Cégek a fenntartható világért - felelősség vállalatként...
Címlap / Karrier / Cégek a fenntartható világért - felelősség vállalatként

Cégek a fenntartható világért - felelősség vállalatként

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Lezajlott a 2008-as CSR (Corporate Social Responsibility), vagyis vállalatok társadalmi felelősségvállalása konferencia. Egyre több magyarországi vállalat veszi ki részét a CSR által érintett területekből. Gyakorlatban: a cégek felelősen járnak el a természeti és társadalmi környezet megóvását szem előtt tartva. Figyelnek a környezetvédelemre, a hátrányos helyzetűeket alkalmaznak, vagy éppen karácsonyi adományozást szerveznek. 

Nálunk még neve sincs, de már rengeteg cég gyakorolja. A CSR nem pusztán kommunikáció, hanem üzleti magatartás. Nyugat-Európában, főként Nagy-Britanniában már bejáratott dologról van szó. A vállalatok java ma már cég a profit hajszolása mellett szociálisan is érzékeny, környezettudatos magatartást folytat. Ez a szemlélet áthatja a cégek gazdaságfilozófiáját és nem törvényi előírások okán létezik: a vállalatok önkéntesen vállalkoznak a CSR filozófia követésére és implementálására. Ez a vezérelv nemcsak az adott cég belső működését befolyásolja, hanem a kapcsolati rendszereket partner cégekkel, vevőkkel, beszállítókkal, egyéb szervezetekkel.

HarmoNet tipp: Hulladékszelektálás, gyorsan, könnyen? - Új rendszer a láthatáron! >>

A társadalmi felelősségvállalás átfogó, hosszú távú gondolkodást és vezetési szemléletmódot kíván meg a szervezetektől. Az üzleti sikerhez ma már elengedhetetlen az, hogy a vállalatok társadalmi, gazdasági és természeti környezetük szerves részeként működjenek, azzal harmóniában létezve járuljanak hozzá a közösségi jóléthez.

A CSR elvek áthatják a vállalatirányítást, a vállalati etikát, a cég munkajogi, munkavédelmi eljárásrendszerét, a humánerőforrás menedzsmentet, a vállalat piaci helyzetét (tisztességes verseny, korrupció kizárása), a cég környezettudatosságát, kapcsolatrendszerét.

A We are what we do (azok vagyunk, amit cselekszünk) névre hallgató angol szervezet mind a magánszemélyek, mind a vállalatok számára létrehozott egy kézikönyvet, amely egy 50 lépéses akciótervet vázol fel. Találunk benne apró ötleteket arra nézvést, hogy hogyan viselkedjünk az adott szervezetben, mit tehetünk, hogy környezettudatosan cselekedjünk, hogyan erősíthetjük a vállalat értékrendszerét, mivel járulhatunk hozzá a hétköznapok gördülékenységéhez. A Save the World for a Fiver (Mentsd meg a világot egy ötfontosért) névre hallgató kiadványt bármely vállalat megrendelheti a világ minden táján.


A BDO Forte, a világ ötödik legnagyobb könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózatának magyarországi vállalata a We are what we do elveit követi. Gyakorlatilag bárki csatlakozhat a szervezethez, de természetesen az önálló iniciatíva is elegendő. A cég profilja, mérete lényegtelen, ami számít, hogy mit tesznek környezetükért. A Job-Center Kft. például odafigyel a szelektív hulladékgyűjtésre, papír- és energiatakarékosan dolgozik, nem fogad el és nem is alkalmaz jogtalan előnyöket és nem utolsó sorban szponzorál sportolókat vagy adományt ad civil szervezeteknek.

Mesterházy Fruzsina
Job-Center Kft.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2320 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x