Pályakezdő vagy? Így szerezz jó munkát!
Címlap / Karrier / Pályakezdő vagy? Így szerezz jó munkát!

Pályakezdő vagy? Így szerezz jó munkát!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

A nyáron több ismerősöm is végzett különféle egyetemeken. A szünidőt végigmulatták, augusztus végén eszükbe jutott átfutni az állásportálokat, és most tűkön ülnek, mert szeretnének már dolgozni. Csak valahogy egyik munkaerő közvetítőnél letudott interjú után sem csörög a telefon, hogy akár az adott vállalathoz, vagy szakmai vezetőhöz mehetnének második, harmadik körös interjúra. 

Minden kezdet nehéz
A mai pályakezdőknek fel kell készülni arra, hogy akár hosszú hónapokig sem találnak a végzettségüknek megfelelő állást. Felmérések szerint több mint 50.000 pályakezdő fiatal keres állást.

A fiatalok, ezen belül a diplomások elhelyezkedését a gazdasági folyamatokon túl alapvetően két tényező nehezíti: a nyugdíjkorhatár, amelynek megnövelésével kevesebb állás üresedik meg, illetve évről évre folyamatosan nő a diplomát szerzők száma.

Márpedig az egyetemek és a főiskolák ontják a frissdiplomásokat. Évente körülbelül 24-25.000 fiatal szeretne állásra lelni. A nagy kínálatnak köszönhetően mostanság őket is fenyegeti a munkanélküliség réme. A kilencvenes évek elején a piacgazdaság beindításához például leginkább gazdasági szakemberekre volt szükség. Mára irántuk jelentősen lecsökkent a kereslet.

Igaz, a pályakezdő diplomások foglalkoztatását célzó vállalatok közül a legtöbben a pénzügyi, banki szektorban tevékenykednek, de már több építőipari, gazdasági szolgáltatói és turisztikai vállalat is nyitott a most végzős, vagy egy éven belül végzett pályakezdők felvételére.


A pályakezdők között mostanában egyébként a középfokú szakképzettséggel rendelkezőkből van a legnagyobb hiány. Elsősorban a szakmával rendelkező fizikai munkásokat keresik. Az építőipar (kőműves, burkoló, ács, festő), vagy a termelőipar (raktáros, targoncás) sok embert lenne képes felszívni.

Mit tehet ilyenkor egy frissdiplomás?
A piac feltérképezése után kezdjen el pályázni. Nézze meg, szakterületén milyen cégek tevékenykednek, azok milyen állásokat hirdetnek meg, illetve, hogy milyen jellegű munkákat kínálnak az állásközvetítő cégek.

HarmoNet tipp: Útmutató állásvadászoknak I. >>

Olvasson annak is utána, hogyan ajánlott megjelenni és viselkedni az interjún, mivel, hogyan lehet meggyőzni az interjúztatókat arról, hogy pályakezdőként is teljes értékű munkát tud végezni majd.

Az álláskereséskor küldje el azokra a munkákra is az önéletrajzát, amelyek betöltésére 1-2 éves tapasztalattal rendelkezőket keresnek. Ha meg tudja győzni a munkáltatókat arról, hogy gyorsan beletanul a feladatokba, és azokat jóval lelkiismeretesebben végzi majd el, mint például egy tapasztaltabb dolgozó, ráadásul fizetési elvárásai sem lesznek olyan magasak, még akár sikeres is lehet. Persze ehhez szerencse is kell, illetve kitartás, és nagy fokú kudarctűrő képesség. Ha úgy dönt, hogy ilyen állásokat is megpályáz, számítson arra, hogy bár önéletrajzát elküldte vagy 10-15 helyre, mégsem érkezik visszajelzés.

Általában hihetetlen mennyiségű álláshirdetésre kell jelentkezni, hogy az álláskeresés sikerre jusson. Meg kell pályázni azokat a munkákat is, amelyeknek a leírása nem olyan szimpatikus. Egy pozíció leírás közel sem fedi a valóságot, bár a gyakorlott álláskeresők olykor képesek olvasni a sorok között.

