A nő a gazdaság motorja
Címlap / A nő a gazdaság motorja

A nő a gazdaság motorja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Egy alkalommal Margaret Thatcher minisztereivel együtt vacsorázott. A felszolgáló udvariasan megkérdezte, hogy húst vagy halat kíván. Thatcher válasza az volt, hogy bifszteket. És a köretnek: - érdeklődött a pincér. "Nekik is bifszteket" - utalt férfi asztaltársaira a miniszterelnök. Mindenesetre a Vaslady ma is eklatáns példája annak, hogy a férfiak világában csak úgy lehet tekintélyre szert tenni, ha a nők keményebbek, mint ők. 

Tanulmányok igyekeznek bebizonyítani, hogy mennyire megéri beruházni a nőkre és mennyire kontraproduktiv a férfiak hatalmi világában hagyni őket. Avivah Wittemberg Cox egy előadásában ezt a helyzetet azzal illusztrálta, hogy egy gépkocsiban –amelyet természetesen férfiak terveznek – a vezetőülés mellett nincs hely egy női kézitáska számára.

A Banca d’Italia vezérigazgató helyettese Annamaria Tarantola váltig hangoztatja, hogy ha a vállalatok felső vezetésében több lenne a nő, bizonyosan kevesebb lenne a válság és a csőd. Egy katasztrofális pénzügyi válság után cinikusan azt lehetne kérdezni, mi lett volna, ha a Lehman Brothers-t Lehman Sistereknek hívták volna

De komolyra véve, a munka világában ennek már elmélete is van, Cathy Matsui, a Goldman Sachs elemzője bebizonyította, hogy hazájában, Japánban, ahol a női foglalkoztatottság sokkal alacsonyabb a férfiakénál, ezen a helyzeten csak a nőkre támaszkodva lehet javítani. Ha a nők foglalkoztatottsága elérné a férfiakét, a GDP az Eurózónában 13 százalékkal Japánban 16 százalékal Olaszországban pedig 22 százalékkal növekedne. Ehhez elég lenne Olaszországban, ha három 35 és 45 év közötti háziasszonyból kettő munkára jelentkezne. Vagy 1 200 000 leány, akik nem csinálnak semmit, nem dolgoznak, nem tanulnak, nem képezik magukat.

A Megéri értékelni a nőket című könyvben, amelyet a téma több szakértője írt, három olyan kérdésre adnak választ, amelyekkel kapcsolatban, Olaszországban igen nagyok az előítéletek, s amelyek leginkább akadályozzák a nőket abban, hogy össze tudják hangolni a munkájukat és a családot. Az olasz nők, akik dolgoznak, 3,50 órát kénytelenek szentelni naponta a háztartásra és a gyerekekre, míg férjeik és társaik mindössze 1,35 órát töltenek el velük.

Az első hamis állítás az, hogy ha a nő otthon marad, több gyermek születik. Olaszország példája ennek pont az ellenkezőjét bizonyítja: a nyugati országokban azok a nők szülnek többet, akik jelen vannak a munkaerő piacon. A másik hamis állítás, hogy a dolgozó nők rosszabb anyák. A gyerekek jóléte azonban a család szociális és gazdasági helyzetétől függ, és akkor javul, ha a nő dolgozik. A harmadik, de a leginkább sokkoló közhely, hogy a dolgozó anyák boldogtalanabbak. A háztartásban dolgozó nőkről készült statisztika ennek ellenkezőjéről tanúskodik. Daniela de Boca szerint ezen a helyzeten csak úgy lehetne segíteni, hogy "több bölcsődét, alacsonyabb adókat és a szabadságolási idő megosztását vezetnék be a férfi és nő között". Ha a nők továbbra is arra lesznek kényszerítve, hogy otthon maradjanak gyerekek nélkül, ez így, vagy úgy, egy ország elvesztéséhez vezet.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 748 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x