Névhúzós ajándékozás? Tuti tippek!


Névhúzós ajándékozás? Tuti tippek!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-10

Számos munkáltató rendez karácsonyi ünnepséget, és még mindig gyakori egymás megajándékozása az ún. titkos húzásos rendszer alapján, amikor is minden kollega nevét egyenként felírják egy pici cetlire, majd egy kalapból kihúzva dől el, kinek is az ajándékán kell ötletelnünk.  

Néhány ajánlás az ajándékozással kapcsolatban:

 1. Ne akarjunk drága holmit vásárolni!
  Még a névhúzási esemény előtt közösen határozzuk meg, hogy milyen összegig mehetünk el a vásárlásnál.
  Megjegyzem, annál érdekesebb és vidámabb lesz a karácsonyi ünnepség, minél kisebb a vásárlási keret. Ajánlatos megegyezni egy körülbelüli értékben. (Mivel az ár a csomagolást is tartalmazza, ne szabjunk azért túl alacsony határt!) Fontos, hogy mindenki betartsa a keretet, mert nagyon kínos helyzetbe kerül mindenki, ha ezt egyesek nem veszik komnolyan.  
 2. Ajándékozzunk személyes dolgokat!
  Ha betartjuk az első szabályt, akkor biztos, hogy személyes vonatkozású lesz az ajándék. Kollégánkat jó esetben ismerjük - hiszen épp ezért jó a névhúzós ajándékozás. Ez az összeg éppen arra elegendő, hogy vegyünk egy olyan kisértékű tárgyat, ami jellemző lehet kollegánkra. Nem kell feltétlen tipikusan ajándéktárgyra gondolni, lehetünk sokkal kreatívabbak is.


Egy módszer, hogyan találjuk ki, mi lehet személyes ajándék:

Gondoljunk a kollegánkra, és írjuk fel azokat a szavakat, amelyek legelőször eszünkbe jutnak róla, olyan jellemzőket gyűjtsünk, amelyekről összetéveszthetetlenül felismerhetné más is.

Példák:

 • vegetáriánus
 • mindig késik
 • sokat beszél
 • a cég mókamestere
 • a cég anyukája (házias)
 • állandóan telefonál
 • imádja a kutyát/macskát/lovat stb
 • szenvedélyesen gyűjt valamit

  3.  Ne legyen sértő ajándék, csak olyan tulajdonsággal kapcsolatos tárgyat vegyünk, ami tulajdonságot maga az ajándékozott is tud és elismer magáról! Például ha valaki pletykás és ilyen vonatkozásban beszél sokat, nem biztos, hogy épp ezt a jellemzőjét kell kiemelni, vagy ha a késést az orra alá akarjuk dörgölni, lehet, hogy sértődés lesz a vége.

  4. Kézzel díszítsünk!
  Eszmei értéke lesz, és biztosak lehetünk benne, hogy évekig emlékezni fog ránk az ajándékozott, és elteszi emlékbe azt, amit készítettünk számára.

Fenti tulajdonságokra néhány példát leírok, melynek metodikáját követve, gyorsan ki lehet találni kinek, mit is vegyünk. Ráadásul használhatjuk ezt a módszert a családi ajándékozás kiötlésére is!

a) Vegetáriánus: vegyünk neki sárgarépát, fehérrépát, zellert, és más zöldséget (szépeket) és díszítsük fel szalaggal, fenyőággal, kis gömbdísszel.

b) Mindig késik: Vegyünk két különböző színű kartonpapírt. Vágjunk ki egy nagy kört az egyikből, a másikból, pedig két óramutatót. Ragasszuk rá a mutatót a korongra úgy, hogy pont azt az időt mutassa, amikor a munkaidő elkezdődik. Filccel írjuk rá a korongra az órákat. Díszítsük fel fenyőágakkal. Megoldottuk kollegánk késését, hiszen ha ezt az órát kifüggeszti az irodafalra, mindig időben fog beérni!

c) Aki sokat beszél, hamar kiszárad a szája. Vagyis sokat kell igyon. Ezért jó, ha mindig van nála személyre szóló palack, amiben folyadékot tud tartani. A műanyag palackot filccel díszíthetjük, ragaszthatunk rá két kötelet is fülnek, hogy könnyedén tudja cipelni, akár egy táskát.

d) A cég mókamesterének legemlékezetesebb mondásaira mindenki szívesen visszaemlékszik, ezért vegyünk egy füzetet, amibe ezentúl bejegyezzük a legviccesebb helyzeteket, történeteket, amikor "beszólt" mókamesterünk. Egy év múlva érdekes olvasmány lehet!

e) A cég háziasszonyának legyen egy recept az ajándék, ami valami speciális papírtekercsen, picit antikolt hatással -gyertyával kormozva- van feljegyezve. Az étel legyen a "cég étele", amit mindenki szeret, természetesen legközelebbi céges összejövetel alkalmából meg is kell főznie!

f) Az örök telefonálgató munkatársnak egy kiszuperált asztali készülék kagylóját is feldíszíthetjük,  nyakba akasztási lehetőséggel.

g) Szenvedélyes állatbarát részére keressünk képeket az Interneten kedvenc állat típusáról, nyomtassuk ki, és egy nagy kartonpapírra ragasszuk rá össze-vissza ferdén. Minél nagyobb a karton lap, annál értékesebb az ajándék!

h) A gyűjtögető általában könnyű eset.  Ha a munkatárs gyűjt valamit, azt tárolni kell. A legpraktikusabb egy doboz. Ez lehet fából, műanyagból, fémből papírból, úgyis a díszítése a lényeg. Ezt viszont a cégnél érdemes majd az ajándékozottnak tartani, hogy a kollegák is gyűjthessék részére kedvenc tárgyát.

Fenti bolondos ötleteimen látszik, hogy sokkal inkább idő és törődés kérdése, mint a pénzé. Ám miről is szól a karácsony? A szeretet ünnepe! Hát őrizzük is meg annak, ne anyagiasodjon el!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2247 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

Az afrikai Malawiban 1986-ban kiadott bélyegen Mária gyönyörködik a csecsemő Jézusban.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x