A Tiéd mekkora? 5 tipp az önértékelés növeléséhez
Címlap / Ezotéria / A Tiéd mekkora? 5 tipp az önértékelés növeléséhez

A Tiéd mekkora? 5 tipp az önértékelés növeléséhez

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Az, hogy ki hogyan értékeli önmagát, nagyban függ az énképétől, mely a saját megfigyeléseinek, tapasztalatainak, valamint a környezete visszajelzéseinek kölcsönhatásából építkezik. Énképünk alapjait természetesen a gyermekkori, és kamaszkori élményeink határozzák meg, az önmagunknak tulajdonított jellemzők azonban időről-időre változhatnak, ez pedig magában hordozza az önértékelés növelésének lehetőségét. 

Az önértékelésünkre aktuális élettapasztalataink nagy hatást gyakorolnak. Nem elég ugyanis hinnünk önmagunkban. Azért, hogy önértékelésünk javuljon, aktívan tennünk kell.

Ahogyan a különböző élmények révén más és más szemszögből tapasztaljuk meg önmagunkat, énképünk új információkkal gazdagodhat, önértékelésünk pedig kedvezőbbé válhat.

Lássunk most néhány hasznos tippet az önértékelés növeléséhez:

1. Légy céltudatos!

Az, aki tudatosan szervezi az életét, rendelkezik jövőjére vonatkozó elképzelésekkel, távlati célokkal, akinek az életét nem pillanatnyi szükségletek irányítják, hanem tudatos döntések sorozata - akár a jelent érintő apróbb lemondásokkal a hosszú távú sikerért – az a személy elégedettebb, mint mások. Az így megélt sikerélmény pozitívan hathat az önértékelés alakulására.

2. Fogadd el önmagad, és tégy a fejlődésért!

Az önismeret nagyon fontos eleme az önértékelés fejlesztésének. Az, aki ismeri önmagát, tisztában van az értékeivel, valamint a fejlesztendő területekkel, látja a beavatkozás lehetőségeit.
Olyasmin nem érdemes emésztenünk magunkat, amin nem lehet változtatni. Ami kapcsán azonban el lehet érni a pozitív irányú változást, azért tenni kell. A pozitív visszacsatolás szintén javítja az önértékelést.


3. Vállalj felelősséget önmagadért!

Kudarc esetén hajlamosak vagyunk másokat, vagy a körülményeket hibáztatni, ahelyett, hogy elismernénk a saját felelősségünket, és lépéseket tennénk a helyzet megváltoztatásáért.
Fontos, hogy elismerjük a felelősségünket, a passzivitás, a hárítás, vagy a mártír szerep megélése helyett pedig változtassunk azon, amin módunkban áll. A siker lehetősége mindenki számára adott. A sikerélmény pedig pozitívan hat az önértékelésre.

4. Légy önérvényesítő!

Ha megtanuljuk egyaránt tisztelni önmagunkat, és másokat, akkor képesek leszünk úgy képviselni az érdekeinket, hogy azzal ne bántsunk meg másokat.
Jogunk van az érzéseinkhez, jogunk van ugyanakkor ahhoz, hogy mindezt szociálisan elfogadható módon kommunikáljuk a környezetünk felé.
Nem azzal teszünk jót önmagunknak, ha bizonyos helyzetekben nem merünk hangot adni a véleményünknek, s nem is azzal, ha ezt úgy tesszük meg, hogy közben másokat dominálunk, vagy manipulálunk. Az önértékelést az növeli, ha következetesen és szociálisan elfogadható módon állunk ki önmagunkért különböző társas helyzetekben.

5. Légy önazonos!

Bármilyen helyzetről legyen szó, fontos, hogy mindig hitelesek legyünk. Önmagunkat felvállalva, a saját személyiségünk alappilléreit felismerve, és azokra támaszként tekintve vegyünk részt a mindenkori társas interakcióban.

Nem attól leszünk ugyanis sikeresek, ha a hibáinkat elrejtve, az erősségeinket hangsúlyozva lépünk fel. S nem is attól, ha a gyengeségeinket esetleg pajzsként önmagunk előtt hordozva mások jóindulatára apellálunk.

Senki sem tökéletes, a fejlődésre azonban bármikor törekedhetünk, ezt felvállalni pedig olyan erény, mely az önértékelésünkre is pozitívan hat.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2488 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x