Ezrek várják a krisnás Karácsonyi Szeretetlakomát


Ezrek várják a krisnás Karácsonyi Szeretetlakomát

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

November 25-én, szombaton veszi kezdetét az Ételt az Életért Alapítvány, a Krisna-hívők szegényélelmezési missziós programjának ünnepi akciósorozata, a Karácsonyi Szeretetlakoma. Hazánkban naponta 3000 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára, akik az advent időszakában mintegy 6000 adag meleg ebédet, főzési alapanyagokat, valamint ünnepi finomságokat is tartalmazó tartós élelmiszercsomagot osztanak ki a rászorulóknak. Nem csak a fővárosban, vidéken is.  

A program Katalin naptól egészen januárig fut, nagyon sok család ugyanis segítséghez jut az ünnepek alatt, de már elfogynak tartalékaik januárban. A teljes programsorozat alatt több mint 6000 tál ünnepi menüt és több tíz tonna tartós élelmiszert oszt majd ki az alapítvány.

Az akciósorozatot idén is Szanyi-Karl Attila, lelkészi nevén Bhakta Vatsala Dasa szervezi, az Ételt az Életért intézményvezetője, aki november 17-én, Budapest 150. születésnapja alkalmából Pro Urbe Budapest díjban részesült áldozatos munkájáért, és aki úgy nyilatkozott, ez az elismerés az egész alapítványnak szól, korábbi és jelenlegi dolgozóinak és önkénteseinek is. Az Ételt az Életért 30 éve szerves része Budapestnek, naponta 3000 adag meleg étellel járul hozzá a magyar lakosság jólétéhez, ebből kb. 2000 Budapesten kerül kiosztásra. A Karácsonyi Szeretetlakoma, ami korábban a Blaha Lujza téren, most pedig hosszú évek óta a Népligetben várja vendégeit, a legnagyobb, 3 napos karácsonyi akció a rászoruló családok számára.Miért osztanak évente félmillió tál ételt a krisnások?

A vallások dolga a lelket Isten felé terelni. A Krisna-tudatú hívők ugyanakkor hitéleti munkájuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek a karitatív munkára is, hisz a napi betevő hiányában bizony nehezebb magasztos lelki gondolatokba mélyülni. Évente félmillió tál meleg ételt osztanak ki ezért hazánkban az Ételt az Életért Program keretében. A karitatív munka a hívők életét is gazdagítja, a lelki tudás ugyanis az emberek iránti önzetlen odaadásban és a világ szolgálatában teljesedik ki a gyakorlatban – vallják.

Hogyan kezdődött mindez? 1974-et írunk. A Krisna-hívők nemzetközi mozgalmának alapító tanítója, Sríla Prabhupáda Kalkuttában (nem Mayapurban volt?) egy templom ablakából látta, ahogy az utcán élő gyerekek megvadult kutyákkal viaskodnak az élelemért. A látványtól könnyek szöktek a szemébe és arra kérte tanítványait, hogy ez ne történhessen meg többé, legalább a Krisna-templomok 10 kilométeres közelében ne legyen éhezés. Akkor megértette azt is, hogy „éhes gyomorral nehéz Istenre gondolni”, vagyis morálisan kiváló magasságokba emelkedni, ezért szorgalmazta, hogy minden nagyobb templomközpontnak legyen konyhája.A nélkülözés stresszt és mentális túlterhelést jelent a családoknak

Egy társadalom fejlettségének és békéjének záloga az, hogy a benne élők mennyire érzik magukat biztonságban. Amikor az embernek alapvető megélhetési problémái vannak, legyen szó élelemhiányról vagy súlyos betegségről, képtelen az önmegvalósításra gondolni, bekapcsol a túlélő üzemmód. A tartós stresszben élő ember figyelme beszűkül önmagára, értelmét veszti a jövő, a holnap tervezése, a szociális kapcsolatok építése vagy a világ morális kérdései. Így egy súlyos nélkülözésben vagy tartós kiszolgáltatottságban élő ember talán önzőbben és keményebben reagál a problémákra, mégis neki van a legnagyobb szüksége a támogatásra és őszinte odafordulásra.

