlegként tartalmazza a sorsnak szenvedés által visszafizetett anyagi, lelki, mentális és spirituális adósságokat, és az aktuális élet bűnlajstromát, az elkövetésre váró bűnöket (azok csíráját, lehetőségét).  
A bolygók az érzelmi testen (az elmén és az emberi szöveteken) keresztül fejtik ki hatásukat. Minden bolygó speciális energetikai minőséget, egyetemes, archetipikus energiát (alapfrekvenciájával analóg, pszichomentális energiát és információt) sugároz, amikhez – meghatározott módon – az egyén megfelelő energiatestei (az első lélegzetvételt követően) rácsatlakoznak (behangolódás). Ezek a rezgéskapcsolatok a későbbiekben is kihatnak minden emberre.
Az indiai elképzelés szerint minden bolygó az Úr Siva, vagy Rudra haragja. A legtöbb graha általában ártó jellegű, de van néhány, amely kedvező hatású.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4288 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x