Tűzkeresztség - első nap az új munkahelyen
Címlap / Karrier / Tűzkeresztség - első nap az új munkahelyen

Tűzkeresztség - első nap az új munkahelyen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

Ismeretlen emberek, barátságtalan fénymásológépek, kanyargós folyosók - az első napok az új munkahelyen sohasem könnyűek. Az első napokban mindenki kissé sután viselkedik az új cégnél, ám ez ne szegje kedvünket! A beilleszkedést megkönnyítik a fejvadászok tanácsai.  

A kezdeti időszak hatékony átvészeléséhez Rozovics Krisztina, és Budaházi Péter operatív igazgató, fejvadász adtak tippeket.

Kezdés után az első dolgod legyen megkeresni a főnöködet, és napi szinten elmondatni vele, hogy milyen feladatokat kell majd megoldanod, illetve kikkel fogsz együtt dolgozni. Így megismerheted a munkahelyen belüli hierarchiát, azt, hogy ki lesz a közvetlen főnököd vagy beosztottad, ki mit csinál pontosan. A főnököd nagy valószínűséggel bemutat majd a közvetlen kollégáknak, de ha cigiszünetben vagy ebédnél találkozol munkatársakkal, bátran mutatkozz be, beszélgess velük egy kicsit.

Egy-két kérdéssel nem veszíthetsz semmit, és lehet, hogy a későbbi munkád során pont azt az embert kell majd megkeresned egy problémával, akivel nemrég a kutyádról beszélgettetek.
 

Vedd fel a kalapot! A bemutatkozás módja sem mindegy. Ha új vagy a cégnél, bátran mondd el, hogy ma / tegnap /egy hete vagy még csak itt. Te vagy az új ember az adott beosztásban és az a dolgod, hogy megtedd a beosztásodhoz fűződő feladataidat.

Egy konkrét példa erre:
- Szia, még csak egy hete vagyok a cégnél, én vagyok Szabó Lajosnak, a termelési üzletágnak az asszisztense, és az a dolgom (azért vett fel) mert nagyon jól tudok Excel táblázatokat kezelni, szóval a pénzügyi jelentéseket fogom csinálni a termelésen. És te? 

A kalap ezesetben a munkakört jelenti, és ha te ismerteted magad a cégnél, mindenki tudni fogja ki vagy te és mi a dolgod, ugyanakkor könnyen meg tudsz ismernedni másokkal is, ha ők is elmondják, hogy mióta vannak a cégnél és mit dolgoznak. Megtudod, kihez mivel fordulhatsz, de pillanatok alatt előbújnak a léhűtők, akik csak tengnek-lengnek, de maguk se tudják, mi a dolguk itt. 
 

Legyél szociális!


Az első időszaktól sok minden függ, így jó, ha leküzdöd esetleges "antiszociális hajlamaidat", és leülsz másokhoz enni, vagy leugrasz velük egy kávéra. Egyébként is jó, ha megkéred a munkatársaidat, szánjanak rád 5-10 percet az életükből, és mondják el, kik ők, mit csinálnak, és hogyan kapcsolódik ez hozzád. Idővel ezek a beszélgetések úgyis átterelődnek a munkáról a személyesebb témák felé, ilyenkor már oldottabb lesz a hangulat, és vissza tudsz venni az esetleges feszengésből, hivataloskodásból.
 

Játékos kezdet - a "beavatás"
Vannak cégek, ahol ezt egyfajta játékkal oldják meg: feladatokat kapsz, például hogy derítsd ki, a főkönyvelőnek hogy hívják a kutyáját, vagy az ügyvezető szobájában hány kép van a falon. Ezzel egyrészt bejárod a munkahelyedet, megismered az embereket, és lesz egy közös pontod a többiekkel, akik szintén átestek ugyanezen a "beavatáson". A legfontosabb dolog, hogy kérdezz, kérdezz, kérdezz!
 

Kérdezz, kérdezz, kérdezz!

Sokat kell kommunikálnod, és ha a főnök nem jön oda elmondani valamit, akkor menj te oda, és kérdezd meg. Lehet, hogy feltételezik, hogy tudod, vagy csak te érzed úgy, hogy butaságot kérdeznél - pedig az elején nincsen buta kérdés, hiszen nem tudhatsz mindent a munkahelyedről és az emberekről. Jó dolog, ha az állásinterjú után egyből megnézed, hol is fogsz dolgozni pontosan. Ilyenkor főként arra figyelj, hogy milyen a légkör, hogyan viselkednek az emberek, és milyen ruhában vannak - attól, hogy egy munkahely laza, nem biztos, hogy a rövidnadrág és a metálzenekaros póló megfelelő viselet.
Ha viszont megengedőbb a környezet, az is lehet, hogy meg tudod beszélni, hogy azt viselhesd, amit szeretnél - az ilyen kérésekkel persze érdemes azután előjönni, amikor már beilleszkedtél.
 

Első nap mindenki kissé suta!Az első, sutább napok után próbáld tudatosan beépíteni magad a többiek közé. Ha sok embert megismersz, nyitott vagy (de nem idegesítően rámenős), a vezetők is látni fogják rajtad az igyekezetet, hogy ott akarsz maradni a pozíciódban. Probléma esetén ne feledd: a cégnek is érdeke, hogy neked jó legyen, hiszen sokkal nagyobb erőfeszítés új embert keresni, majd betanítani a helyedre, mint mondjuk venni egy új monitort vagy egy kényelmesebb széket. Ne félj megbeszélni a problémáidat a kollégáiddal és a főnököddel, hiszen nekik is sokkal jobb, ha nem feketebárány, hanem a csapat aktív tagja vagy. 

A mogorva, régi, fásult kollégákat ismerd fel idejében, és  - bár sokat tudhatnak a cégről - de általánosságban lelombozzák a kedvedet, tehát érdemes elkerülni őket. Lehet, hogy egyikük helyére kerülsz majd? Ki tudhatja. Nem kell velük rosszban lenni,

 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8522 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x