A karriergrafológia buktatói
Címlap / Karrier / A karriergrafológia buktatói

A karriergrafológia buktatói

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Vajon a szexuális életemről is mindent megtudhat a munkáltató? Milyen jogon dönt a grafológus? Jóslatokat is meg lehet tudni a kézírásból? Jogom van tudni, mi áll az elemzésben? Aki "áldozatául esik" egy grafológusnak, bizony sok furcsa kérdés megfordul a fejében.  

Vajon a szexuális életemről is mindent megtudhat a munkáltató? Milyen jogon dönt a grafológus? Jóslatokat is meg lehet tudni a kézírásból? Jogom van tudni, mi áll az elemzésben? Aki „áldozatául esik” egy grafológusnak, bizony sok furcsa kérdés megfordul a fejében.

Ki kér jellemrajzot?
A cégek közül azok kérnek jellemrajzot, akik számára fontos a munkavállaló lelke is. Azok a cégek, akik odafigyelnek arra, hogy milyen személyiségű a felvétel előtt álló ember általában harmonikusabb struktúrában működnek, sokkal emberibb, nyitottabb légkört tudnak megteremteni. Képesek lesznek odafigyelni az egyéni érdekekre, hogy jogosan várhassák el, hogy a munkavállaló a cég érdekében is tevékenykedjen. Az ilyen munkahelyeken általában nagyobb a munkavállalók lojalitása a cég iránt. Sokkal inkább a sajátjuknak tekintenek egy-egy munkafázist, vagy projectet, mint egyéb helyeken. Többnyire tehát szó sincs arról, hogy a munkavállaló pszichikus kihasználására használnák a grafológiai elemzést. Ez ugyanis hosszú távon működésképtelen.

A grafológus mire alapozza a véleményét, amelyen egy munkavállalás múlhat és milyen felelőséget vállal a véleményért?
A grafológus az általa mondottakért szakmai felelősséggel tartozik. Véleményét a grafológiai ismereteire alapozva úgy mondja el, hogy a közléseiből a munkáltató kérdéseire világosan fény derüljön és ezzel segítsen egy jó döntés meghozatalában. A grafológus eszköze a nagyító, mostanában a számítógép, a szkenner és természetesen a mérések adta tapasztalat. Véleményén nem múlik egy munkavállalás.

Hogy kell értelmezni egy jellemzést?
A jó jellemzés a munkáltató kérdéseire ad válaszokat, így azok értelmezéséhez nem szükséges pszichológiai végzettség. Gyakorta az egész egyetlen oldalas írás, amiben csak arra tér ki a grafológus, hogy a kérdéses pályázó például a problémahelyzetekre hogyan tud reagálni, mennyire vállalja a felelősséget, mennyire terhelhető és mivel motiválható.

A buktatók kérdése
Mi a helyzet, ha az ideális jelölt írásában olyan vonást fedez fel a grafológus, amit - a jelölt személyiségei jogait védve nem mondhat el a munkáltatónak – ám ha azt elhallgatja, úgy munkáját végzi hibásan, hisz az említett személyiségjegy alkalmatlanná teszi az illetőt a pozícióra? Ez a bonyolult kérdés nemrégen érkezett egy olvasótól. A válasz nem könnyű, szerencse, hogy ezek az esetek ritkák. Általában egy személyiségjegy nem áll önmagában. Kíséri egy viselkedési és magatartási jellemzőkből álló tulajdonságcsoport, amit ugyanúgy ki lehet fejteni anélkül, hogy a jogait sértenénk és ezzel jelezhetjük a munkáltatónak, hogy a pozíció betöltésére az illetőt személyiségjegyei alapján nem javasoljuk. Ha a jelölttel módunk van találkozni, úgy neki viszont szólnunk kell a felismerésünkről és érdemes segíteni őt abban, hogy a kérdéses személyiségjegyet minél hamarabb korrigálhassa, és teljesen ép személyiségként újra nekifuthasson az állásvadászatnak. A jelöltek – éppen az említett félelmek miatt – nem mindig fogadják el a grafológust referencia személynek, akinek a véleményére adni lehet. Tehát a grafológus felelőssége igen nagy egy ilyen helyzetben.

A grafológus soha nem dönt!
A döntést mindig a munkáltató hozza meg. Döntését számtalan oldalról indokolja és ezek közül csak egy a sorban a grafológiai vélemény. Természetesen dönt a szakmai felkészültség, a tapasztalat, az iskolai végzettségek, a nyelvismeret, az ajánlások, a személyes szimpátia és mindezek mellett figyelembe veszik, hogy mit mondott a grafológus. Egy saját magára valamit is adó vezető egyszerűen el is utasítaná, ha a grafológus dönteni akarna, vagy rangsort állítana fel a jelöltek között. Ez a munkáltató tiszte.

Bucher Katalin

Vitázz ITT a témáról!Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1926 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x