Birtokolni vagy Létezni?
Címlap / Ezotéria / Birtokolni vagy Létezni?

Szabad Mihály

Birtokolni vagy Létezni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

Ebben a cikkben kicsit megvizsgáljuk a "pénz mélypszichológiáját". Nagyon sok érdekes és értékes cikk, könyv, tanfolyam foglalkozik a pénz megszerzésének technikáival, módszereivel, Ennek eredményeképpen könyvtárnyi "Hogyan legyél milliomos hét egyszerű lépésben?" típusú mű jelent meg az elmúlt években. Ám elsőként nem ebből a szempontból szeretnék új nézőpontot adni, hanem egy kicsit mélyebbre merülni az emberi pszichében a címben szereplő dilemma mentén. 

Vajon hogyan függ össze, s milyen viszonyban van a birtoklás, a pénz, a boldogság, és a létezés tiszta átélésének jelensége?

Mielőtt bárki plágiummal vádolna, szeretném tiszteletemet és csodálatomat kifejezni Eric Fromm-nak, a 20 század egyik legnagyobb (szociál)pszichológusának. Ő tette fel először ezt a kérdést, s ő az aki - kortársai közül - talán a legmesszebb mutató válaszokat adta, a nyugati társadalmak problémáit vizsgálva.

A birtoklást vizsgálva, akkor nagyon hamar szóba kerülhet a pénz. A pénz különleges jelenség az életben és az emberi tudatosságban. Az emberek nagy többségére két véglet jellemző. Az, aki
- hajszolja, gyűjti, s biztonságot, szabadságot, az élet kontrolálásának eszközét látja benne.
- menekül, előle, szinte fél a vele járó felelősségtől, s ezért tudat alatt megtagadja (de azért gondolatban állandóan vele foglalkozik.)

A legjobban azok járnak, (s általában ők igazán gazdagok a fizikai szinten is) aki képesek megvizsgálni mit tanítottak nekik a pénzről és a birtoklásról, s ezzel képesek túllépni a tudatalatti függőségen. S újra felfedezve megértik a működését. Felhasználják, játszanak vele, s annak látják ami. Egy csere, esetleg értékmérő eszköz az emberek közötti viszonyban. Azonban nem tulajdonítanak neki túlzott jelentőséget. A fenti két véglet tagjai túl sokat várnak a pénztől. Olyasmit, amit esetleg nem adhat meg. Azért alakul ki a diszharmonikus viszony.

Vajon miért olyan fontos a pénz az embereknek? Pszichológusok, szociológusok, üzletemberek sokféle választ adtak erre, de abban legtöbben egyetértettek, hogy van egy szinte magnetikus hatása, ahogy az emberek figyelmét magára vonja. Boldogok, akik kikerültek ez alól a hatás alól. Talán az a titok, hogy a pénzt totálisan lehet birtokolni, s ily módon tökéletes a személyiség megerősítésére.


A birtoklás nagyon mély hajlamként van beágyazódva az emberi elmébe. Ez a viszonyítási pont az élet majd minden területének. Elég csak megvizsgálni a nyelv szerkezetét, s a mindennapi beszélgetésekben elhangzó mondanivaló irányadó témáit. A személyiség a birtoklást félreértve azt gondolja, s minden egyes mondatával és cselekedetével megerősíti, hogy „a testem, az életem, a hazám, a feleségem, a gyerekem, az emlékeim, a tudásom, a tapasztalatom, a különleges képességeim, a problémám…” S sorolhatnánk a végtelenségig.

Ez tökéletesen igaz a társadalmi élet szempontjából, és az abban való működéshez szükséges személyiség nézőpontjából.. Ha azonban kész valaki mélyebbre tekinteni önmagába, akkor felfedezheti mekkora félreértés a birtoklás a lélek és a tudat nézőpontjából. Érdemes megvizsgálni: Ki birtokolhat bármit is? És meddig? A személyiség vagy a Tudat (Felsőbb Én, Lélek, nevezd saját ízlésed szerint..)? Mi változna, ha kipróbálnánk a birtoklással együtt járó ragaszkodás nélkül megélni a világ jelenségeit? Ahol használod és megbecsülöd a külvilág jelenségeit a ragaszkodás és kötődés nélkül.

