Miért kövér a gyermekem?
Címlap / Fogyira / Miért kövér a gyermekem?

Miért kövér a gyermekem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-15

Azok a gyermekek, akiknek túlsúlyos szülei, testvérei vannak, minden valószínűséggel maguk is túlsúlyossá válnak. Bár a genetikai eredetű súlyprobléma legtöbbször öröklődik, megfelelő életvitel és étkezési szokások mellett ez a probléma szinten tartható és kezelhető.  

Az elhízás okai
A gyermekkori elhízásnak több oka lehet. Elsőszámú okként a genetikai faktort szokták megemlíteni, de lehet a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás vagy ezek kombinációja. Különleges esetben egészségügyi okok is lehetnek, mint pl. az endokrin mirigy működési zavara. Orvosi javaslatra megfelelő vizsgálatok alapján megállapítható a gyermek elhízásának valódi oka. A gyermek életvitele, étrendje és aktív mozgásának mértéke mind befolyásolja a testsúlyát. A tévézés, a videó- és számítógépes játékok növekvő népszerűsége elősegíti az inaktív életstílus kialakulását. A gyerekek átlag heti 24 órát töltenek TV nézéssel és kb. ugyanennyit üldögélnek a számítógép előtt is. Ily módon, a mozgásra, sportolásra fordított idő csökken, a gyerek bioritmusa átalakul, közérzete romlik, szervezete felhalmozza az egészségtelen táplálkozással bevitt fölösleges zsírt.


Mikortól nevezhető túlsúlyosnak a gyermek?
Laikusként nehéz meghatározni, hogy a gyermek kövér-e, mert a gyermekek előre meg nem határozható iramban nőnek Ha a szülő úgy érzi, hogy gyermeke súlyproblémákkal küszködik, érdemes elvinni az orvoshoz. Bár gyerekkorban még nem jellemző az elhízás okozta betegségek kialakulása, a túlsúlyos gyerekeknél fennáll a veszélye annak, hogy felnőtt korukban is túlsúlyosak lesznek. A túlsúlyos felnőtteknél pedig nagyon könnyen felléphetnek olyan egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, megnövekszik az infarktus és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának veszélye. Léteznek különböző aránypárok, melyeket használva az orvosi vizit során megmérik a gyermek testsúlyát, testmagasságát, amihez figyelembe kell venni a gyermek életkorát, fejlődési ritmusát is. Ekkor különböző aránypárok szerinti számítással meghatározható, hogy túlsúlyos-e a gyermek, és ha az, kinövi-e amíg a felnőttkort eléri?

Hogyan segíthet a szülő túlsúlyos gyermekének?
A legfontosabb, amit túlsúlyos gyermekéért tehet a szülő az, hogy tudatosítja gyermekében, nagyobb testsúlya miatt ő ugyanolyan ember, mint bárki más, és súlyfeleslege semmivel nem teszi kevesebbé, nem szorítja hátrányos helyzetbe. Mivel normál esetben a gyermek önbecsülése a szülei iránta való érzéseinek a tükörképe, így nagyon fontos, hogy a szülő semmilyen esetben sem tegyen gúnyolódó, sértő megjegyzést. Az önmagáról kialakított kép azon a képen alapszik, amit a szülő róla alakított ki. Ha feltétel nélkül elfogadja gyerekét olyannak, amilyen, ő maga is elfogadja önmagát. Szintén fontos, hogy a szűk családi körben beszéljenek a gyermek súlyproblémájáról, hagyják, és teremtődjön otthon egy olyan légkör, hogy a gyermek nyugodtan megoszthassa aggodalmait szüleivel. Valószínűleg ő mindenkinél jobban tudja, érzi, hogy túlsúlyos. Ezért folyamatos lelki támaszra van szüksége.

Az anyának arra kell törekednie, hogy fokozatosan megváltoztassa a család étrendjét és az apa segítségével találjanak ki az egészséges testsúly megőrzéséhez szükséges aktív családi programokat, sporttevékenységeket. Hogy ez a törekvés minél sikeresebb legyen először a szülőnek, magának kell úgy alakítania a családi napirendet és viselkedési szokásokat, hogy:

- Váljanak a szülők a gyermek példaképe. Ha azt látja a gyermek, hogy szülei aktívak és jól érzik magukat, akkor sokkal könnyebben lesz rávehető arra, hogy az aktívabb életstílust válassza az üldögélő életmód helyett.
- Szervezzenek olyan közös programokat, amiket a család minden tagja élvezhet. Például, vacsora után, a TV nézés helyett menjenek ki a kertbe, vagy annak hiányában a közeli térre, parkba sétálni, kerékpározni, görkorcsolyázni, játszani stb.
- Figyeljenek oda a szülők a gyermek lelkiállapotára is. A túlsúlyos gyerekek nem szívesen mennek társaságba, vesznek részt bizonyos tevékenységekben. Olyan elfoglaltságokat találjanak számára, ahol a testsúlyát nem kell szégyellnie.
- Mindenképpen csökkentsék az engedélyezett TV nézésre fordított időt. Ez persze azzal jár, hogy a szülőknek is kevesebbet kell a TV-t néznie.
Ha céltudatosan betartják a fenti "játékszabályokat" gyermekük hamarosan lefogy a normál testsúlyára és önbizalma is növekedhet ezáltal, ami tanulmányaiban, kortársi kapcsolataiban is kedvező változásokat hozhatnak a jövőben számára.

Luncz Andrea cikke alapján
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4799 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x