Evészavar? Vedd észre a jeleket, mert gyógyítható!
Címlap / Ezotéria / Evészavar? Vedd észre a jeleket, mert gyógyítható!

Gelsei Bernadett

Evészavar? Vedd észre a jeleket, mert gyógyítható!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

Cinthya diktátorról -akit, személy szerint kedvelek, mert kreatívnak gondolom, és erősnek, amiért nagyon fiatalon a nyilvánosság előtt küzdött meg a rákkal- láttam egy interjút. Úgy éreztem írnom kell egy általa testet öltött, mindig aktuális témáról. Az eddig is egyértelmű volt számomra, hogy Cinthya ugyan alkatilag is egy nagyon vékony hölgy, de emellett táplálkozási magatartási zavarai is lehetnek. 

Ezt támasztotta alá az a riport, amit az egyik internetes portál készített vele. A közelmúltban ugyanis beengedte a saját lakásába a stábot, hogy megmutassa hogyan éli önálló, független életét.

Két, számomra döbbenetes, dolgot láttam az interjúba, ami arra késztetett, hogy erről a témáról aktuálisan beszéljek. Az egyik a konyha, és azon belül a hűtője tartalma. A hűtőben kifejezetten csak C-vitamin utánpótlás volt, bár egy kis vaj és két csomagolt saláta is helyett kapott a citrusfélék és a homoktövis mellett.

A táplálkozási zavaroknak többféle fajtája van. Az egyik leggyakoribb fajtája az anorexia nervosa, hétköznapi nyelven csak anorexia, ami kórós soványságot jelent. A leggyakoribb formájában ez annyit tesz, hogy nem fogyaszt rendszeresen tápláló ételeket, leginkább koplal, mert nem látja saját magát reálisan, azaz nem veszi észre vékonyságát. Ez az önértékeléssel van összefüggésben, és legtöbbször kövérebbnek látják magukat ahhoz képest, mint amilyen vékonyak a valóságban. Az interjúban Cinthya megjegyzi, sok tükörre van szüksége, mert hiú. Valójában a sok tükör a folyamatos testkép kontrollálásra szolgál.

A másik formája az anorexiának a túlzott aktivitás. Jellemző a testedzés, amiket falási rohamok követnek, melynek következtében jön a hánytatás, vagy a túlzott kényszeres sportolás. Túlkontrollálják az étkezésüket, amit megengednek maguknak enni, azt próbálják tudományosan megmagyarázni, valamilyen elméletbe belecsomagolni, például ebben az esetben a kényszeres figyelem a kellő c vitamin bevételre, illetve arra, hogy csakis egészséges természetes ételt vigyen be a szervezetében lásd zöld tea, homoktövis stb. Tudat alatt így kompenzálja a koplalás okozta testi problémákat. Lelki hátterében gyakran éretlen önállótlan személy jelenik, meg aki a szülői függőségből próbál menekülni. Soványságaddikciónak is hívjuk, mert a psziché a soványság megtartása, illetve még soványabbnak lenni gondolati sablonba szűkül be.

A másik nagyon egyértelmű jele az étkezési zavarának a hányós fotója a konyha ajtaján. Már maga az a tény, hogy a konyha ajtajára tesz ki egy hányós képet is nagyon árulkodó, de számomra a legdöbbenetesebb mégis az, ahogyan erről beszél. Tudatosan megtervezett fotó, amivel meghánytatta magát, vagyis a hánytatást a művészeten keresztül legalizálja. A leggyakoribb táplálkozási zavar amiben a személy rendszeresen hánytatja magát a bulémia. A bulémiában szenvedő embereknek visszatérő falási rohamaik vannak. A súlygyarapodás elkerülését a hánytatással oldják meg. Nagyon fontos a megtisztulás folyamata is a tudatuknak. Ezt hányásaddiktciónak is hívjuk, aminek a lényege, hogy a kontrollvesztett falási rohamokat úgy kompenzálják és tisztítják meg magukat, hogy meghánytatják önmagukat. Ez egy idő után, főleg ha hetente minimum 2 alkalommal hánytatja magát a személy, mint egy rossz minta kerül be a hétköznapi rutinjába, azaz függővé válik tőle.A kép illusztráció

Az, hogy Cinthyának anorexiája vagy bulémijája van ennyi kis összevágásból nem lehet eldönteni és nem is célom. Egy dologban biztos vagyok, hogy ezek a jelek, amiket kiemeltem nagyon egyértelmű és árulkodó jelei ezeknek a viselkedési függőségeknek, vagyis táplálkozási zavaroknak. Cinthya is természetesen nyitogatta a hűtőjét és beszélt a képéről bele sem gondolt, hogy ezzel egy titkolt, elrejtett dolgot mutat majd meg. A legtöbbször a benne lévőknek fel sem tűnik, hogy bármi problémájuk lenne az étkezéssel, énképükkel, testképükkel, mert nagyon erőteljesen hárítják, illetve tagadják ezek meglétét. Nagyon lassan alakul ki a betegségtudatuk, és ameddig ez nem alakul ki, nagyon nehéz segíteni neki, ezáltal eljuttatni őket a megfelelő kezelő helyekre. A média azzal, hogy közvetíti a vékonyságot, a tökéletes alkatot, úgymond legitimálja az anorexia és a bulémia létét, ettől még nehezebb kiszűrni a betegséget.

A hozzátartozóknak, barátoknak viszont ezzel a példával könnyedén fel lehet nyitni a szemüket, akik aztán kellő támogatással és szeretettel képesek lehetnek visszajelezni, illetve elindítani őket a gyógyulás felé. Cinthyanak szeretném megköszönni, hogy ezzel a kis interjúval lehetőséget adott arra, hogy gyakorlatban is rámutathassak a táplálkozási zavarok felismerésére, jeleire. Azt gondolom, hogy Cinthya egy erős, céltudatos és kitartó fiatal lány, aki ha megfelelő segítséget kap,ezekkel az erőforrásaival képes egy egészséges sportos testképet kialakítani önmagában és felnőtt érett önálló életet élni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1823 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x