7 dolog, amit karácsonyra kérnek a nagyik
Címlap / Ezotéria / 7 dolog, amit karácsonyra kérnek a nagyik

7 dolog, amit karácsonyra kérnek a nagyik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-09-26

Nagymama szerzőnk, Kósa Brigitta kampánya a boldog online karantén karácsonyért. Szívhez szóló szavait érdemes lehet személyre szabni, átgondolni, és ebben a nehéz időben megvalósítani.  

 Úgy tűnik sikeresen kiengedték a covid szellemet a palackból, amikor megtartották azt a néhány nagy létszámú foci meccset. A Dzsinnt innentől kezdve nem lehet visszaparancsolni, mielőtt el ne végezné a feladatát. Így adva lesz december végére a 3 milliós nyájimmunitás, és fellélegezhet picit az ország, a még megmaradt egészségügyi rendszerrel együtt. Teljesen jó, hogy meghozták végre a szigorításokat, bár eső után köpönyeg, az sem impregnált.
 

Az a szomorú a jelen állapotokban, hogy alig esik szó a közbeszédben az idősek védelméről és karanténjáról


Az idősotthonokban élőket sem tudják megvédeni, hiszen a látogatási tilalom csak egy eszköz, az is elégtelen. Akkor, amikor a gondozók kénytelenek ki be járni, és lehet tudtukon kívül, de pozitívan is felvenni a munkát. Az otthon, egyedül vagy családban élő idősek ellátása, edukációja, felvilágosítása pedig egyáltalán nem jelenik meg sem kék plakáton, sem törzsi foglalkozáson, sem a közmédiában. Ezt a feladatot a második hullámban, teljes egészében a családra tolja át a kormány. Úgy tűnik, ez a vírus rendkívül kapóra jön az ország gazdasági, szociális, nyugdíj helyzetét picit rendbe pofozni. A covid lett 2020 Tajgetosza.
 
 
 


Ezért, azoknak a fiataloknak állítottam össze ajánlást, akik felelősséget éreznek a szüleik, nagyszüleik iránt,
és készek lesznek az idei, nagyis karácsonyi ebédet feláldozni, a jövő évi karácsonyi lakoma oltárán.

 

Igyekezzetek a felmenőiteket rábírni a legkevesebb személyes kontaktra! Maradjanak otthon! És ti is! 

 
Higgyétek el, ebben az évben a távolmaradás a szeretet nyelve. Így lehet leginkább megóvni a nagyikat a fertőzéstől, addig, míg meg nem érkezik a felmentő sereg, el nem jön a vakcina ideje.
 
Nem azt mondom maradjon el a karácsony, hanem teremtsünk egy új szokást, reméljük csak egy évre; az online karantén karácsonyt.
 
Persze azt is tudom nincs minden házban internet, kamerás telefon, vagy nincs meg a használatához a tudás. De meg lehet úgy oldani, hogy például ne az egész család kerekedjen fel, csak egy egészséges tagja, aki elmegy karácsonykor a nagyiékhoz és körvideó, chatszoba hívást kezd az egész nagycsaláddal. Másik megoldás a telefon. Az szerintem a családok 99 %-nak elérhető. És van egy még ősibb, már-már romantikus módszer, a postai levél és képeslap. Ez is lélekmelengető, akárhányszor elolvassa az ember.
 

Nem kérek semmit, csak legyünk együtt ...


Ha megkérdezitek a nagyikat milyen karácsonyi ajándékot szeretnének kapni, biztos sokan azt válaszolják, hogy semmit, csak legyetek együtt. Hiányzik nekik a nevetésetek, az ölelésetek, az hogy megsimogassák az arcotokat, meghallgassák az éneketeket, lássák, ahogy eszitek a főztjüket, de, ha értik az okot, félre fogják tenni a hiányérzetüket, mert jövőre is veletek akarnak lenni. És akkor most súgok egy picit az ő nevükben, mire is van igazán szükségük, mivel tudjátok kifejezni a szereteteteket, mivel tudjátok meglepni őket.
 
Adjatok, vagy küldjetek nekik néhány FFP3-as maszkot! A sima orvosi vagy textil maszk az ő esetükben már kevés. Ha muszáj kimenniük a karanténból azt FFP3-as maszkban tegyék, ami őket védi, a környezetüktől, nem csak a környezetüket tőlük.
 
 1. Gondoskodás. Sok-sok vitamin! Jelen esetben az immunerősítő D3 vitamin napi 4000 NE, és C vitamin legalább napi 1000 mg. És persze mehet a vírusra már bevált gyógytea >>

 2. Óvatosság, Távolságtartás az utcán, bevásárló helyeken, de a messze lakó unokáktól, rokonoktól is. Fertőtlenítés.

