8 súlyos hiba, amiért garantáltan kipöckölnek egy állásinterjún...
Címlap / Karrier / 8 súlyos hiba, amiért garantáltan kipöckölnek egy állásinterjún

8 súlyos hiba, amiért garantáltan kipöckölnek egy állásinterjún

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Jelentkezel egy állásra, hosszan fogalmazod a megfelelő motivációs levelet, okosan telefonálsz a céghez, eléred, hogy végre behívjanak – és akkor elrontod. Ismerős? Ha igen, akkor készülj fel. Ne csak a cégből, de az álláskeresők leggyakoribb hibáiból is tanulhatsz, és okosabb, ha nem a magad kárán teszed. 

Mit véthet egy állásra pályázó? A 8 legvégzetesebb hiba:
  1. Nem megfelelő a ruházat -  sem alulötözni, sem túlöltözni nem szabad a munkáltatódat. Arra lehetsz tekintettel, hogy a megpályázott poszthoz képest egy kicsit „fölfelé” húzzon az öltözéked. Soha ne nézz ki pincérnőnek, vagy elemista kóristalánynak. Kerüld a fekete naci/szoknya fehér blúz komplét.
  2. Késés, amelyért nem kért elnézést – ez magyarán szólva suttyóság. A budapesti közlekedést ismerve ma sajnos akár 10 perc késés is beleférhet, de mindenképp elnézést kell kérni, sőt még inkább pontosan kell érkezni.
  3. Nem megfelelő kifejezésmód, szleng, illetve vulgáris kifejezések – szinte garantált a vesztés. Próbáljunk keveset beszélni, de azt választékosan. A csúnya szavak mindegyike kerülendő. (Például a „marhára elegem lett, tökre kivoltam attól, baromira lelkes vagyok, stb.. szleng kifejezések, ilyesmit nem szabad mondani.)
  4. Lassú reakciókészség a feltett kérdésekre – ha úgy válaszolgatunk, mintha előtte tízszer megrágnánk minden választ, akkor túl lassúnak, nehézkesnek fogunk tűnni a munkáltató előtt. Nem kell kapkodni sem, de rendes beszédtempóban feleljünk.
  5. Gyakori informálódás a fizetés, juttatások, valamint a túlóra iránt – az első interjún mindhárom téma részint kerülendő, részint ha rá is kérdezünk, nem lehet ennyire direkt. Utalhatunk arra, hogy a jobb kereset elsődlegesen motivál, vagy hogy tudunk időt szakítani az esetleges plusz feladatokra. Ennél tovább ne menjünk.
  6. Ismétlődő kérdések – ha egyszer kikerülte a választ a munkáltató, soha ne ugyanúgy tegyük fel a kérdést. Tilos  erőszakkal kifaggatni a munkáltatót. Készüljünk fel előre a cégből is, és ostoba kérdéseket ne tegyünk fel. A legtöbb pályázó jó, ha tudja, hogy hová érkezett meg, ám a cégnek nem néznek utána. Ez óriási hiba.
  7. A feszültség kimutatása – mármint a túlzott feszültségé. Ha kicsit izgulunk, az természetes, főleg a pályakezdők esetében. Ezt általában el is nézi a munkaadó. Tilos a kezek tördelése, a feltűnő, zavart pótcselekvés. Soha ne üljünk túl egyenes háttal, „ugrásra készen” a székben.
  8. Ellentmondásos kijelentések, az önéletrajzban találhatóktól eltérő információk ismertetése, az előző munkáltató szidalmazása – Ettől egyszerűen egy gerinctelen hazudozónak tűnünk. Ha ezt nem akarjuk, akkor építsük fel jól az önéletrajzot és a hozzá fűződő pályaívet.


HarmoNet tipp: Közhelydurrogtató kísérőlevelek kora >>

Érdeklődjünk a vállalati kultúra iránt, arról, hogy vélekedik a vállalat a fejlődésről, milyen személyzeti politikát folytat, esetleg arról, hogy milyen nagyobb változások voltak az elmúlt időszakban és azok mit érintettek az általunk pályázott munkakörrel kapcsolatosan. Amikor pedig elköszönünk, ne feledjük megállapodni a következő találkozóban, vagy az értesítés módjában és idejében.

Váraljai Julianna
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 12086 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x