A parapszichológia iskolája
Címlap / Ezotéria / A parapszichológia iskolája

A parapszichológia iskolája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-08

Sokszor szembesülök azzal a ténnyel, hogy az emberek jelentős többségének nincs pontos ismerete arról, hogy mi a parapszichológia. Ennek többféle oka is van, jelen írásban kitérek néhányra, mely segíthet megérteni azt, hogy miért szorul háttérbe ez a tudomány, vagy másképpen fogalmazva: miért kerül előtérbe az a megközelítés a parapszichológiával kapcsolatosan, ami eredetileg nem is kapcsolható hozzá? 

Mi a parapszichológia? Tudomány-e a parapszichológia?
A parapszichológia szó szerinti jelentése: pszichológia „melletti” (para görög eredetű szó, jelentése: mellett), vagyis a hagyományos lélektan vizsgálati területein kívül eső pszichés események vizsgálata. Sokféle definícióval lehet találkozni, ezek közül a legelfogadottabb: az ismert fizikai kölcsönhatásoktól független mentális képességek vizsgálata. Máshol így definiálják: olyan mentális képességek vizsgálata (mint például a jövő ismerete, telepátia), melyek működése szembemegy, vagy kívül áll a tudomány ismert törvényszerűségein.

A parapszichológia jelenleg nem számít önálló, akadémikus tudománynak, bár az USA-ban ehhez nagyon közel áll, hajszál választja el az elismertségtől. A képviselői más területen legalább diplomával rendelkeznek, de inkább tudományos rangot értek el. A világ több országában is található parapszichológiai labor (köztük olyan egyetemeken, mint a Princeton és a  Duke).


A kutatói általában szkeptikusok (szkeptikusság a józan értelmezésében és nem a szélsőséges formájában értendő), nagyon óvatosan fogalmazzák meg az eredményeiket. Sok ezoterikus, UFO hívő, atlantiszi mágus, miegymás hisz a parapszichológiai képességekben, ám fordítva ez nem igaz! A parapszichológusok ennél sokkal megfontoltabbak. A tudományos igényű parapszichológia vizsgálati területei alapvetően két részből tevődnek össze, az ESP-ből (extra-sensory perception, azaz érzékszerveken túli észlelés), és a PK-ból (Pszichokinézis). Ezeknek a kategóriáknak további alkategóriáik vannak, ám erre most itt nem térek ki, mint ahogy arra sem, hogy különbség van az orosz és az amerikai felfogás között (előbbi irányzat más fogalmakat használ, és a vizsgálat tárgyát is másképpen csoportosítják).

Miért van ellenállás a parapszichológiával szemben? Mi okozza a félreértéseket?
Ebben a kérdésben sok tényező játszik szerepet. A parapszichológia egyrészről rendkívüli állításokat próbál igazolni, mely állítások befogadásához saját világképünket kellene felülbírálni. Ez általánosságban nehezen megy az emberek nagy részének, hiszen minden megkérdőjeleződhet általa, amit tudni vélt a világról, ez pedig bizonytalansághoz vezet a személyiségében. Másrészről a parapszichológia eredményeiből levonható következtetések messze meghaladják azt a képet, amit az iskolákban tanítanak nekünk a világról. Az iskolákban a tudományok egy szempontból való oktatása folyik, nem foglalkoznak a másféle szemléletekkel.Természetesen, nem csak az oktatásról, az iskolarendszerről van szó, ugyanúgy hatást gyakorol a világnézetünkre a manipuláció piramisának minden eleme (média, vallás, politika, egészségügy, stb.). Ezt talán egy másik cikkben kifejtem majd, azonban két, általam fontosnak tartott, okot megemlítek.Történelmi ok
Magyarországon a szovjet megszállás után a tudományok egy része egyszerűen tiltott volt. Nem művelhette és nem tanulhatta az ember, nem is juthatott hozzá szakirodalomhoz. Ennek eredménye az lett, hogy generációk nőttek fel anélkül, hogy szocialista eszme által befolyásolt tudományoktól bármi eltérőt hallhatott, vagy láthatott volna. Ennek megfelelően a gondolkodásmód is rugalmatlanabbá vált, így nehezebb is elfogadhatóbbá tenni olyan eredményeket, melyeket a parapszichológia felmutatni képes. Nehéz elismertté tenni egy olyan tudományt, melyről olyan emberek mondanak ítéletet, akik jellemzően még ebben a korszakban tanultak.

Személyi ok
 Magyarországon alapvető probléma, hogy a parapszichológia tudományának nincs központi szabályozása. Az emberek széles közönségével olyan, magukat képzettnek beállító, „parapszichológusok” találkoznak, akik nem csak hogy nem értenek hozzá (legalábbis kétséges a tudományos felkészültségük), hanem a tárgyi tévedéseik miatt többet ártanak a tényleges tudománynak, mint használnak! A parapszichológiát, részben nekik is köszönhetően, rendszerint keverik össze a mágiával, ezotériával, kártyajóslással és még ki tudja, hogy mivel. A tudományos parapszichológiának mindezekhez semmi köze nincs. Ennek a tendenciának sajnálatos következménye, hogy azok a szakemberek, akik sokrétű ismeretekkel rendelkeznek a témában, kevesebb teret kapnak, hiszen a legtöbb esetben magyarázniuk kell, hogy pontosan mivel is foglalkoznak. Mivel a hagyományos tudományok intézeti rendszere sokkal jobban szabályozott és szervezett, ezért jelenleg Magyarországon a parapszichológia számára nem sok babér terem az akadémikusok köreiben. 

Az más kérdés, hogy az eredményeket látva merre halad tovább az ember, milyen következtetéseket szűr le, netán elindul az ezoterikus gondolkodás irányában. Jung jó néhány fogalma csak parapszichológián belül értelmezhető, William James szeánszokat vizsgált, stb. Ahogy Heisenberg fogalmazott: „Az első korty a tudomány poharából ateistává tesz. A pohár alján pedig ott van az Isten!”.

A parapszichológia elismertsége (ismertsége) itthon, sajnos, gyerekcipőben jár, de vannak, akik tesznek érte és továbbra sem a telejósokra, kártyavetőkre és önjelölt mágusokra gondolok. A fenti tényezőkben leírtak szubjektív megközelítései a problémának, a tudomány más okait látja annak, hogy az extrém pszichológiai miért foglal el jelenleg is kétes értékű helyet a nagybetűs tudományok Pantheonjában. A tudomány kifogásait a parapszichológiával szemben egy későbbi cikkben járom majd körbe.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8540 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x