Ezüstvasárnap van! De akkor miért rózsaszín a gyertya?


Ezüstvasárnap van! De akkor miért rózsaszín a gyertya?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Az adventi koszorú gyertyái közül három hagyományosan lila, egy pedig rózsaszín. Az, amelyiket advent harmadik vasárnapján, azaz ezüstvasárnapon szokás meggyújtani. Miért más, mint a többi? Mit jelentenek a karácsonyváró gyertyák színei?  

A lila a bűnbánat színe, a rózsaszín pedig az öröm színe. Advent 3. vasárnapja a Gaudete vasárnap (a latin szó jelentése: „örvendjetek”). Ezen a napon hagyományosan a pápa is rózsaszín rózsával tisztelte meg a polgárokat. A papok ekkor rózsaszín ruhát viselnek, hogy kifejezzék azt az örömet, amelyet Jézus karácsonyi üdvözletében érzünk.

Ezért rózsaszín tehát a „kakukktojás” gyertya, és spirituális értelemben advent harmadik vasárnapja is. A rózsaszín (a rózsa színe) az örömöt szimbolizálja, azt az örömet, hogy Jézus már majdnem itt van. Hasonlóan ahhoz, amikor a szülők gyermekük érkezésére készülnek, általában kifestik valamilyen világos, barátságos színűre a babaszobát. Ezt a baba érkezésének örömében teszik – épp így készülünk az adventi időszakban a gyermek Jézus érkezésére.Az adventi vasárnapok és színeik sorban: 

Advent első vasárnapja

Szent András napjához (november 29.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük. Színe a lila, nem csak az elsőként meggyújtandó gyertya, de a templomi terítő is lila, és a szertartáson a pap is lila miseruhát vagy stólát visel.

Advent második vasárnapja (bronzvasárnap)

A második gyertya színe is lila, hasonlóképp az elsőhöz. Két gyertya ég az adventi koszorún.

Advent harmadik vasárnapja (ezüstvasárnap)

Ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja. A harmadik, rózsaszín gyertyát is meggyújtjuk.

Advent negyedik vasárnapja (aranyvasárnap)

Az utolsó gyertya ismét lila színű, hogy az ünnep előtt még egyszer kifejezhessük a bűnbánatot. Ezen a napon már mind a négy gyertya ég az adventi koszorún.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 761 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

Nem, ez nem pokolgép. A 2005-ös kolumbiai bélyegen a földgömb válik karácsonyfadísszé.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x