Az önéletrajzzal együtt küldött jó motivációs levél egyébként a pályakezdők esetében rendkívül fontos, az önéletrajzukból - tapasztalat híján - ugyanis szinte semmit sem tudnak kiolvasni az interjúztatók.

Ha valaki olyan speciális diplomát szerzett, amellyel kevés helyen tud érvényesülni, annak még aprólékosabban kell keresgélnie. Például egy minőségbiztosító végzettségű keressen rá a „minőségbiztosítás” szóra az Interneten, és küldje el önéletrajzát olyan cégekhez is, amelyek nem is hirdettek meg állást. Próba szerencse!


Hasonló képességek, kompetenciák
Nehéz tehát a friss diplomások dolga a munka világában. Nagyjából mindegyikük ugyanazzal a hátérrel érkezik: a diploma, némi nyelvtudás, kevés szakmai tapasztalat. Nem egyszerű kitűnni a többiek közül és megcsípni egy állást. A pályakezdők többségének muszáj elfogadnia a tényt, és hozzászoknia ahhoz, hogy hónapokig is eltarthat az álláskeresés.

Még a legnagyobb eséllyel induló diplomával rendelkezők is gyakran fél évig vadásznak aktívan az állásajánlatokra, a kevésbé keresett diplomával rendelkezők esetében hozzávetőleg  akár egy évig is elhúzódhat a keresés.

Önismeret
Kolléganőm telesales-es pozíció betöltésére keres fiatalokat. Rengeteg a jelentkező, sokan érkeztek hozzánk interjúra közülük. Beültem egy-két elbeszélgetésre, majd megdöbbenéssel fogadtam, mennyire kevesen agilisak, kitartóak, bátrak, nagyszájúak, stb. eléggé egy ilyen állás betöltéséhez.

HarmoNet tipp: 7+7alapvető álláskeresési hiba, amit ne kövess el >>

Ami a legtöbb emberi erőforrás szakember számára meglepő és feltűnő, az a fiatalok körében tapasztalt önismerethiány. Sok olyan pályakezdővel találkoztam, akikről az első pár percben kiderült, hogy alkalmatlanok bizonyos típusú feladatok elvégzésére.

Viszont, ha állandóan ilyen jellegű állásokat pályáznak meg, frusztráltak és elkeseredettek lesznek, mivel a HR szakemberek nagy valószínűséggel nem őket fogják választani. Ugyanakkor valamilyen más munkakörben helyt tudnának állni, és sikeresek lehetnének, de sajnos kevés helyen kaphatnak részletes karrier tanácsadást.

Végezetül néhány tipp egy interjú túléléséhez
 1. Öltözz alkalomhoz méltóan, úgy, hogy az tükrözze mindennapi viseleted, amiben dolgozni is szívesen járnál!
 2. Ügyelj a bemutatkozás, üdvözlés protokolljára!
 3. A beszélgetés során be kell mutatnod, akár a hétköznapokból vett példákon keresztül, hogy rendelkezel a munkakörhöz szükséges készségekkel!
 4. Légy tisztában saját erősségeiddel és gyengeségeiddel, ezeket merd felsorolni, magyarázni!
 5. Merj bátran kérdezni, vállald ötleteidet!
 6. Készülj fel az adott iparágból, szerezz piaci ismereteket!
 7. Alaposan indokold meg motivációidat!
 8. Gondold végig előre, és nyomós érvekkel támaszd alá, hogy miért szeretnél az adott vállalatnál dolgozni.
 9. Fejleszd kommunikációs készséged, hogy nyíltan, irányítottan és bátran társalogj az interjúztatóval!
 10. Csak akkor említsd nyelvtudásod, ha hajlandó vagy próbára tenni!
 11. Mindig kérdezd meg az interjú végén, hogy mikorra várhatsz visszajelzést, illetve, hogy te mikor telefonálhatsz, érdeklődhetsz!
 12. Ügyelj a búcsú protokolljára, illetve ha névjegyet kapsz, azt tedd láthatóan fontos helyre!

Mesterházy Fruzsina
Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda >>
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11585 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x