Kockázatok au-pair-ként a nagyvilágban - Eladod magad vagy...
hirdetés
Címlap / Karrier / Kockázatok au-pair-ként a nagyvilágban - Eladod magad vagy téged adnak el?

Kockázatok au-pair-ként a nagyvilágban - Eladod magad vagy téged adnak el?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-26

Karrier és lehetőség. Nem közgazdaként vagy managerként, mert, talán ez nem is igazi karrier. Legalábbis nem a társadalom szokványos értelmezésében. Elő-anyaként való gondolkodást tesz lehetővé, így e téren annál inkább fontos néhány év az au-pair iparban. Emberként is. Mindenképp vihetjük valamire belső értékeinket, ha au-pair pályára lépünk. Nem egy életre szólóan, de 1-2 évre biztosan. 


Rendezvénynaptár

Ez egy jó business
Meglepő mértékben virágzik külföldön az au-pair business. A határok nyitva előttünk uniós állampolgárként, a munkafeltételek anyagi szempontból pedig a legkedvezőbbek egy érettségizett fiatalnak. (igen, fiúknak is!) De térjünk vissza kicsit a gyökerekhez. Tulajdonképpen mi is az au-pair? Semmiképp sem csak babysitter. Inkább amolyan pótanya, mind a háztartásban, mind a gyereknevelésben. Családanya dublőr. 
 


Aki már látott cumisüveget, vasalót és babakocsit életében, illetve legalább egyszer már játszott gyerekekkel, az bátran jelentkezhet. A procedúra első lépéséhez nincs is másra szükség, mint egy jól megírt angol bemutatkozásra és egy mosolygós fényképre. No meg egy ajánlólevél sem árt ismerőstől, munkaadótól vagy tanártól. Második lépésként kell egy orvosi alkalmassági, egy kitöltött adatlap és egy "klikk az ’apply’ gombra". Máris azon kapod magad, hogy családra vársz. Kis idő elteltével kapsz egy e-mailt, vagy csörren a telefon, és már kontaktba is kerültél új munkaadóiddal. Mindezek előtt még eldöntheted, hogy milyen korú gyermekeket vállalnál el, illetve, hogy vidéken vagy városban szeretnél-e dolgozni. A célországot nem is említve. Innentől rajtad áll, hogy repülsz-e vagy sem. Tedd félre minden félelmedet, vedd elő alapszintű nyelvtudásod és mondj igent!
Ha kétségeid támadnának, akkor azt most megpróbálom eloszlatni. 

HarmoNet tipp: A kéz, amely a bölcsőt ringatja – tudod kire bízod a gyermeked? >>

Ennyi időre egyedül lenni egy távoli országban?
Igen! Először is az idő 3-12 hónapig terjedhet, ez a családon és rajtad múlik. Fél évet ajánlott minimum kint tölteni két okból is. A nyelvet 2-3 hónap alatt szokja meg az ember, illetve a nyelviskolai nyelvtanszabályok is addigra alkotnak majd egy biztosabb alapot. Utána erre már szélsebességgel lehet építkezni, mondjuk hetente annyit, mint itthon egy iskolában havonta. Másik kézből a családba való beilleszkedéshez is ennyi a minimum, oldódnak a gátlások, többet lehet már beszélgetni, a hétköznapi rutin is meglesz addigra. És már csukott szemmel is fogsz tudni pelenkát cserélni, miközben a másik kezeddel vacsorát főzöl. 

HarmoNet tipp: Ha mégis a karriert választod >>

Egyedüllét. Ez butaság. Ott lesz a frissen szerzett családod, a nyelviskolai társak, és általában a közvetítők küldenek egy listát a közelben dolgozó magyar au-pair-ek nevével, telefonszámával és email címével. Ez már elég segítség egy szociális miniháló létrehozásához, csak kezdeményezni kell. 

Úristen mi lesz, ha nem tudom fenntartani magam?
Ha au-pair vagy, nem is kell. Ami neked jár: saját szoba a család otthonában, teljes ellátás, heti 1-2 alkalom nyelviskola, zsebpénz (forintra átszámolva 20-30 ezer hetente, ami azért külföldön nem olyan sok, mint itthon) és nem utolsó sorban heti minimum 2 szabadnap (ez általában a hétvége). Mindezért pedig megközelítőleg 25 órát kell dolgoznod hetente. Nem hangzik egy rémálomnak ugye?
Mi van, ha rám sóznak 2-3 igazi ördögfiókát, vagy az apuka kikezd velem, illetve az anyuka egy kegyetlen házisárkány?

Itt a megelőzésen van a hangsúly, tudd meg a maximumot a családról, amit telefonon és e-mailen keresztül megtudhatsz. A gyerekek számát, korát, nemét előre ismered, így ha kétségeid vannak, csak szimplán mondj nemet, és várj a következő jelentkezőkre. Ha már bekövetkezett, hogy valami oknál fogva elviselhetetlen számodra akár még egy nap is az új otthonodban, akkor van lehetőség családváltásra. A kedves és segítőkész közvetítősökhöz bizalommal fordulhatsz, írd le e-mail-ben a problémádat, és indítványozd a váltást. Pont ebben az esetben jár jobban az, akinek az ügynöksége teljesen külföldi, tehát nem kell még egy csatornán átfuttatni mindent (a magyar közvetítőket ki lehet hagyni, nekik még fizetni is kell néha). 
Egyéb előnye is van az au-pair létnek. Megismersz egy másik kultúrát, sőt a nyelviskolában még többet is megtudhatsz átmeneti otthonodról, és ez hihetetlenül kibővíti a kis Magyarországra fókuszált látásmódunkat. Másodsorban pedig akkora löketet ad az önállósulás hullámvasútján, amekkorát máshogy nem kaphatnál!
 
 
 
[ 2111 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x