Piñata készítés - ejtsd pinyáta
Címlap / Piñata készítés - ejtsd pinyáta

Piñata készítés - ejtsd pinyáta

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Mi is az a Piñata? Ez egy olyan játék, aminek a belsejében cukorka, nyalóka, csoki ... és sok sok finomság van. Manapság a szülinapi partyk egyik legdivatosabb játéka világszerte. Nálunk is egyre jobban terjed és ezzel tuti, hogy Te is nagy sikert aratsz! Neve, írásmódja alapján sokan azt gondolják, hogy ez egy mexikói játék, pedig nem! A története a 14.századig nyúlik vissza és az olasz Pignatta volt az első játék ami hasonló elven működött (valamilyen edénybe ajándékot rejtenek). Ez került át később spanyol közvetítéssel Mexikóba ahol hamar népszerűvé válik. A játék nagyon egyszerű: egy feldíszített és fellógatott papírmasé figurát megtöltünk ajándékkal, majd ezt kell egy bottal eltalálni. Persze ez nem olyan egyszerű, mert vagy bekötött szemmel kell eltalálni vagy - mexikói mintára - egy kötéllel rángatnak.  

Manapság a szülinapi partyk egyik legdivatosabb játéka világszerte. Nálunk is egyre jobban terjed és ezzel tuti, hogy Te is nagy sikert aratsz!

Neve, írásmódja alapján sokan azt gondolják, hogy ez egy mexikói játék, pedig nem! A története a 14.századig nyúlik vissza és az olasz Pignatta volt az első játék ami hasonló elven működött (valamilyen edénybe ajándékot rejtenek). Ez került át később spanyol közvetítéssel Mexikóba ahol hamar népszerűvé válik.

A játék nagyon egyszerű: egy feldíszített és fellógatott papírmasé figurát megtöltünk ajándékkal, majd ezt kell egy bottal eltalálni. Persze ez nem olyan egyszerű, mert vagy bekötött szemmel kell eltalálni vagy – mexikói mintára – egy kötéllel rángatnak. A bolti Pinata annyiban leegyszerűsített, hogy nem kell ütni, hanem zsinórokat adunk a gyerekek kezébe ezt kell húzogatni, de csak 1 zsinór nyitja ki a dobozt. Jellemzően ez van az ünnepelt kezében.

Vásárolhatsz ilyen Pinatat, de sokkal jobb móka ha elkészíted!

Hozzávalók:

1db 25cm-es gömb lufi
2-3 db nagyméretű újságpapír (A MédiaMarktos, illetve a nagy napilapok a legjobbak)
tányér
4 evőkanál liszt
kb 3-4dl vízzel
1 tekercs zöld kreppapír
ragasztó
1 db A/4 lap
kb 4m hosszú spárga
sok-sok nasi kb 1-1,5 kg
testápoló (bármilyen, csak krém legyen)
1 váza, vagy magas falú kaspó :)
olló

Hogy is kezdjünk neki. Igazi móka lesz a gyerekeknek, hiszen dagonyázni kell majd a csirízben :) Javaslom, hogy mielőtt tényleg nekiállsz terítsd le az asztalt jó nagy felületen, illetve olyan helyen készítsd el, ahol nem sajnálod a padlót!

Lássunk neki! Fogd meg a lufit és fújd fel :) eddig nem olyan nehéz! Kösd be a száját! Tedd a lufit szájával felfelé a kaspóra vagy vázára, majd ott krémezd be mindenhol egyszerű testápolóval! Az újságpapírt tépkedd fel vastagabb (5-8 cm) csíkokra, és ha megvagy az összessel már neki is állhatunk a dagonyászásnak :) (Lsd. Kép.)


Fogj egy újságcetlit, mártsd bele teljesen a csirízbe, majd óvatosan kivéve onnan – el ne szakadjon! - terítsd és simítsd rá a lufira. Ha függőlegesen kezdted, függőlegesen folytasd, kisebb átfedéssel a csíkokkal. Mindig cetli-csiriz-lufi. Egészen addig, amíg legalább egyszer körbe nem értél mindenhol. A ragasztgatásnál ügyelj arra, hogy a lufi szája kilógjon! Azt ne borítsd be papírral!

