Vágyaktól a valóságig - A sors és szabad akarat paradoxona...
Címlap / Ezotéria / Vágyaktól a valóságig - A sors és szabad akarat paradoxona

Szabad Mihály

Vágyaktól a valóságig - A sors és szabad akarat paradoxona

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Swami Vivekananda, a modern idők egyik legnagyobb jógija szerint "a karma az emberi szabadság örök érvényesülése". Fura kijelentés, hiszen a karmát kicsit más értelemben ismeri a legtöbb ember.  

Van egy régi vicc a gyerekek találékonyságáról, ami segíthet megvilágítani a kijelentést: "Vettem a gyerekemnek egy összetörhetetlen játékot. Láss csodát... Az összes többi játékát azzal verte szét." Hogy mi köze van ennek a Sors és a Szabad akarat kérdéséhez? Nagyon egyszerű. A karma (az ok és okozatiság törvénye) törvényének felhasználása az önismeretben, ami segíthet túllépni annak korlátozó erején. Vajon mi lehet a Szabad akarat titka? Létezik -e egyáltalán? Vagy azoknak van igazuk akik a Sorsban hisznek?

A fenti kérdések nem afféle filozófiai okoskodások, hanem a létezésed minőségének meghatározó önfejlesztő lehetőségek, melyek nem mellesleg meghatározzák azt a folyamatot is melyben a vágyad valósággá transzformálódik. Ehhez meg kell találni magadban valamit ami túlmutat az ok és okozatiság kényszerítő erején. Ez pedig a Tudat.

Majd minden nyelvben és kultúrában ismert a közmondás: ki mint vet, úgy arat. Ez az egyszerű közmondás tulajdonképpen az ok és az okozat törvényére, vagyis a karma működésére utal. Minden cselekedetünknek megvannak a következményei, melyek az azt kiváltó tettek minőségével térnek vissza hozzánk. Egyszerű. Ha boldogságot, elégedettséget vagy bőséget eredményeznek másoknak, akkor az fog visszatérni hozzánk. Ha annak ellenkezőjét, akkor az. A visszahatás mindössze az idő kérdése.A karmával kapcsolatban nagyon sokféle értelmezés létezik. A kvantumszemlélet megközelítése többszintű. Elismeri, hogy a legtöbb embert ez a törvény tart a végtelennek tűnő „körforgásban”, melyet szamszara néven említenek a keleti filozófiák és vallások. Ez azonban csak érme egyik oldala.

A karma mélyebb vizsgálata magában hordozza a Szabadság titkát is. Ugyanis elvezethet a tudatos döntéshozatal felismeréséhez. Az aki valójában vagy messze több mint az ok és okozatiság világára korlátozott személyiség. A keleti tanítások úgy nevezik: Önvaló, s ami bizonyos kvantumfizikai értelmezés szerint maga kvantummező végtelen lehetőségével azonos. A teremtő energia abból áramlik az érzékelés és értelmezés folyamatán, és a cselekedeteken keresztül a megvalósulás felé. Minden gondolat, érzelem és fizikai jelenség, és maga a világ is ebből ered. 

Itt lép be a képbe a döntéshozatal. A legtöbb ember csak reagál a külső és belső világának hatásaira, s így a visszahatás is automatikus és reaktívvá válik. Ezzel feladja az egyik legcsodálatosabb és legkülönlegesebb ajándékát a létezésnek. A szabad döntés képességét. Amikor azonban valaki tudatára ébred a testi, gondolati, érzelmi szokásainak és az ahhoz kapcsolódó viselkedésmintáknak, akkor képes lesz Ő maga tudatosan dönteni, s nem egy automata program, amelyet személyiségnek hívunk. Amikor öntudatlanul reagálsz, akkor fel sem merül benned, hogy döntöttél, pedig megtetted. Átengedted az irányítást a karmádnak.

A múltban eredő cselekedeteink minden pillanatban elérnek bennünket. Az a törvény, hogy a visszahatás el fog érni. A kérdés viszont, hogy mit lehet kezdeni velük. Az emberek lelki – tudati érettségüknek megfelelően háromféleképpen élik meg a karma hatásait. A legtöbben nem tudatosan élik át a karma hatásait, és egyszerűen megfizetik az adósságukat. Ez lehet szenvedés vagy öröm, kellemes vagy kellemetlen tapasztalatok a múltbeli cselekedeteknek megfelelően. Ennek a szintnek a legfőbb jellemzője az öntudatlanság, és a nagyon lassú és fájdalmas lelki fejlődés.
 
Aki kicsit érettebb és felismeri ezt a kozmikus törvényt, az a maga javára fordítja, és elindul a tudatosodás útján. Olyan cselekedeteket próbál végrehajtani, amelyek kellemesebb visszahatással lesznek rá a jövőben. Ez már érettebb lélekre vall, de a fejlődés itt is sok sok emberöltőn keresztül zajlik. Az ilyen ember gyakran felteszi magának a kérdéseket: Mi tanulnivalón van jelenlegi tapasztalataimból? Mit tegyek hogy másoknak kellemes, boldog és örömteli érzeteket adjak? Hogyan tehetem hasznossá jelenlegi helyzetemet, magamnak és embertársaimnak? Mit akar tanítani nekem az Univerzum? Ily módon elkezdi kozmikus adósságát leróni, és felgyorsítja a tudatosodás folyamatát. Így már felhasználja a karmát, hogy pozitív tapasztalatokra ítélje önmagát.

A harmadik lehetőség paradoxnak tűnik, de a valódi lehetőséget ez rejti magában. A karma segítségével túljutni a karmán. Mint egy zen koan: „Saját kezünknél fogva emelni fel önmagunkat.” Hogyan lehetséges ez? Egyre több és több tapasztalatot kell gyűjteni a tiszta tudatosság állapotáról. Megélni azt a csendes teret, ami maga a kvantummező, mely téren, időn és anyagon túl létezik. Ebben az állapotban már nem létezik karma, mert az csak elme által létrehozott dimenzió (tér, idő, okozatiság) törvénye. A karma szövi át azt a látszólag elkülönült tudatteret, mely az időhöz kötött emlékek (vágyak és félelmek), valamint az abból kiinduló cselekedetek miatt érzi magát elkülönültnek. S ebből kiinduló cselekedetek azok melyek könnyen és örömtelien valósulnak meg.

Aki a jelen pillanatot tudatosan éli, az függetlenné válik lényének azon részétől ami a hatás - visszahatás törvényének van alárendelve. Tudatos alakítója lehet így a saját valóságának, nem pedig passzív elszenvedője a kozmikus hatásoknak és törvényeknek.

Így lesz a legerősebb megkötő erő a felszabadulás eszköze. A szenvedés vélt okozója pedig a siker, boldogság és béke okává válik. Így már érthetővé válik Swami Vivekananda a modern korszak egyik legnagyobb jógi megfogalmazása:

„A karma az emberi szabadság örök érvényesülése…”
      
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 13096 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x