Készítsünk-e szelfit?
Címlap / Ezotéria / Készítsünk-e szelfit?

Készítsünk-e szelfit?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

A szelfi kifejezést ma már nem kell bemutatni senkinek. Mindannyian ismerjük azokat a fotókat, melyek a saját magukat megörökítő képkészítőket ábrázolják. A közösségi oldalak robbanásszerű fejlődése hívta életre a jelenséget, mely kezdetben talán megosztotta a közönséget, mára azonban az életünk megszokott részévé váltak az ehhez hasonló vizuális tartalmak. Attól azonban, hogy a jelenség beszivárgott a mindennapjainkba, még nem feltétlen kell élnünk vele.  

Vannak, akik rajonganak a szelfi készítésért, mások tartózkodnak tőle. Véleményünk azonban mindannyiunknak van róla. Bár az önfotózás jelensége nem függ magától az időjárástól, a nyári időszakban talán még több alkalom és lehetőség kínálkozik bizonyos pillanatok megörökítésére.

Lássunk most 5 kérdést, melyet érdemes feltenni magunknak, mielőtt szelfizésre adnánk a fejünket.

 


 

1. Mit akarok kommunikálni?


Fontos tisztában lennünk azzal, hogy mit akarunk kommunikálni az elkészített képpel. Vajon milyen információt szeretnénk megosztani a fotó által.
Valóban a saját létezésünk tényét akarjuk kommunikálni? Vagy van esetleg érdemi mondanivalónk saját magunkról? Esetleg egy konkrét üzenet, amit célba szeretnénk juttatni? Amennyiben igen, annak közvetítésére feltétlen a szelfi készítése a legjobb megoldás?
Annak ténye, hogy a legtöbben ma már csak piktogramokkal és/vagy hashtag-ekkel látnak el egy-egy szelfit amikor megosztják azt, arra enged következtetni, hogy maguk is érzik, valamilyen üzenetet csatolni kellene, a saját maguk középpontba állítása ugyanis konkrét közlendő nélkül céltalan.

2. Valóban nincs senki, aki lefotózna?


Vannak olyan helyzetek az életben, mikor úgy érezzük, feltétlen meg kell örökíttetnünk magunkat egy adott helyen, vagy egy bizonyos személlyel, esetleg társasággal.
Az igéző tájkép, egy csodálatos épület, egy számunkra fontos személy, vagy egy önfeledt társas pillanat mind-mind okot adhatnak arra, hogy emlékként meg akarjuk őket őrizni.
A kérdés csak az, valóban olyan egyedül vagyunk-e ezekben a helyzetekben, hogy másképp nem lehet megoldani a képkészítést? Valóban a szelfi az egyetlen módja annak, hogy elkészüljön rólunk az a bizonyos fotó a vágyott helyszínen, és/vagy személyekkel?
Az okostelefont megelőző időszakban is készültek portrék. Az esetek túlnyomó részében tehát megoldható a képkészítés egyéb módon is.

3. Mi a célom a képpel?


A szelfik legtöbbször öncélúak. Nincs konkrét mondanivalójuk, sem pedig üzenetük. Az elkészítésük legfőbb oka többnyire az, hogy az egyén azokat megosztva növelhesse a saját önértékelését a visszajelzésként érkező pozitív megerősítések révén. Ez azonban nem növeli tartósan az önértékelést ellenben addikciót okozhat, minek következtében az egyén rendszeresen ilyen tartalmak megosztására kényszerül.
A szelfizés hátterében számos ok állhat, mint amilyen belső bizonytalanság, a kompenzációs törekvés, az egoizmus, az imázs építés, a trendkövetői attitűd gyakorlása, vagy épp a puszta bolondozás.

Mielőtt tehát szelfit készítenénk – s azt meg is osztanánk – érdemes átgondolnunk, voltaképpen mi is a célunk ezzel a fotóval.

 


4. Milyen hatást fogok kiváltani?

Számos gondolat és érzés villanhat át rajtunk, amikor az ismerőseink egy-egy szelfijét meglátjuk. Az vajon eszünkbe jutott-e már, ők mit gondolhatnak fordított esetben?
Milyen kép alakul ki bennük? Milyen okot tulajdoníthatnak a fotó elkészítésének és publikálásának? Hogyan formálhatják a benyomásukat, a véleményüket a saját magunkról megosztott vizuális tartalmak? Valóban ezt a hatást szeretnénk elérni?
A szelfi csalhat mosolyt az arcunkra, ahogyan akár közönyt is kiválthat, bizonyos esetekben azonban kifejezetten negatív véleményt alakíthat ki bennünk másokról, ezt pedig érdemes figyelembe vennünk, mielőtt ilyen képet osztunk meg magunkról.


5. Hogyan vállalom fel a szelfizést?

A szelfi megjelenését követően nem sokkal a gyártók előálltak olyan segédeszközökkel, melyek révén a szelfi készítés tényét akár el is lehet titkolni. A különböző szelfi botok lehetővé teszik, hogy úgy készítsünk szelfit, hogy az adott képen az ne legyen észrevehető.

 


Vannak, akik azt mondják, a szelfi bot pusztán kényelmesebbé teszi az önfotózást, vagy a csoportkép készítését. Mások szerint ez csupán egy újabb divathóbort, míg megint mások egy felesleges technikai kiegészítőnek tartják.

Egy biztos, ha önmagunkról akarunk fotót készíteni, ma már számos eszköz közül választhatunk, mely ebben nyújt segítséget, akár egyszerűbbé akarjuk tenni magát a folyamatot, akár láthatatlanná. A telefonk pedig rendelkezek olyan önkioldóval, amely időzített fotózást is lehetővé tesz azokra az esetekre, amikor a készüléket letéve akarunk magunkról, vagy a csoportról fotót készíteni. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10753 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x