Munkahelyi konfliktusok, fekete folt az életrajzodban - Lezárás...
Címlap / Karrier / Munkahelyi konfliktusok, fekete folt az életrajzodban - Lezárás és újrakezdés

Munkahelyi konfliktusok, fekete folt az életrajzodban - Lezárás és újrakezdés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Egy munkahelyen jellemzően csapatban dolgozunk, így a munkánk során folyamatos interakcióban állunk egymással. Nem árt, ha tudatosan ügyelünk arra, hogy kollégáinkkal konfliktusmentes kapcsolatban, oldott hangulatban működjünk együtt. Ez utóbbi a kreatív munkavégzés egyik legfőbb alappillére. Hogyan érheted el? 

A légkör
Egy jó munkahelyi légkör serkenti a teljesítést és ez mindenképp pozitívan hat az egyénre is, motivációt jelent számára. Bár napi munkánk során elkerülhetetlen, hogy néha egy kisebb-nagyobb összeütközés elő ne forduljon. Hibázhatunk is, tévedhetünk munkánk során, és ezt fogadjuk el önmagunktól ugyanúgy, mint másoktól. Semmiképp ne tegyük szerencsétlenné magunkat azzal, hogy a tökéletes munkaerőt játsszuk. Fárasztó program lehet ez a környezetünk számára is.


A stressz összeférhetetlenné tesz
Az időnként ránk települő túlterheltség, a  stressz,  a napi rutin gyakorlása bizony néha azt hozza, hogy hibázunk. És a feszített munkatempó mellett nem ügyelünk apró mozzanatokra és nem figyelünk eléggé egymásra. Pedig milyen sokat jelent egy elismerő megjegyzés, szóljon az a teljesítésünkről vagy akár másról, ami velünk kapcsolatos apróság, hogy pl. de jó ma a hajad, milyen szép a fülbevalód, stb... Az egymásra való odafigyelés, őszinte és diszkrét érdeklődés egymás privát dolgai iránt kellemes érzésekkel tölt fel mindenkit és ráhangol a közös munkára.

Ám gyakran elmarad a rossz viselkedési minták kikerülésére való törekvés, hiányzik a kompromisszum készség és máris hibákat vétünk. Hibáinkat ismerjük fel , még mielőtt felismertetik velünk és igyekezzünk meglátni, hogy hol, mikor, mit… és azt, hogy, hogy hozhatjuk helyre. Ebben segíthet egy elfogulatlan kollega vagy a csapat maga.

HarmoNet tipp:
Vezetői és beosztotti típusok az asztrológia szerint: A Vénusz - Teszteld magad >>

Első lépésként önmagunkkal, majd kollegáinkkal érdemes szemtől-szembe tisztázni a tévedésünket. Ne féljünk a problémamegoldástól, tudnunk kell, hogy létezik. Sokkal tisztességesebb beismerni tévedéseinket  és törekedni a korrekcióra, mint egy rejtőzködő magatartással  eltusolni, menekülni a helyzet elől. Értékelni fogják, nem a megvetés lesz a reakció! Hibáinkat sorra felismerni és korrigálni a sikerhez vezető út lehet, az ellenkezője a kudarc felé visz. A munkahelyi bizalmat nem egyszerű, munkaigényes dolog elnyerni, viszont könnyű elveszíteni.  Ez a szociális közeg természetéből fakadóan kevésbé toleráns, mint pl. a barátok vagy a család védő-óvó intim közössége.

Ha gyanús vagy rossz teljesítést, hiányosságot vesznek észre a munkádban:  vállald, hogy minél hamarabb kijavítod, esetleg segítséget vagy pontosabb leírást kérj a feladatról, ezzel is bizonyítsd, hogy igenis felelősséggel és jól akarod csinálni.


Mikor kell felkészülni a legrosszabbra?
Amennyiben helyrehozhatatlan hibát követtél el, lehet szankció az elbocsátás. (Gyakori késés, pontatlanság, hanyag munkavégzés, lassúság, stb.) De ezért is „meg kell dolgozni” rendesen – ez nem mindig tudatos. Jelezheti, hogy elveszítettük a jó kapcsolatunkat munkánk tárgyával vagy valami okból fakadóan a környezetünkkel adódik összeférhetetlenség. Normális esetben  - ha éppen nincs létszámleépítés a cégnél-, nem rúgnak ki oly könnyedén.

HarmoNet tipp: Vezetővé válnék - de hogyan? >>

A formai hibákra, pl. sorozatos késés sokkal érzékenyebb a főnök, mint a tartalmi hibákra.  Tévedni lehet! Aki hibázott, és magyarázkodás nélkül beismeri helytelen tettét, meghökkenti partnerét, aki esetleg terméketlen vitára, vádaskodásra készülődött. Szó fennakad, az ellenérzés lelankad: kialakul a megértés és elfogadás bizalmas légköre, amely termékenyítőleg hat a jövendőbeli közös munkára. E merészség - hiszen beismerni egy csúsztatást, füllentést, "lógást" nem kevés bátorságot és érettséget feltételez - a másik fél részéről is megfelelő felnőtt magatartást igényel. Készséget, képességet az "elnézésre", megértésre, megbocsátásra.

Békében állj tovább!
A munkahelyváltás okaként gyakori, hogy személyes ellentéteket említ meg a pályázó.  Egy állásinterjún ez nem vet jó fényt a jelöltre. Felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire rejtőzködik az ő személyiségében a probléma eredője.

Tény, hogy a munkánkban elkövetett hibákra nem nyomhatunk „delete” gombot, tévedéseinkre nem figyelmeztet az „error” jelzés. Agyunk - testünk szoftvere -, amiben bízhatunk és folyamatos gondoskodást igényel részünkről, hogy racionálisan, néha objektív kívülállóként tekintsünk szakmai önmagunkra és emberi/munkaerő minőségünkre. Így megelőzhetővé válhatnak meddő konfliktusok.

Salamon Csilla
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4974 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x