Készíts mézeskalács házikót az ünnepre!


Készíts mézeskalács házikót az ünnepre!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

Király Melinda nevű kedves olvasónk egy mézeskalács házikó elkészítését küldte be a Harmonet karácsonyi kézműves pályázatára. Íme a recept és az elkészítési útmutató. 

Így készül a mézeskalács házikó

Tészta:
 • 0.5 kg liszt
 • 2.5 dl virágméz
 • 15 dkg cukor
 • 2 tojás
 • 2dkg vaj
 • 1 kk. szódabikarbóna
 • 1 kevés mézeskalács fűszerkeverék
 • csipetnyi só

Díszítés:
 • 2 ek cukor
 • 15 dkg porcukor
 • 1 tojás fehérje
 • ½ citrom leve


A mézet és a cukrot egy kis lábasba tesszük, majd folyamatosan kevergetjük, amíg fel nem olvad teljesen. Ha kész, akkor hozzáöntjük a liszthez, tojáshoz, vajhoz,  beletesszük a szódabikarbónát, fűszert, sót és összegyúrjuk. Pihentetjük legalább egy órát.
Amíg pihen, vágjunk ki papírdarabokat, hogy egyformák legyenek az oldalai. Én egy 15x10-es (nagyobb oldala), 10x13.5-ös (tető), egy 18x13-ast (alja) vágtam, ezek a könnyebbek. A másik oldalát kicsit nehezebb, ahhoz kivágtam egy 10x10-est, majd egy háromszöget a tetejére. Ezt a kettőt egymáshoz illesztve körberajzoltam, és úgy vágtam ki. Ez azért fontosak, mert ha nem egyformák a szemközti oldalak és a 2 tetőlap akkor nehéz lesz összeragasztani őket.
Ezután kinyújtottam a tésztát, kb. 4 mm vastagra és vágtam minden lapból 2-t, és az aljából 1-et (a 13x18as).
Kb. 150 fokon 20 perc alatt sülnek meg.


Miközben sül, érdemes megcsinálni a cukormázat: felverjük a tojásfehérjét, összekeverjük a cukorral, majd gőz fölött keményre verjük. Ezután fokozatosan belecsorgatjuk a citrom levét és ha elég kemény, akkor készen is van.
Ha kisültek a lapok, 2 evőkanál cukrot felolvasztunk, amíg folyékony karamell nem lesz belőle. Na ez a bűvészkedős része a dolognak. Nagyon kell vele vigyázni, mert akkor ragaszt igazán jól, amikor még forró, viszont ha rácsöppen a bőrre, akkor bele is ég, elég csúnya tud lenni.
A 18x13-as lapra fogjuk rakni a lapokat. Az oldallapok alsó részét belemártjuk, majd az aljára ragasztjuk. Aztán mikor egymás mellé kerültek, a sarkokra is csurgatunk a folyékony karamellből. Aztán a tetőlapok 2 rövidebb oldalára rakunk a karamellből 1-1 csíkot és hozzátapasztjuk a háromszögekhez.


Utána a másikat is. Aztán a tetejére is folyatunk, hogy egyben maradjon.
Erről sajnos nem tudtam képet csinálni, ezt gyorsan le kell tudni, mert ha megdermed a karamell, akkor nehéz újra folyóssá varázsolni, hiába melegítem, egy idő után olyan krémes marad és lehet újat csinálni.
Nem baj, ha kicsit sok lesz néhol, majd a cukormáz befedi.


Ha egyben van és megdermedt, akkor egy papírból tölcsért csinálunk, hogy kb. 2mm átmérőjű lyuk legyen rajta, cellux-szal megragasztjuk, rakunk bele 2-3 ek mázat, és úgy próbáljuk nyomni, hogy csak alul jöjjön belőle.


Először elfedjük a karamell-részeket, aztán félköríveket húzunk a tetőre, ezek lesznek a cserepek. Majd az oldalára ajtót- ablakot rajzolunk tetszés szerint. (A lapokból is ki lehet vágni még sütés előtt, de szerintem így egyszerűbb.)


Végül színes cukrot szórunk rá, még mielőtt megszárad, beletapad. Esetleg porcukrot is lehet rá szórni, nekem túl fehér lett volna, azért nem azt használtam.
Lehetőleg száraz helyen tartsuk, hogy ne horpadjon be az oldala.

Király Melinda
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3245 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

100 éve született a világhírű magyar szobrász, Amerigo Tot (Tót Imre). Csurgói Madonna című szobrát 1981-ben jelenítették meg bélyegen.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x