Beszéd, szónoklat, prezentáció - Hatékony és igényes előadásmódok....
Címlap / Karrier / Beszéd, szónoklat, prezentáció - Hatékony és igényes előadásmódok. Így csináld!

Beszéd, szónoklat, prezentáció - Hatékony és igényes előadásmódok. Így csináld!

Forrás: Job-Center
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Mi a titka a jó prezentációnak? Hogyan lehet a közönség figyelmét felkelteni, majd lekötni? Miként győzhetjük le zavarunkat, lámpalázunkat? Mik az ismérvei egy hatékony, jól szerkesztett Power Point prezentációnak? Ezekre a kérdésekre igyekszem választ, vagy ötletet adni. 

A héten részt vettem egy konferencián, amelyen cégvezetők és értékesítési menedzserek cégeik különböző szoftveres megoldásait népszerűsítették. A hat felszólalóból összesen egy élvezeteset és egy követhetőt tudtam megszámolni. Sajnos.

Kiállni a tömeg elé valóban zavarba ejtő, frusztráló az emberek többsége számára. Viszont ahogy valaki lépked felfelé karrierje ranglétráján, és például vezetői, vagy értékesítői, tanári, stb. pozíciót tölt be, egyre nagyobb az esélye, hogy szerepelnie kell sok ember előtt. Lehetnek akár potenciális vásárlók, diákok, beosztottak, érdeklődők, a nagy hallgatóság ijesztő tud lenni.

Erős Kata pszichológus kolléganőm azt tartja, hogy a határozott fellépés, az önbizalom már fél siker. Ha a „szónok” maga is hisz abban, amiről beszél, és ha képes figyelemre ösztökélni közönségét, az teljes siker. Természetesen ennek technikailag megvalósítandó vetületei is vannak.


Beszéd
Nagyon fontos, hogy az audiencia jól halljon minden egyes elhangzott szót. Nem kell üvölteni, de egy határozott, erőteljes, markáns hang megfelelő inger a figyelem felkeltésére. A beszéd legyen artikulált, jól érthető. A hangszín, pedig ne legyen monoton! A magyar nyelv dallamos, a mondatoknak íve van, ezt ki kell használni! Sok előadó zavarában egy hangon beszél, elfelejt intonálni, és ez körülbelül a negyedik perctől fogva - sajnos - nem köti le a figyelmet.

Testtartás, mozgás
Mindig a tömeg felé kell fordulni, akár a színészek a színházban. Ezt az alapszabályt akkor is meg kell próbálni betartani, ha az ember a háta mögött lévő krétás táblán, diavetített ábrákon, flipchart táblán mutat dolgokat. Fél szem akkor is tapadjon a közönségre! A fel-alá sétálás a zavar, a megilletődöttség egyik jele. Ezért ne oktalanul, céltalanul járkáljunk, hanem akkor változtassunk helyet, amikor például egy gondolati egység lezárul az előadásunkban, vagy amikor valamit ki akarunk hangsúlyozni. A helyváltoztatás egy újabb inger a hallgatóság számára, amely meghosszabbítja annak figyelmét.

HarmoNet tipp: 10 profi tanács, hogy válaszolj telefonos állásinterjúkon?  >>

A prezentáció anyaga
Amennyiben ez egy kisebb méretű céges belső meeting, és flipchart táblára kell feljegyezni alapgondolatokat, felrajzolni egy grafikont, nem nehéz a dolgunk. Egy-két logikusan váltogatott színes filces ábra, vagy felirat kerül 2-3 rajzpapírra, és kész is.

Ám ha a prezentációs anyag kivetítésre kerül, és Power Pointban kell létrehozni, érdemes megfogadni néhány tanácsot. Az egyik az, hogy 10-12 slide-nál ne készítsünk többet. Ezekre pedig a legalapvetőbb gondolatok kerüljenek, vázlatosan. Jól látható, olvasható betűtípust, betűszínt válasszunk. Nem kell leírni az elhangzásra kerülő teljes előadás anyagát, csak a vezérgondolatokat. Ezeket konzekvensen kövesse a beszéd. Érdemes egyik-másik slide-ra a szöveg mellé képet illeszteni. A képek kapcsolódjanak a témához, és csak ritkán jelenjenek meg. Ezek újabb ingert bocsátanak ki, meghosszabbítva a nézők koncentrációjának idejét.


Idő
Az ember 12 percen keresztül képes egy dologra koncentrálni. Természetesen az iskolában megtanultunk 45, majd 90 percen keresztül figyelni, ám természetünknél fogva 12 percig tudunk igazán összpontosítani. Érdemes ezért kisebb előadásokat 15-25 percesre tervezni. Ez egy olyan időintervallum, amelyen belül hatékonyan juttathatjuk el üzenetünket a hallgatósághoz. Nagyobb előadásokkor, vagy amikor sok felszólaló követi egymást, szüneteket kell beiktatni. Például három 20 perces előadás után 10 perc szünet már kicsit kikapcsolja a közönséget. Sokszor, és sokan csak 90, vagy 120 perc után iktatnak be szünetet, amit személy szerint túl ritkának találok.

Összegezve: egy jól szerkesztett előadásanyag, egy kis egészséges önbizalom, az alapos felkészültség az előadott témából és a felsorolt taktikák, tanácsok néhánya a biztos sikert hordozza magában.

Mesterházy Fruzsina, Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 16251 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x