A másság ajándéka: az élet ismeretlen oldala
Címlap / Ezotéria / A másság ajándéka: az élet ismeretlen oldala

Lukács Tünde

A másság ajándéka: az élet ismeretlen oldala

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A mai világ a "normálisat" szereti, ami társadalmilag elfogadott. Ami egészséges, szép, ami tökéletesnek tűnik. Ami olyan, mint mi, ami/aki nem lóg ki a sorból. Ami "más", azt nem szeretjük igazán. Hozzánk hasonló emberekkel barátkozunk, és ha valaki később megváltozik, már nem igazán akarunk kapcsolatot vele. Már nem illik bele a világunkba. Így van ez a fogyatékossággal élőkkel is, a pszichés betegekkel vagy a melegekkel. Mások. És mi félünk a másságtól. 

Kétféleképpen lehet valaki „más”. Külsőleg, vagy belsőleg. Mindenki úgy gondolja, az a normális, ahogyan ő él, ahogyan ő gondolkodik, és ahogyan ő néz ki. Aki más azt megszóljuk. De vajon tényleg az a normális, amit mi normálisnak gondolunk? Valóban csak úgy lehet élni az életet, ahogyan mi éljük? Lehet, hogy egy testi rendellenességgel született vagy másképpen gondolkodó, szellemileg korlátozott embernek mi vagyunk a „nem normálisok”.Lehet, hogy valakinek születési rendellenessége van, vagy szellemileg visszamaradott. Netán egy balesetből kifolyólag mozgáskorlátozott vagy csúnya lesz. Nem szeretünk ezekre az emberekre nézni. Amikor egy fogyatékos emberre nézünk, ő a saját korlátainkra emlékeztet. Arra, hogy velünk is megtörténhetett volna, vagy megtörténhet hasonló. Arra, hogy jelenlegi állapotunk múlandó, nem végleges. Ezért inkább szeretnénk kizárni világunkból a másság lehetőségét. De attól még létezik. Aki fogyatékkal születik, vagy élete folyamán fogyatékos lesz, az nehéz sorsot vállal magára. Azok szülők, akik fogyatékos gyermeknek adnak életet, szintén nehéz sorsot élnek, de mégis ebből a nehéz sorsból nyerik azt az erőt, amit egyébként normálisan élő társaik nem tapasztalnak meg.

Bert Hellinger, a családállítás „szülőatyja” egyik szemináriumán részt vett egy kerekesszékkel közlekedő hölgy. Mindkét lába béna volt. Az állítása közben Hellinger megkérdezte a hölgytől, hogy ha választania lehetne most, hogy ugyanígy éli az életét, tolókocsiban, vagy egészségesen, melyik életet választaná? A hölgy elsírta magát, és azt felelte, akkor is ezt élné szívesebben. Mert ebben az életformában olyan dolgokat tapasztalt meg, amire egyébként nem lett volna módja. Az élete tartalmasabb lett, mint egészséges társaié. Sokkal jobban és többre tudta így értékelni az életet.


  
Míg egészségesek vagyunk, és míg minden rendben van az életünkben, nem tudjuk elképzelni, hogy egy nap megváltozhat minden. Egy pillanat alatt 180 fokot fordulhat az életünk. Nem tudjuk értékelni az egészségünket, az életmódunkat, a lehetőségeinket, a meglévő dolgainkat, emberi kapcsolatainkat, csak akkor, amikor bármelyiket elveszíteni látjuk. Vajon miért kell valamit elveszíteni ahhoz, hogy értékelni tudjuk? Míg egészségesek vagyunk, nem törődünk sokat az egészségünkkel. Amikor az orvos azt mondja, hogy súlyos betegségünk van, akkor kezdünk kapkodni mindenfelé, hogy visszaszerezzük elveszített egyensúlyunkat. Amíg nagyjából kiegyensúlyozott párkapcsolatban élünk, a sok munka, és egyéb dolgunk közepette nem figyelünk párunkra. Amikor egy harmadik lép be a kapcsolatba, dühösek vagyunk, hogy történhetett ez meg, miért teszi ezt velünk kedvesünk. Akkor elkezdünk másképp viselkedni. Ha szerencsénk van, a nemtörődömségünk miatt kialakult helyzet helyrehozható, ha nincs szerencsénk, egészségünket vagy párunkat már nem kapjuk vissza. Ekkor már csak egy dolgot tehetünk, tanulunk a helyzetből.

A fogyatékkal élők sokszor tanítanak minket az élet szeretetére, arra, hogy nézzünk másképp hétköznapi dolgainkra. Arra, hogy adjunk minden nap hálát azért, amink van, mert lehetne másképp is. Tanítanak arra, hogy szeressünk, szeressük önmagunkat és embertársainkat.
Vajon képes lennél e akár csak pár órát vakon közlekedni? Legtöbbünk a lakásból, udvarból is nehezen találna ki. Vagy hogyan boldogulnál, ha csak egyik kezedet használhatnád, vagy hogyan tudnád megértetni magad, ha nem tudnál beszélni? Ha teszel egy próbát, és egy rövid ideig belehelyezkedsz egy fogyatékos ember helyzetébe, érdekes tapasztalatokra fogsz szert tenni. Elkezded másként látni a világot, és felfedezni az élet azon dolgait, amit normál élethelyzetben soha nem látnál meg.

Ha legközelebb fogyatékos emberrel találkozol, ne fordulj el, mert rengeteget taníthat neked az élet eddig még fel nem fedezett oldaláról. Általa lehetsz te is „más”, így, „normálisan”.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3995 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x