Szív Szutra
Címlap / Ezotéria / Szív Szutra

Szív Szutra

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-03

A szóban és gondolatban megfoghatatlan és kifejezhetetlen Meghaladó Bölcsesség, amely nem született és nem szűnik, a térrel azonos természetű, az egyéni tiszta intelligencia, az eredeti tudás aktivitás-területe. 

 

A szóban és gondolatban megfoghatatlan és kifejezhetetlen Meghaladó Bölcsesség, amely nem született és nem szűnik, a térrel azonos természetű, az egyéni tiszta intelligencia, az eredeti tudás aktivitás-területe.

A három idő Buddháinak anyja előtt leborulok. Így hallottam:
Egy alkalommal az Áldott a Keselyű-hegy királyi területén tartózkodott sok összegyűlt szerzetessel és bódhiszattvával együtt.


Akkor a Magasztos belépett a dharmákat elemező szamadhi állapotába, amit Mélységes Megvilágosultságnak neveznek, és ugyanakkor a nemes Avalokitesvara, a bódhiszattva-mahaszattva, a transzcendens tudás mélységes gyakorlatát nézve látta az öt szkandhát és azok természetes ürességét.

Aztán Buddha inspirálása által Sáriputra így szólt Avalokitesvarához:
Hogyan tanuljanak azok a nemes lények, akik a transzcendens tudás mélységes gyakorlatát szeretnék követni?

Avalokitesvara így válaszolt:
Sáriputra, bárki is szeretné a transzcendens tudás mélységes gyakorlatát követni, oly módon tekintse azt, hogy lássa az öt szkandha természetes ürességét.

A forma üresség, az üresség forma; az üresség nem más, mint forma, a forma nem más, mint üresség. Nincs üresség a formán kívül, nincs forma az ürességen kívül. Ugyanígy az érzékelés, a fogalom és a tudatosság is üresség. Sáriputra, így minden dharma is üresség: nincsenek megkülönböztető jellemzőik, nem keletkeznek és nem szűnnek meg, nem szennyezettek és nem tiszták, nem csökkennek és nem növekszenek.

Ezért Sáriputra, az ürességben nincs forma, érzés, érzékelés, fogalom és tudatosság; nincs szem, fül, orr, nyelv, test és tudat; nincs forma, hang, szag, íz, tapintás és tudati tárgyak. Nincs semmi a látás minőségétől a gondolat minőségéig, egészen a szellemi tudatosság minőségéig nincs semmi. Nincsenek nidanák, nincs nem-tudás. Nincs semmi a nem-tudástól az öregségig és halálig, sem ezek megszűnése nincs. Nincs szenvedés, nincs annak oka, nincs annak megszűnése, ösvény sincs és bölcsesség sincs.

Ezért Sáriputra, mivel nincs megvalósítás, a bódhiszattva a Meghaladó Tudás állapotában tartózkodik, tudata rettenthetetlen, mivel nincs elhomályosulva, meghalad minden hamisságot és így eléri a nirvánát.

A múlt, jelen és jövő összes Buddhái a Meghaladó Bölcsesség által valósítják meg teljesen és tisztán a tökéletes, igaz és felülmúlhatatlan megvilágosodást.

Ezért a Meghaladó Bölcsesség mantrája, a felülmúlhatatlan mantra, a hasonlíthatatlan mantra, a minden szenvedést elcsitító mantra legyen igazként ismert, mivel itt nincs félrevezetés. A Meghaladó Bölcsesség mantrája így szól:

TAJATA OM GATE GATE PARAGATE PARA SZAMGATE BODI SZOHA

Sáriputra, így kell, hogy a bódihszattva-mahaszattva elsajátítsa a Mélységes Meghaladó Tudást. Ekkor a Magasztos kiemelkedett a szamádhiból és dicsérte a bódhiszattva-mahaszattva Avalokitesvarát mondva:
Jó, jó, nemes család fia! A Mélységes Meghaladó Bölcsességet úgy kell gyakorolni, ahogy tanítottad, és a Tathagaták örülni fognak neki. Amikor a Magasztos ezt mondta, Sáriputra, Avalokitesvara, az összegyűltek és az egész világ, az istenek és emberek, félistenek és gandharvák szíve örömmel telt meg és dicsérték a Magasztos szavait.

Előadás:Tibetet Segítő Társaság
November 25-26-27 (Tan Kapuja Buddhista Főiskola, 1098 Bp. Börzsöny u. 11.)
November 28-29 Sambhala Tibet Központ, 1088 Bp. Lőrinc pap tér 2. 266-8084, 0630-944-0260


 
 
[ 1379 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x