Úgy érzed kilógsz a sorból? - Kovácsolj előnyt egyéniségedből!...
Címlap / Karrier / Úgy érzed kilógsz a sorból? - Kovácsolj előnyt egyéniségedből!

Úgy érzed kilógsz a sorból? - Kovácsolj előnyt egyéniségedből!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Az igaz, hogy hasonló hasonlót vonz, mégis a sokszínűség hatalmas előnyökkel jár. Lehet, hogy a szigorú szabályoknak vannak előnyei egy munkacsapatban, s kell egy szürke kisegér, aki pörgeti a malmot, viszont az sem hátrány, ha besegít egy szabadgondolkodású művész, és új utakra visz. Te sokszínű munkaerő vagy? A kisegér és a sasmadár közös erejével? 

Miért fontos a sokszínűség?
Ne keseredj el, ha úgy érzed, kilógsz valami oknál fogva munkahelyedről. Pont ezért vagy értékes, mert képes vagy más szemszögből nézni dolgokat. Ha azon töröd a fejed, hogy céget alapíts, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy más-más látásmódú emberekkel jobban jársz. A természetben is megtalálható ez az elv. Az élővilág sokfélesége, a biodiverzitás azért fontos, hogy képes legyen a sokszínű környezethez alkalmazkodni. Az egyed feletti szerveződések működéséhez ez éppoly nélkülözhetetlen, miként az egyes szervezetek, egyedek is a sokféle szerv, szövet, sejt és molekula-rendszerszerű együttműködése által működőképesek. E sokféleséget több szinten is biztosítani kell.


Konferencia a kultúrák közötti párbeszédről az oktatásban
Hogyan fordíthatjuk közös javunkra az eltérő kulturális hátterünket és világlátásunkat?  Melyek azok az interkulturális kompetenciák, amelyekre a munka során csakúgy szükségünk van, mint a magánéletben? Hogyan járulnak hozzá ehhez a dialógushoz az egész életen át tartó tanulás program által támogatott oktatási-képzési projektek, iskolai együttműködések, egyéni tanulmányutak, külföldi tanulmányok? Ezekről a kérdésekről esett szó a Tempus Közalapítványnak a Kultúrák közötti párbeszéd Európai Éve alkalmából rendezett budapesti konferenciáján. Az oktatásnak kulcsszerepe van abban, hogy a fiatalokat felkészítse a sokszínű Európa nyújtotta lehetőségekre és kihívásokra, a külföldi tanulmányok, szakmai gyakorlatok alatt végbemenő tanulási folyamat legfontosabb hozadékát pedig éppen az interkulturális készségek elsajátítása jelenti.

HarmoNet tipp: Boldog akarsz lenni? Találd meg a hivatásod! Segítünk!>>>
 
A sokszínűség mindenki javára válik
Az egyre inkább globalizálódó világban, ahol mindenki mindenkitől függ, a toleráns és egymást tiszteletben tartó párbeszéd a nemzetek, közösségek, egyének számára nélkülözhetetlen képesség. Európa gazdasági sikere nagymértékben attól függ, hogy a sokszínűségét ki tudjuk-e használni úgy, hogy az mindenki közös hasznára váljon. Erre eszköz a kultúrák közti párbeszéd, amelynek egyik lehetséges körülírása így hangzik: a kultúrák közti párbeszéd egy folyamat, aminek része a nyitott és a másikat tiszteletben tartó interakció különböző kulturális háttérrel vagy világszemlélettel rendelkező egyének, csoportok és szervezetek között.


Az oktatás nélkülözhetetlen szerepe
Az utóbbi években az európai társadalmak óriási társadalmi és technológiai fejlődése miatt új feladat hárul az iskolákra: a nemzeti homogenitás fenntartása helyett egyre inkább az egyéni és kollektív sokszínűség előmozdítása, a fő cél az elméleti tudás közvetítése helyett pedig a kompetenciák közvetítése. Ennek következményeként az egyéniségnek is helye lesz az órákon: a diákok egyéni képességeinek és erősségeinek kölcsönös elismerése által megszűnik az az igény, hogy a világot szétválasszuk arra, ami hagyományosan a „miénk" és ami „idegen".

Új megközelítés – tanuljunk egymástól!
 Az interkulturális tanulás során újfajta szemüveggel tanuljuk meg látni magunkat és másokat. A folyamat során a résztvevő felek tanulnak egymástól és közös nevezőre jutnak. Maga az interkulturális tanulás folyamata segíthet rádöbbenni, hogy a valóságot nagyon sokféle módon lehet megélni, értelmezni és tapasztalni. A párbeszéd a másikhoz való közeledést jelenti, aminek az a lényege, hogy azonosulni tudunk az ő szempontjával anélkül, hogy a magunkéról le kellene mondanunk.

 
Jó pap is holtig tanul
Az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programja által támogatott együttműködések, mobilitások közvetlenül vagy közvetve mind-mind az interkulturális tanulásról szólnak, önmagukban véve is az interkulturális párbeszéd keretét, színterét jelentik. A rendezvény ízelítőt adott abból, hogy a különböző oktatási-képzési együttműködések során milyen megoldások, ötletek, módszerek születtek az interkulturális párbeszéd beépítésére, illetve erősítésére.
 
További információk itt>>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2182 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x