Érvek a vegetarianizmus mellett
hirdetés
Címlap / Fogyira / Érvek a vegetarianizmus mellett

Érvek a vegetarianizmus mellett

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-23

A vegetáriánussá válás nem pusztán jelképes gesztus. Nem is csupán próbálkozás arra, hogy elhatároljuk magunkat a világ csúf valójától, hogy tiszták maradhassunk és mentesüljünk a mindenütt folyó kínzástól és vérontástól. A vegetáriánussá válás egy igen gyakorlatias és hatékony előrelépés afelé, hogy beszüntessük a nem-emberi állatok leölését, illetve a nekik okozott szenvedést... 

"A vegetáriánussá válás nem pusztán jelképes gesztus. Nem is csupán próbálkozás arra, hogy elhatároljuk magunkat a világ csúf valójától, hogy tiszták maradhassunk és mentesüljünk a mindenütt folyó kínzástól és vérontástól. A vegetáriánussá válás egy igen gyakorlatias és hatékony előrelépés afelé, hogy beszüntessük a nem-emberi állatok leölését, illetve a nekik okozott szenvedést. [...]

"A vegetarianizmus egyfajta bojkott. Amíg nem vonjuk bojkott alá a húst és az állatgyárak más termékeit, addig mindannyian hozzájárulunk a nagyüzemi állattartás és az élelmezésre szánt állatok tenyésztésében használt egyéb kegyetlen módszerek létéhez, virágzásához és gyarapodásához."
(Peter Singer: Állatfelszabadítás, 4. fejezet)

- Aki húst avagy más állati eredetű táplálékot fogyaszt közvetve hozzájárul az állatok tárgyként, eszközként kezeléséhez, rossz, méltatlan körülmények között való tartásához, kínnal teli életéhez és kényszerű halálához. A húsevés nem más, mint az állatoknak okozott fájdalom igenlése.

- Minél kevesebb ember eszik állati eredetű ételt, annál kisebb iránta a kereslet, s ezzel egyenesen arányosan csökken az élelmezési célra nevelt és levágott állatok száma.

- Az ember eredendően nem húsevő, hanem mindenevő, így mivel nem élettani szükséglete a húsevés, van választási lehetősége. Akinek pedig van választása, az szabadsággal is rendelkezik..

- A növényevés minden vonatkozásban teljes értékű étrendet biztosíthat, sőt egészségügyi előnyei számos vonatkozásban jóval meghaladják a húsevését (pl. a koleszterinproblémák felszámolása, rák, daganatok stb. kockázatának csökkentése, életkor meghosszabbodás).A hús nélküli társadalom lehetőségét jól szemlélteti India több ezer éves kultúrája.

- Azok az állatok, melyekből, mint arctalan masszából a húsevők ételei készülnek épp olyan idegrendszerrel rendelkező, érző, egyedi lények mint mi emberek, ezért elfogyasztásuk következetlenség saját erkölcsi normáinkkal szemben - durva antropocentrizmus, vagy mint R. D. Ryder mondaná fajizmus (speciesism) - , hiszen a velük azonos, vagy náluk alacsonyabb értelmi, érzelmi és kommunikációs szintű emberek (csecsemők, kisgyermekek, értelmi fogyatékosok, szenilis öregek) húsának felhasználását szigorúan elutasítjuk, őket mégis élelemnek tekintjük. Mi más alapja lehetne e megkülönböztetésnek, mint saját fajunk téves elveken nyugvó, önkényes előnyben részesítése más fajok rovására? A vegetarianizmus segít kiiktatni ezt a logikai önellentmondást.

- Mai ismereteink szerint (Lamarck, Darwin és más újkori természettudósok munkája óta) az ember egy olyan állatfaj, amely a jelenleg létező többi állatfajjal egy családot alkot, velük közös ősöktől származik, ennélfogva különböző mértékű rokoni szálak kapcsolnak bennünket hozzájuk. Miféle lény az, amelyik bár nem szorul rá, felfalja saját "családtagjait"? Aki elfogadja az evolucionizmust és húsevő, az saját elveit tagadja meg.

- A fejlődő országokban pusztító éhínség leküzdésében a könnyebben előállítható növényi fehérje alkalmazása valódi megoldást nyújthat, a kétszeres fehérjetermelést igénylő (ti. növényi takarmányból állati protein), így költségesebb és nehézkesebb állattartás helyett. A vegetarianizmus ennélfogva nemcsak állat-, hanem humánjólléti érdek is.

- A húsevés mellet egyetlen komoly ok szól: a megszokás. Aki kellő felelősséggel és tudatossággal viseltetik az élővilág iránt, és nem kíván hozzájárulni az állati szenvedés előidézésében és fenntartásában, az képes lemondani ízlésbeli megrögzöttségéről.

Híres vegetáriánusok

Ókor
Hésziodosz, Püthagorasz misztikus bölcselő, Asóka buddhista uralkodó, Empedoklész filozófus, Szókratészfilozófus, Platón filozófus, Arisztotelész filozófus, Theophrasztosz filozófus, tüanai Apollóniosz, Epikurosz filozófus, Ovidius költő, Seneca filozófus, pedagógus, Plutarkhosz filozófus, író, Plótinosz filozófus, Porphüriosz filozófus, Jamblikhosz, filozófus, Zarathusztra vallásalapító, hinduk, dzsainisták, buddhisták stb.

Középkor
Assisi Szt. Ferenc szerzetes, Leonardo da Vinci művész, Szt. Bonaventura teológus, Szt. Antal, Luigi Cornaro, Thomas More, John Ray, stb.

Újkor
Jean-Jacques Rousseau filozófus, Voltaire író filozófus., Pierce Bysshe Shelley költő, Lev Tolsztoj író, Emanuel Swedenborg teológiai szerző, Richard Wagner zeneszerző, John Wesley, Henry David Thoreau politikai gondolkodó, stb.

XX. század
Albert Schweitzer orvos, Mahatma Gandhi politikus, gondolkodó, Henry Salt filozófus, Upton Sinclair Benjamin, Spock Annie Besant, Bernard Shaw, Albert Einstein fizikus, Peter Singer filozófus, Tom Regan filozófus, Richard D. Ryder pszichológus, Roslind and Stanley Godlovich filozófus, Gary Francione és Anna Charlton jogász, filozófus, Paul and Linda McCartney zenész, Edwin Moses atléta, Dave WScott triatlonista, Bill Walton kosárlabdázó, Paavo Nurmi finn hosszútávfutó, Murray Rose olimpiai bajnok úszó, a XIV. Dalai Láma, Krishnamurti Jiddu szellemi vezető, Clive Barker horrorszerző, stb.

Forrás: http://www.nexus.hu/kae/


 
 
[ 3638 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x