Hová vezet az emberi fejlődés további útja?
Címlap / Ezotéria / Hová vezet az emberi fejlődés további útja?

Hová vezet az emberi fejlődés további útja?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-09

Felnőtté nem az életkorunk tesz bennünket. A felnőttkort a gondolkodásmódban, a viselkedésben, a döntésekben, a felelősségvállalásban, az értékrendben és az életvezetésben bekövetkező változások jelzik. A dacos gyermeket, és a saját határait kereső kamaszt fokozatosan felváltja egy önmagát jól ismerő, kiegyensúlyozott, céltudatos és felelősségteljes személy. A folyamat azonban nem megy egyik napról a másikra. 

A teljesség megélése kezdetben felszabadítóan hathat az egyénre. Elragadtathatja, ifjúkorban kísérletezésre és bizonyos eszmék iránti elköteleződésre sarkallhatja őt. A biológiai sajátosságokból fakadó energia ugyanis nem csupán a testet, hanem a lelket is átjárja ilyenkor. A veszélyérzet hiánya, és az omnipotens gondolatok olyan tapasztalatszerzésre ösztönözhetnek, melyet más életkorban talán már nem vállalnánk.
Mindez része annak a fejlődési útnak, melyet be kell járnunk, amit át kell élnünk, meg kell tapasztalnunk. Egyedül. Önmagunknak.

Út, melynek része a hibázás, a tanulás, az előrelépés. Út, mely megmutatja, hogy a hedonista attitűdön túl is van létezés.


A felnőtt ugyanis nem csupán magáért, hanem másokért is képes felellőséget vállalni. Gondoskodni, szolgálni, alárendelődni olyanok szükségleteinek, akik fontosak a számára. Ezt jellemzően a családi és rokoni kapcsolatainkon keresztül éljük meg - nemtől függetlenül, egyéni módon. A legtöbben azonban nem lépünk tovább.

Sosem tapasztaljuk meg az ennél nagyobb csoportok iránti felelősségvállalásban rejlő lehetőségeket. A család ugyanis csak egy egység a sok közül - a legkisebb a társadalomban - melyben a fentiek érvényesülnek.
Nem csupán a családunkért tartozunk azonban felelősséggel, hanem a közösségért is, melynek a részei vagyunk. Mindazok az értékek, melyek a szeretteink iránti kapcsolatunkat meghatározzák, tetten érhetők kellenének, hogy legyenek más emberi kapcsolatainkban is.


Igazán hasznosnak a másik szolgálata révén érezhetjük magunkat. Értékessé az tesz bennünket, ha adunk, nem pedig elveszünk. Ha az egyéni képességeinket kiaknázva valamit hozzáteszünk a társadalomhoz, a közösséghez, nem pedig önző módon elragadjuk azt, amihez megvan a pénzünk vagy a hatalmunk.

Az önmagát felfedező egyén számára a fejlődés útja visszavezet az egységhez. Az egyéni célok közösségi célokká való átkonvertálásához. A közösség szolgálata ugyanis képes megmutatni az emberi létezés lényegét.

Társas lények vagyunk. Szükségünk van mások figyelmére, támogatására, szeretetére. Szükségünk van arra, hogy érezzük az egymáshoz tartozás biztonságát.
Az a fajta egyediség és megismételhetetlenség, mely megkülönböztet bennünket egymástól, egyúttal össze is köt. Nemtől, kortól, kultúrától és származástól függetlenül ugyanis mindannyian hasonló érzelmi bázisból merítünk.


Mindannyian szerettünk, csalódtunk, vagy szégyenültünk már meg, ahogyan bíztunk, hittünk, értünk el sikert vagy szenvedtünk el kudarcot. Mindannyian voltunk boldogok, és reményvesztettek, vagy bizakodóak, és dühösek. Mindannyian éreztük már úgy, hogy szeretnénk feladni, vagy épp újrakezdeni valamit.
A megélt tapasztalat minőségétől függetlenül, ezeket az érzelmeket már mind átéltük, vagy át fogjuk élni más-más formában. Sokkal több tehát bennünk a közös, mint azt a felszínen meghúzódó különbségek miatt elsőre gondolnánk.

A fogyasztói társadalom alappillérei az egyediség hangsúlyozásán nyugszanak. Csak akkor bírható rá a fogyasztó arra, hogy még többet vásároljon, ha elhitetik vele, hogy csak termékek vagy szolgáltatások fogyasztásán keresztül fejezheti ki az egyediségét. Pedig egyedivé nem a telefonunk színe, az autónk típusa, vagy a házunk mérete tesz minket, hanem azok a tulajdonságok, jellemzők és tapasztalatok, melyeket a testi-lelki fejlődésünk során felfedezünk.
Nem az a feladatunk, hogy az egyediségünket mások kárára az égbe kiáltsuk, hanem, hogy ezeket a képességeket a közösség szolgálatába állítva megvalósítsuk önmagunkat.

Az, aki már valaha segített ismeretlenen egy útbaigazítással, egy nehéz csomag megemelésével, vagy egy semmibe nem kerülő fuvarral az esőzésben, aki segített egy tányér étellel egy nélkülözőnek, használt játékokkal egy nehéz sorsú gyermeknek, vagy a kanapéja átengedésével egy barátjának – bárki, aki már valaha szolgálta a közösséget, melynek a tagja, ismeri az abban rejlő felszabadító és örömteli érzést. Tudja, hogy milyen egy másik ember életével összefonódva hasznosulni. Tudja, hogy hová vezet az emberi fejlődés útja.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5471 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x