Tök jó dolgok a tökökről
Címlap / Ezotéria / Tök jó dolgok a tökökről

Tök jó dolgok a tökökről

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-12-01

Gyermekként nagy élményt jelentett, és az őszi kukorica betakarítás utáni, takarmány és sütőtök összeszedése, jutalom volt, hogy ki találja meg a legnagyobb tököt. Mint óriás lehullott fejek hevertek a kukoricaszárak között. Ebből készültek a tökfejek, töklámpák, tökfilkók, egymás és a rossz szellemek ijesztésére.  

Ilyentájt, Mindenszentek környékén a legnagyobb fejet kifaraghattuk rémfejnek és egy gyertyával megvilágítva, este ki tettük az ajtó elé vagy a kapufélfára ez bizonyította egész napos faragó munkánk eredményét.

Szellemek ellen tökkel ijesztgettünk

Az oka az volt, hogy a Halottak napja éjszakáján kóborló ártó szellemeket elriasszuk a házunk környékéről. Az eredetét csak felnőttként ismertem meg. A tökfej készítés a mai napig nagy élmény számomra, nem nehéz, kis kézügyesség kell hozzá. A tököt megtermelhetjük vagy megvásárolhatjuk, legjobb hozzá a rendes narancssárga sütőtök, de jó a kanadai vagy a takarmánytök is.




Hogy készüljön a tökfilkónk?

Nem kell hozzá más csak egy éles kés és kaparó kanál. (kötszer legyen kéznél)
Először rajzoljuk meg  a szemet és a szájat a tökre filctollal, majd amilyen mélyen lehet be is vagdossuk  a kirajzolt formát. A tetejét levágjuk és kivájjuk a belsejét úgy, hogy szépen egybe maradjon a tök.
A közepére beteszünk egy gyertyát, vagy mécsest és este tegyük ki az ajtónk elé vagy az ablakunkba, világító lámpásként emlékezve halottainkra, a rossz dolgok elriasztására, gyermekeink örömére és kezünk munkájának dicséretére.

TIPPÜNK: Játssz te is a tökökkel!

A töklámpa legendája

Ír monda szerint volt egyszer egy fösvénységéről „Fösvény Jankónak” nevezett ember, aki egyszer együtt iddogált az ördöggel. Nevéhez híven Fösvény Jankó rábírta az ördögöt, hogy változzék pénzzé, hogy ki tudják fizetni a következő italt. Az ördög ezt megtette, de Jankó megtartotta a pénzt magának. Betette a zsebébe egy kis kereszt mellé és így az ördög nem is tudott visszaváltozni. Jankó csak úgy engedte meg az ördögnek a visszaváltozást, hogy egy évig bántatlanul hagyja és halála esetén sem viszi el a lelkét. A következő évben Jankó ismét elfogta az ördögöt mikor keresztet vésett egy fába. Ekkor úgy engedte el, hogy tíz éves haladékot kapott az ördögtől. Ezen idő alatt Jankó meghalt, de a mennyország nem fogadhatott be ilyen sötét múltú embert. Az ördög, akit még kötött az előző fogadása, nem vihette el a pokolba sem. Ezért az ördög egy izzó széndarabot adott Jankónak, hogy az világítson neki szellem-útja során. Jankó kivájt takarmányrépába tette a szenet és végtelen útja során ezzel járja azóta is a Földet. Jankó szelleme „Lámpás Jankó” néven vált ismeretessé. Írországban és Skóciában az emberek maguk is elkezdtek lámpásokat készíteni répából és krumpliból, hogy a Jankóhoz hasonló rossz szellemeket távol tartsák maguktól.


Hogy lett a répából tök?

Amikor a telepesek először törtek be Észak-Amerikába, az indiánok révén hozzájutottak a legmegfelelőbb lámpás alapanyaghoz: a tökhöz.
A tökfélék családjába tartozó tök Dél-Amerikai eredetű. A hódítókkal Amerika őslakosai ismertették meg, s azóta is fontos szerepet kapnak a különböző ünnepeken: Halloween, Hálaadás és Karácsony alkalmából. Az amerikai telepesek a XVI. sz.-ban készítették el az első tökkel készült süteményt. Ezen kívül persze levest, kenyeret és más édességet is lehet belőle készíteni. A legtöbb receptben helyettesíti a főzőtököt-, vagy a cukkinit is. A tök A vitamin és a káliumtartalma magas. Puha foltoktól mentes, ép kocsányú tököt válasszunk, melynek méretéhez képest nagy a tömege. A kocsány nélküli tök hamarabb megromlik. Szobahőmérsékleten egy, hűvösebb helyen akár három hónapig is eláll. A kisebb tökök húsa általában puhább.


Tök egészséges szokás

A pirított tökmag finom és tápláló csemege. A magokban sok a rost, a B és E vitamin. Melegítsük fel a sütőt 180o-ra. A kiszedett tökmagot mossuk meg, majd tiszta abroszon csepegtessük le. Vannak akik nem mossák meg, mert arra esküsznek, hogy a magokon maradó hús-részektől ízletesebb lesz a mag. Sózzuk és olajozzuk meg a magokat egy keverőedényben, majd terítsük el tepsiben. Barnulásig süssük. Az elkészülés idejét nagyon sok tényező befolyásolja, de nagyjából fél óra alatt lesz készen. Nézzünk rá gyakran, mert a már majdnem kész és a megégett állapot között nagyon vékony a határ. Forgassuk, rázogassuk gyakran.


 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4605 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x