A 21 században a pénz nem pusztán a papír, mert akkor egyenlő lenne a történet. Az mindössze a megjelenési forma. Aki csak azt látja az nem fog menekülni a csapdából.
Az igazi dilemma a létezés (aminek tiszta megélése maga a szeretet) és a birtoklás viszonyában jelenik meg. A pénz pedig a kulcs a birtokláshoz. A mai társadalom egyik mesterségesen kialakított alapképlete, hogy több pénz egyenlő több birtoklás. S ettől nagyobb elismerést, biztonságot és sok mást lehet megszerezni. ami a személyiségnek stabilitást ad. Ha viszont ez hiányzik az ego, kevésnek érni magát.

A fent említett zseniális pszichológus szerint, aki nem tud igazán szeretni, az rögeszmésen birtokolni akar. S mint kifejtettük, ezt az érzetet a pénzen keresztül szerezhető meg a legkönnyebben, ezért van oly fontos szerepe a pénznek az emberek életében.
A Szeretet viszont a leghatalmasabb erő az univerzumban, melynek feltételek nélküli átélése ad egy olyan bőségérzetet és egyensúlyt, mely valóban Szabaddá tesz. Ha tudsz szerezni, akkor a birtoklás (s így a pénz is másodlagossá válik). Nem tagadod meg, nem menekülsz előle, nem is hajszolod. A helyén kezeled, mert tudod: egyedül a szeretet adhat Stabilitást, Biztonságot, Bőséget és Szabadságot. S ezeket átélve – mert egy kis éberséggel és tudatossággal a lelkileg érett ember könnyen képes rá - akár a külvilágban is tükröződik az, amit most gazdagságnak hiszel, s birtokolni akarsz.

Azonban már felismered: az élet igazán lényeges dolgai nem birtokolhatók, s nem annak érzéséből származnak. Béke, Szeretet, Hála, Együttérzés, Kreativitás, Szépség Hogyan birtokolhatná bárki is ezeket a jelenségeket és energiákat?


Tehát tudd, hogy a pénz mire való, s használd arra. Ne várj olyasmit, amit nem adhat. A fenti felsorolást kiegészítve Valódi Tudást, Biztonságot, Szabadságot, Beteljesülést, Nyugalmat, Önbecsülést, Önbizalmat ne várj tőle. A pénz csak ezek felszínes illúzióját adja önmagában. Ha viszont ezek természetes minőségekké válnak benned, akkor a pénz tökéletes eszköz lesz számodra bármely célod megvalósításában.


 
Ha tudod és éled, mi a Szeretet, nem akarsz birtokolni. Csak használod a dolgokat. (Pénzt, lakást, kocsit, vállalkozásokat…) hálával, megbecsüléssel, de ragaszkodás nélkül. S alkalmazod a nyelvi formulát, de nem gondolhatod komolyam, hogy például egy másik emberi lény a „feleséged, férjed, pasid, gyereked, stb.” Ők egyenlő társaid egy végtelen játékban.
A birtoklás rögeszméssé tesz. Viszont ne csapd be magad. Ha nem birtokolsz, de erre büszke vagy, és összehasonlítod magad másokkal, akkor is az egód erősíted. Ez nagy csapda, amibe sok „spirituális” – bármit is jelentsen ez a kifejezés – ember beleszalad. Ilyen esetben lehet, hogy nincs semmid fizikai szinten, de talán jobban függő vagy, mint egy milliárdos. Hiszen birtokolsz egy olyan énképet, melyben többnek hiszed magad, mint mások. Már van különleges tudásod, képességed, tapasztalatod.

Tanuld meg élvezni az egyszerűséget, önmagadban, a világban és a cselekvésben. Értékeld az életet, s eljutsz a birtoklás érzetétől és a pénzhez való ragaszkodástól, a létezés teljességének átéléséig, aminek természetes minősége a Szeretet. S paradox módon elkezd hozzád áramolni minden, ami Sorsod része. Akár a pénz, és a vagyon is…. Ki tudja? Ez viszont csak a gyakorlatban megvalósítva derül ki.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1983 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x