Az elmúlt évtizedekben krízis krízist követett világunkban. Gazdasági válság, világjárvány, közel 2 éve pedig háború dúl a közvetlen szomszédunkban. Mindezek azonban csak a külső körülmények, amelyben nem maradhatnak figyelmen kívül az egyéni csaták. Munkanélküliség, tartós betegség, a gyermekek beiskolázása, a nyugdíjak alacsony reálértéke, gyógyszerkiadások, adósságspirál, bedőlt lakáshitelek, válás, de van, akinek a téli tüzelő megvásárlása jelent minden évben olyan mértékű terhet, kiadást, hogy az súlyos krízisbe taszítja a családot. Amíg pedig az ember nem talál megoldást az egyéni problémáira, addig nem lesz kapacitása a tágabb közösségének jólétén sem munkálkodni.Hazánkban naponta 3000 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára, adományoddal pedig segíthetsz, hogy még gazdagabb élelmiszercsomag várja majd az ünnepi ételosztásra érkezőket!


Az Ételt az Életért Program az első Krisna-hívők jelenlétével indult útjára hazánkban, így az idei lesz a 35. Karácsonyi Szeretetlakoma. A misszió világszerte 8 milliárd 660 ezer tál meleg ételnél is többet osztott már ki a rászorulóknak, Magyarország ebből évente bő félmillióval gyarapítja az eredményeket. Az azóta létrejött Ételt az Életért Alapítvány sokrétű programmal segíti a rászorulókat, népkonyhai étkeztetéssel, kerületi és vidéki ételosztó pontok üzemeltetésével. A főváros legjelentősebb hajléktalanellátó intézményeinek (BMSZKI, Menhely Alapítvány) is meleg ebédet biztosít, de segítették már orvosok és kutatók munkáját is a Covid járvány alatt, osztottak ételt nyári táborokban, vagy természeti katasztrófák túlélőinek, legutóbb pl. Törökországban a földrengések után. A legismertebbek mégis az ünnepi élelmiszercsomag osztások, különösen a Karácsonyi Szeretetlakoma, amely idén sem marad el!

Az adventi ételosztó akciósorozat csúcspontja idén is a Népligetben lesz, karácsony napjain, de Katalin naptól januárig, az egész adventi időszakban és az újévben számos vidéki helyszínen is segítenek a program munkatársai. Ahhoz, hogy a csomagokba a megnövekedett élelmiszerárak ellenére sokféle egészséges élelmiszer kerülhessen, az adományozók segítségét is kérik! 5000 forintból egy 4 fős család ünnepi ebédjét, 8000 forintból pedig a gazdag élelmiszercsomagjukat támogathatjuk. De nem csak adakozhatunk karácsony alkalmából. Azok, akik szívből segítenek, évek óta a helyszínen önkénteskednek és reményt hoznak egy-egy család vagy kisnyugdíjas életébe, nagyon sokat kapnak is: a gondoskodás örömét.Ételt az Életért Karácsonyi Szeretetlakoma a Krisnásokkal
A program főbb állomásai

November 17-19. Élelmiszergyűjtés a Magyar Élelmiszerbank Egyesület akciójának keretében 3 budapesti nagyáruházban
November 25. Szeged, Anna kút, 200 adag étel és csomag
December 2. Békéscsaba, 150 főt látnak vendégül
December 9. Karácsonyi ételosztás Erzsébetvárosban, 500 csomag és meleg ebéd – elsőként a kerületi vendégeket szolgálják ki, de mindenkit szeretettel várnak a szervezők
December 9. Ádventi élelmiszermentés Szegeden a piacnál
December 16. Eger, 750 adag étel és élelmiszercsomag a már regisztrált vendégeknek
December 17. Debrecen, 100 adag étel és csomag, kiegészítők, ruhák a már korábban regisztrált vendégeknek
December 24-25-26. Budapest, Népliget (a Planetárium mellett), naponta 1000 adag ebéd és csomag
Január Óbuda, 800 adag ebéd és csomag – elsőként a kerületi vendégeket szolgálják ki, de mindenkit szeretettel várnak a szervezők
Január 27. Szeged, 200 adag étel és csomag
További helyszínek az ádventi időszakban: Somogy megye egyeztetés alatt 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

 
 
[ 902 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

Az ajándék a gyerekek számára a karácsony legizgalmasabb része. Ezt a várakozásteli pillanatot ragadta meg Venezuela 1996-os bélyegének tervezője.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x