   
 3. Segítségadás a mindennapi terhek megoldásában. Ha messze éltek egymástól és ők nem tudják tökéletesen ellátni magukat keressetek rá helyi embert, szolgáltatót, házhoz szállítót, aki meleget csinál a lakásban, ételt tesz az asztalra, házhoz viszi a gyógyszert.

   
 4. Kommunikáció, szebben kifejezve beszélgetés, kapcsolattartás. Legyetek elérhetők baj esetére. Meg úgy egyáltalán. Éhezik a szavakat, ha egész nap maguk vannak. A hallottat és a kimondottat is. 

   
 5. Edukáció Mondjátok el sokszor, tanítsátok meg nekik, hogy miért nem mentek hozzájuk, és miért fontos, hogy ők is otthon maradjanak. Tanítsátok meg őket az online videókonferencia felületek használatának módjára, hogy akár szenteste is együtt lehessetek, ha van erre megfelelő okos eszközük. 

   
 6. Fontosság érzés, feladat. Kapjanak feladatot az otthon lévő idősek is. Azért mert karanténban vannak nem felejtettek el sütni, főzni, írni, olvasni, kézimunkázni, telefonálni, ügyet intézni. Érezzék magukat fontosnak.
 
Milyen feladatokra gondolok?
 
Kérjétek meg őket, hogy készítsenek saját kézzel ajándékot, nektek, amit vagy postán feladnak vagy lesz egy házi futár, aki széthordja a család minden tagjának.
 
Sütemény sütés, száraz tészta készítés, kötés, horgolás, barkácsolás, fotóalbum rendezés, naplóírás, recept gyűjtemény írás, meg még rengeteg minden, amit csak ki tudtok találni, és rájuk lehet bízni.
 
 
 
Én biztosan nagy örömmel fogadnám, ha tőlem konkrét ajándékot kérne valaki. Például a címemre, házhoz rendelne fém süteményes dobozokat, lisztet cukrot, mézet, tojást, margarint, porcukrot, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, citromot. Tuti hogy telesütném mézes puszedlival az üres dobozokat és visszaküldeném. Főleg, ha nem küldene mellé vörös bort, mert akkor képes lennék elhasználni a fűszereket egy jó kis forralt borhoz.
 
De ugyanez van a beigli alapanyagokkal, családi kedvenc sütikkel is. Beszéljétek meg, szeretnétek-e milyet, mennyit, mert akkor biztosan szívesen megcsinálja a karanténos mama. Mint ahogyan a receptjeit is átadja, ha kéritek. És annak is örülne, ha megmutatnátok milyen saját kézzel készített sapkát nézett ki Petike, milyen pulcsit Julika, milyen táskát Mártika. Ha a fonalat is online megrendelnétek, házhoz küldenétek az lenne a fenomenális. Elkerülhetők lennének a félreértések, hogy nem ilyen színre, fazonra gondolt egyik, mint a másik. Ez is csak kommunikáció kérdése.
 
Családi fotóalbum rendezés, szöveggel. Ha időrendbe lennének rakva a régi képek, melléírva az, ki szerepel a képen, ő kinek a kicsodája volt, mikor hol készült a kép. Majd ha ez megvan, jöhet a családfa. Ez már nem is egy hónapos, hanem akár egy éves időtöltés is lehetne.

Ismerkedj meg a szerzővel személyesen >> 
 

Írásban megörökített gyerekszáj? Pár év múlva kincset ér annak a lurkónak, aki elkövette

 
Barkácsoló nagyapóknak ki lehet adni, kispolcok, fűszertartók készítését, dekorálását. Fajátékok, tapogató fal készítését. Vagy legyen övék a fotóalbum, naplóírás. Rengeteg történet, élmény, dokumentum, tudás, családi titok van az időseink fejében, szívében, amire kíváncsi a jövő nemzedéke. Kár lenne, ha magukkal vinnék. Ha nehéz írni, mondják fel valamilyen hangfelvevő eszközre. A családi titok persze ne karácsonyi ajándék legyen!
 
Rendelhettek nekik könyveket, házhoz, hogy ne csak a tévét nézzék. Fizethettek elő újságot. Aki megteheti, adhat egy tabletet, amin együtt lehet lenni akkor is, ha fizikailag távol vagyunk! Esetleg egy Netflix, HBO GO, net előfizetés?
 
Nagyon nehéz lesz idén a szűk családi karácsony, de így lesz reményünk a következő karácsonyokat is együtt megélni.
 
Az ölelés helyett idén a fizikai távolságtartás lesz a szeretet igaz fokmérője!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1261 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x