A kerekasztal lovagjainak tárgyalástechnikája
Címlap / Karrier / A kerekasztal lovagjainak tárgyalástechnikája

A kerekasztal lovagjainak tárgyalástechnikája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-08

Artúr király és lovagjainak tanítása a ma tárgyalóasztalainál is érvényes. Hogyan és miért pont úgy foglaltak helyet a kerekasztal mellett? Az egyes pozícióknak ugyanis fontos szerepük van.  

„Egymást szolgálva szabaddá válunk”
Ez állt az asztalra írva, körben. Ez a jelmondat nem csak a széthúzó lovagi időkre volt érvényes. Ez a XXI. századi üzletember jelmondata is. A kerek asztal szerkezete és tanítása örök bölcsességet hordoz, amit mindazoknak tudni érdemes, akik valaha is kerekasztal köré ülnek. 

Az ergonómusok újra felfedezik a spanyolviaszt
A kerekebb asztal-ívek, vagy maga a kerekasztal a hosszasabb, probléma feltáró, kreativitásra ösztönző beszélgetésekre alkalmasabb – tartják az ergonómiában jártas szakemberek. Ha valaki olyan légkört szeretne maga körül kialakítani, ahol a problémákat feltáró, megbeszélő és kreatív, fantáziadús hangulat van, legjobb, ha kerek formájú asztalt tesz tárgyalójába, sőt akár saját íróasztala is lehet ívelt. Artúr király kissé megelőzte az ergonómusokat ezzel a felfedezéssel.A tárgyalástechnika professzora – Artúr király
Artúr – valószínűleg mestere, Merlin inspirációjára – nem csupán a tárgyaló felek egyenrangúságát, hanem a profi kerek asztal tárgyalás menetét is ránk hagyta örökségül. Ha a kerekasztal lovagjaitól akarunk valóban lovagias tárgyalási menetet tanulni, akkor figyeljük meg az alábbiakat:

Hogy szól vajon ez egy mai tárgyalásról?

 • A Király szerepében mindig az a tárgyaló fél foglal helyet, akinek a kezében a döntés van. A döntés lehet egy projekt felett, a pénz, vagy egy fontos ügy kimenetele felett. A lényeg, hogy ő a tulajdonképpeni vezető. (mai szóval ő a főnök) A király rálát az ajtóra.  Ő van odahaza, ő vezeti a tárgyalást. Ő kezdi meg és fejezi be a beszélgetést, ha ő feláll, mindenki feláll és elköszön.
   
 • A bal és a jobb szárnysegéd szerepében a király szakértői vannak. A mai tárgyaláson azok a személyek foglalnak itt helyet, akik értenek az adott témához, és tudásukkal hozzásegíthetik a királyt a helyes döntéshez. A szárnysegédek tudása a király döntéseit segíti, de az ügyet szolgálja, nem a királyt, vagy az ellenfelet. 
   
 • A konferencia lovagok szerepe a tárgyalás erőviszonyainak tisztázása. Ha a lovagok ereje nagy, akkor a konferencia nyomatékát adják meg. Ők a hírneves személyiségek a mai beszélgetés asztalánál, akikről láthatjuk, hogy ha az ügy mellé adják a nevüket, akkor az ügy sikerre vihető, vagy ők az „erőemberek” akik biztosítják, hogy ha a királynak védelemre van szüksége, ők készen állnak. Személyiségük, vagy erejük adja a nyomatékot. 
   
 • Bólogató János – a szerep neve is megmutatja, mindig éppen annak a szereplőnek ad igazat, akinél éppen a szó van. Oldat ül, így szerepe abban merül ki, hogy erőt ad a beszélőnek ahhoz, hogy legteljesebben kibontakoztathassa mondandóját. A Bólogató János pártatlan szemlélő, aki támogatóként van jelen, mindkét fél megismerésére. 
   
 • Szólista – A szószólók az ellenfél lovagjai, akik szót emelnek az ügy érdekében, akik feltárják, hogy milyen előnyökkel jár az amit az ellenfél képvisel, szót emelnek az ügy mellett. Ők az ötletek kiagyalói, akik újszerű megoldásokat adnak, ha arra van szükség. A szószóló, vagy szólista általában önálló.
   
 • Ellenfél szárnysegédei – azok a szakértők, akik az ellenfelet támogatják, akik információkkal rendelkeznek mindarról, amivel az ellenfél felkereste a királyt. Az érvek-ellenérvek felkészült tudorai. 
   
 • Az ellenfél – nem ellenség, sőt nem is feltétlenül ellenkezik a király elgondolásával az általa képviselt dolog. Ő az, aki a problémát, a megoldásra feltett kérdést képviseli. A mai tárgyalás esetében ő az, aki érkezik, aki felkeresi a királyt, vagy aki el akar adni valamit, esetleg aki az újító szándékkal érkezik.

A kreatív tárgyalás kimenetele – szó szerint
A kerekasztalt rejtő szobából látszólag két ajtó vezetett ki. De csak az egyiken, a szív felőli, bal ajtón lehetett valóban távozni. Ez azt jelképezi, hogy aki nem tiszta szívvel állt fel az asztaltól, az nem hagyhatta el a termet. A tárgyalás így szigorú, de végtelenül igazságos, és mindenféle korrupciótól és erőszaktól mentessé tehető. Ha megőrizzük a kerekasztal-beszélgetések korabeli rendjét, akkor ugyanilyen tárgyalásokat folytathatunk, akár a király, akár az ellenfél, akár az asztal egyéb résztvevőinek szerepében ülünk le.

HarmoNet tipp: Te milyen főnök vagy?>>>

  

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7294 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x