Lopakodó stressz
Címlap / Ezotéria / Lopakodó stressz

Lukács Tünde

Lopakodó stressz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Szinte nincs olyan nap, amikor nem kerülünk stresszhelyzetbe. A stressz napjaink fő témája, és a legtöbb betegség, lelki probléma kiváltó oka. Nem tudunk elbújni előle, még az otthonunkban sem. Elég, ha csak bekapcsoljuk a televíziónkat, és tragédiák tömkelegével találjuk szembe magunkat. Nem beszélve a krimikről és horrorfilmekről, amelyeket ki tudja miért, de sokan szeretnek. Nem elég nekünk a napi stressz, este, kikapcsolódás közben is erre vágynánk?  

A stressz sokkal többször van jelen az életünkben, mint gondolnánk. Most nem is szeretnék azzal foglalkozni, ami napközben történik velünk, a munkahelyen, a boltban, vezetés közben, a családban, hiszen ez mindenki számára érthető, érzékelhető. Van azonban sok olyan stresszhelyzet, amire tulajdonképpen fel sem figyelünk.

Nem kell különösebb dolognak történnie az életünkben ahhoz, hogy adrenalin szintünk megemelkedjen. Néha elég egy szó, és máris érezzük testünkben az izmok megfeszülését, a gyomrunk összeszorulását. Ezek a pillanatok lehetnek ingerküszöb alatti reakciók is, amikor szinte nem is vesszük észre, hogy mi most stresszt élünk át.
Mindenki életében vannak „bűvös szavak”, amelyek hallatára stresszhormonok szabadulnak fel a testében. Ha otthon a feleség kimondja a „főnök” szót férjének, a férj testében máris elindult a folyamat. Vagy amikor a gyermekünket megkérjük, hogy üljön le „tanulni”, hirtelen nyugtalanság vesz rajta erőt. Ez a szavak ereje. Gondoljuk végig, melyek azok a szavak, amelyek rossz érzéseket keltenek bennünk. Energiánk ebben az esetben villámcsapásszerűen lecsökken. Ilyenkor hangulatunk egyik pillanatról a másikra képes megváltozni.


A bűvös szavakhoz hasonlítható az a helyzet, amikor egy személy vált ki tudattalanul szorongást bennünk. Ehhez nem kell sok dolgot tennie, elég, ha például a szeme vagy a szemöldöke hasonlít egy olyan emberéhez, akivel kapcsolatban negatív élményeink keletkeztek a múltban. Akár egy gyermekkori tanárunkra is hasonlíthat, aki nem kedvelt túlzottan bennünket.

A következő stressz forrásunk a halogatás. Azt a munkát, amelyet ma könnyedén elvégezhetnénk, halogatjuk, tologatjuk, és eközben rengeteg energiánk veszendőbe megy. A munkának erőt kellene adnia, ehelyett energiánk jelentős részét elveszi. Bármilyen feladatnak – legyen az egy telefonhívás, amely kellemetlen számunkra – a halogatása stresszhelyzetet idéz elő. Éppen ezért próbáljunk arra törekedni, hogy a nap során a kellemetlen feladatokat végezzük el először. Nagyon sok rossz érzéstől kíméljük meg magunkat. Hasonló érzéseket váltanak ki azok a helyzetek, amelyekben az utolsó pillanatra alapozunk. Ilyen eset lehet, amikor addig halogatjuk a fogyókúrát, amíg az utolsó ruhánk is nehezen jön már ránk. Vagy reggel akkor kelünk fel, amikor tudjuk, hogy már csak 10 percünk van az elkészülésre.

Van egy olyan stresszforma, amely a tudatalattinkban lévő régi mintákat kelti életre. Ez az úgynevezett automatikus stresszmagatartás. Ebben az esetben fogalmunk sincs arról, miért kerültünk egyik pillanatról a másikba egy szorongó érzés kellős közepébe, vagy miért ment el a kedvünk hirtelen attól a programtól, amire egész nap izgatottan vártunk.
Hogy ez a minta aktiválódjon, néha elég egy érintés egy másik embertől, vagy egy olyan mozdulat vagy mondat, amely egy régen, legtöbbször gyermekkorban történt negatív esemény tudattalan emlékét idézi fel.


Egy ilyen eset lehet például, amikor egy házaspár vacsorázni indul, és indulás előtt a férj észreveszi, hogy a felesége még mindig nem varrta fel a gombot kedvenc ingére. A férj ezt mondja: „mióta kérlek rá, és még erre sem vagy képes!”. A feleség tudatalattijában ez a mondat aktiválja azt a gyermekkori traumát, amikor a szülei megszidták egy olyan dolog miatt, amelyet nem volt képes elvégezni. A feleség gyermeki énjében még ott él a szégyenérzet, és a gondolat, miszerint ő semmire sem alkalmas. Természetes, hogy ezek után már nem lesz kedve a vacsorához, és az egész estéjét elrontja ez a tudatalatt futó program.

A tudatalatti blokkok, minták Kineziológiával és Családállítással eredményesen feloldhatók. Az oldások eredményeképpen a jövőben ugyanarra a stresszt okozó helyzetre már egy másik, új viselkedés és érzelmi mintával reagálunk. A stressz legyengíti az életenergiánkat. Akinek gyenge az életenergiája, hevesebben reagál a környezeti hatásokra, az őt körülvevő világ zajaira.

Ha stabilizáljuk energiáinkat, egy boldogabb, egészségesebb életet élhetünk életünk hátralevő részében.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2754 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x