Karácsonyi veszélyek otthon és az utakon


Karácsonyi veszélyek otthon és az utakon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-29

Karácsony közeledtével ne csak az ünnepi menüre és szeretteink ajándékaira, de családunk biztonságára is gondoljunk. A Generali adatai szerint tavaly december 23. és 31. között 1329 biztosított autót ért kár, ez a korábbi évhez képest 25 százalékos növekedést jelent. Továbbá több mint 200 esetben jelentettek be csonttörést és közel ötven alkalommal tűzesetet a biztosítóhoz. A betörések száma is megugrik az ünnepekkor: tavaly csaknem száz ilyen eset történt. Ahhoz, hogy a pihenés és az öröm zavartalan legyen, érdemes néhány tanácsot megszívlelnünk. A Generali és az ORFK munkatársai összeállították, mire érdemes figyelni és mit tehetünk, hogy az év utolsó napjai is nyugodtan teljenek. 

A karácsonyhoz természetesen hozzátartozik a fenyőfa állítása, de legyünk óvatosak a faragással, mert egy rossz mozdulat, és könnyen a baleseti sebészeten tölthetjük a szentestét.
A nagy rohanás miatt a konyhában is egyre gyakoribbak a kisebb-nagyobb háztartási balesetek. Az elszáradt koszorúkon és a fán is könnyen kigyulladhatnak a gyertyák, a rossz minőségű égők, és a nem megfelelően használt csillagszórók is nagy bajt okozhatnak.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre több tűzeset történik az ünnepek alatt – tavaly karácsonykor a Generali biztosítóhoz közel 50 ilyen bejelentés érkezett -, ezért mindenképpen legyünk óvatosak ezekkel az eszközökkel. Ha elutazunk, fokozottan ügyeljünk arra, hogy a karácsonyfát és minden karácsonyi dekorációt biztonságosan hagyjunk ott, ha pedig új műszaki cikket kaptunk, áramtalanítsuk, így megelőzhetjük, hogy az esetleges komoly meghibásodás távollétünkben jelentkezik.


A karácsonyi felhajtás megterhelő lehet háziállataink számára is. Ha otthon hagyjuk őket, míg elutazunk, gondoljuk végig, hogyan tudjuk a legjobban biztosítani az ünnepi díszben pompázó lakást és kedvencünk épségét.
 
Manapság a közösségi média is komoly veszélyeket tartogathat, hiszen sokszor az itt megosztott információ is ötletet adhat lopások, betörések elkövetéséhez. „Azt javasoljuk, hogy a betörések elkerülése érdekében csak akkor osszunk meg utazásunkról képeket, ha már visszaérkeztünk, és nem üres a lakásunk.

A nagy értékű karácsonyi ajándékokról készült képeket sem javasoljuk kitenni az oldalakra, hiszen ezt is megtalálhatják a betörők, és vonzó célponttá válhatunk a számukra. Fontos, hogy a biztonsági beállításoknál ellenőrizzük, hogy valóban csak az ismerőseink férnek-e hozzá az adatainkhoz.”
– figyelmeztetett Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási osztályának vezetője a közösségi oldalakkal kapcsolatban.
 
A tavalyi ünnepek alatt csaknem száz betöréses lopás, rablás és vandalizmus okozta kárt jelentettek be a Generalihoz. Ezzel kapcsolatban Bényi Mónika rendőr őrnagy, az ORFK szóvivője elmondta: „Ha rokonokat látogatunk vagy elutazunk az ünnepekre, nehezítsük meg a betörők dolgát. Érdemes figyelni arra, hogy az értékesebb ajándékok dobozát ne rögtön, vagy diszkréten helyezzük a kukákba, mert így felhívhatjuk a betörésre készülők figyelmét is.

A hívatlan vendégek kivédése érdekében védjük otthonunkat több zárral, lehetőség szerint több pontosakkal. A mechanikus mellett használjunk elektronikus vagyonvédelmi eszközöket is. Ha a betörő olyan védelmi rendszert lát, ami huzamosabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg, hogy lebukjon, inkább odébb áll.”
 
Az utcákon, gyalogosan is komoly baleseteket szenvedhetünk a téli hónapokban, ha nem figyelünk kellőképpen. A jeges utak miatti elcsúszások, csonttörések decemberben és januárban a leggyakoribbak: az ünnepek alatt a Generalihoz tavaly több mint 200 csonttörést jelentettek be. Megoldást jelenthet az utcák jégmentesítése, legalább a bejáratunk környezetében. Idén még nem esett komoly mennyiségben hó, de a téli gumik felszerelése már a hidegebb idők beköszöntével aktuálissá vált, így aki még nem tette meg, sürgősen cseréltesse le autóján a nyári gumikat télire.

A gyakoribb hóesés mellett már számolnunk kell tartós faggyal is bármikor beállhat, a csúszós autóutak miatt pedig nő a balesetek száma. A Generalihoz tavaly december 23. és 31. között 1329 autót ért kárbejelentés érkezett, leggyakrabban megcsúszásból, kipördülésből adódtak a balesetek. Vezessünk tehát óvatosan, az időjárásnak és az esetleg megváltozott tapadású útviszonyoknak megfelelően. Az ittas vezetés közben okozott balesetek száma is emelkedik az ünnepek alatt, ezért ha alkoholt fogyasztottunk, semmiképp ne használjuk a gépjárművünket, hívjuk inkább sofőrszolgálatot.
 
Érdemes elővigyázatosnak lennünk szilveszterkor is. Bár évről évre egyre szigorúbban szabályozzák a pirotechnikai eszközök beszerzésének feltételeit, még mindig könnyedén hozzá lehet jutni a veszélyes tűzijátékokhoz, petárdákhoz. Sajnos a szilveszter ma már egyet jelent a balesetekkel. Minden évben hallhatunk olyan történetekről, amikor fiatalok kezében robban fel a petárda, vagy égeti meg őket a rakéta. Ha már megtörténik egy ilyen komoly baleset, nagy segítséget jelenthet a biztosítótól kapott kártérítés.

Képek: 
Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net 
Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2278 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

A karácsony mindenkié! Legalábbis ezt láthatjuk Vanuatu 1996-os bélyegén.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x