Ha megvagy függőlegesen, jöhet az újabb réteg, ám ez vízszintes legyen! Mindenhol 2 réteg legyen, mert különben, könnyen elszakad! Mindig szépen simítva kell a csíkokat feltenni, erre nagyon figyelj!

A két réteg általában elég, de ha biztos akarsz lenni magadban, tegyél rá még egy réteget ismét függőlegesen. Az alja legyen a legstabilabb :)

Kész? Akkor a legmacerásabb résszel már kész is vagyunk! Juhéj! Nagyon ügyes vagy! Most hagyd addig állni a papírmasét ameddig meg nem keményedik/szárad a lufin! Közben természetesen forgasd, hiszen a víz lefelé folyik, mindenhol száraznak kell lennie! Ez nagyságrendileg 1-2 nap :)(Lsd. Kép.)

Szárítani (pl hajszárítóval) tilos, mert a felmelegedő levegő kitágítja a lufit és az kidurran a Pinata pedig összeesik.

Ha megszáradt a lufin a papír (ezt majd úgy tapasztalod meg, hogy kemény, és kifehéredik) akkor fogd az ollót és a lufi száját vágd be egy kicsit, hogy fokozatosan ugorjon össze :). Ne ijedj meg, ha hirtelen összeugrik a lufi! Ha jól csináltad a papírmasé egyben marad :) (Lásd kép.)

A szájánál vágd egy kicsit nagyobbra a lyukat, de ne nagyon! Csak annyira, hogy bepakolhasd az ajándékokat/nasit! És most már pakolhatsz is! (Lásd kép..)

Most fogd meg a spárgát és mint az ajándékcsomagolásnál kösd meg a pinatat! Nem baj, ha hosszabb, sőt, hiszen fel fogjuk lógatni a plafonra! (Lásd kép.)

Jöhet a krepp papír és a ragsztó! Vágd fel egyenlő vastagságú csíkokra a papírt és mint a szalonnát, csíkozd meg :) Mindet csináld meg így folyamatosan tudsz vele haladni. (Lásd kép)

Most fordítsd oldalra a már nasis pinatat óvatosan, és az aljára ragassz egy nagyobb darab krepp papírt. Úgy, ahogy a képen is mutatom. Majd kezd el a „szalonna darabokat” felragaszatni lépcsőzetesen egymásra. Fontos, hogy körbe haladj, különben csíkos lesz a figura.
(Lsd. Kép.)

Amint kész vagy az egésszel jöhet az A/4-es papírlap! Rajzold meg, ahogy mutatom a képen és vágd ki! Ragaszd fel, és gyakorlatilag el is készültél :)

Jöjjön a játék leírás!
Az elkészült pinatat a gyerekek magasságánál legalább fél méterre függeszd fel valahova. Szerezz egy baseball, vagy softball ütőt, de akár a sodrófa is megteszi. Nagyon kell figyelni nehogy baleset legyen így minden gyerek a Piñata-tól legalább 1-2m-re legyen.

Kösd be a szülinapos szemét, hogy ne lásson! Pörgesd meg kétszer-háromszor jobbra és balra, majd a többi vendég irányítsa őt, merre van a Piñata és találja el. Minden gyerek egyszer üthet elsőre, aztán, ha nem verték szét, akkor jöhet a következő kör :)

Amikor alábbhagy a lelkesedés, mert hiper-szuper lett a masé, akkor jöhetnek a felnőttek! :)

Persze a jutalom az lesz, ha a gyerekek szét tudják verni és kihullik a nasiiii.
FIGYELEM! Sose engedd a gyerekeket a kihullott nasi közelében, ha éppen ütni készül valaki! Az ütőjátékost pedig mindig a Piñata irányába vezesd, ne a vendégek felé.
Nem olyan veszélyes ez, ám annál izgalmasabb :)

Sok sikert, jó szórakozást!

Ha elkészítetted meséld el, hogy sikerült! Küldj fotót a partyról! :)

Üdv, Galagonya
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 58564 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x