Így őrizzük meg munkánkat válságban is!
Címlap / Karrier / Így őrizzük meg munkánkat válságban is!

Így őrizzük meg munkánkat válságban is!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Annak, aki meg akarja őrizni munkáját, a gazdasági válság idején más munka-politikát javasol a szakértő: A béke politikáját! A gazdasági válságot mindenki megérzi. A vállalkozók, a munkavállalók, a nyugdíjasok - minden társadalmi szereplőnél nehéz a helyzet. A munkát - akár vállalkozóként vállaljuk, akár alkalmazottként - nem könnyű megőrizni! 

Nem a hirtelenkedés ideje van!
Aki teheti, most ragaszkodik a munkájához. Sokan vállalják a megalkuvással járó lefokozást, a korábbinál alacsonyabb pozíciókat is, kevesebb pénzét korábbi munkakörüket ellátva. Így látják biztosítottnak, hogy ne kerüljenek utcára. A megalkuvás néha valóban jó politika, de néha még a legnagyobb megalkuvás is ugyanoda vezet: a kirúgáshoz. Ha a vállalat nem szűnik meg, csak a létszámot kell csökkenteni, bizony nehéz a vezetők helyzete. Embereket kell elküldeni, a hatékonyságot és a piacon elfoglalt pozíciót viszont nem szabad csökkenteni – sőt inkább növelni kell, amennyire lehet. Nagyon meg kell nézni, ki maradjon, és ki menjen?

HarmoNet tipp: A sírásó, a kurva, a kocsmáros, a jósnő, az orvos meg a végrehajtó >>

Személyes ellenszenv:
Nagyon gyakori, hogy a valóban bölcs vezető a személyes ellenszenvet félre tudja tenni, ha a teljesítményt kell értékelni, és nem azt a munkatársat küldi el elsőnek, akit amúgy emberileg ki nem állhat. Gyakran gyanakszunk erre, de a valóság mégsem ezt igazolja.Először nézzük végig, kiket rúgnak ki elsőként:
 • A létszám felettieket. Olyan személyeket, akik nem termelnek hasznot, akik egy új üzletághoz kerültek felvételre, a próbaidősöket, a gyakornokok egy részét (kivétel, ha ők olcsó munkaerőnek számítanak)
 • A „kisfőnököket”. A hierarchia egyszerűsítésével sokat megtakaríthat egy cég. A kisfőnököket vagy lefokozzák, visszaminősítik, vagy egyszerűen kirúgják, vagy ha nagyon profi volt, akkor előléptetik és egy felettesét mozdítják el.
 • A motiválatlanokat. Azokat, akik úgy állnak a munkához, hogy más is odaférjen, akiket már a múltkori alkalommal is csak „beteg gyermekére való tekintettel” tartottak meg, mivel ténykedésük rombolja a munkamorált.
 • A túl drága embereket. Gyakori, hogy a nagy reményekkel magas fizetésért felvett vezetők is lapátra kerülnek ilyenkor, ha nem hozták azt az elvárást a vállalat számára, amire szerződtek. Esélyük lehet azonban „kiszervezni” magukat, és külsősként, vállalkozóként szolgálni tovább a céget, sikerdíjas módon, vagy projekt alapon. (Itt jegyezzük meg, hogy a magas járulékok miatt a nyugdíj előtt állók is gyakran esnek a drága munkaerő kategóriájába, így őket sokszor méltánytalanul küldik el.)
 • Az alulkvalifikáltakat és a túlkvalifikáltakat. A munkabérek szempontjából a legideálisabb, ha a megfelelő képzettségű ember van a megfelelő helyen. A több diplomás titkárnő helyett – aki esetleg elégedetlen a méltatlan poszttal – lehet hogy elég egy tapasztalt, érettségizett munkaerő.
 • A betegeskedőket. A kisebb cégek egyáltalán nem engedhetik meg maguknak, hogy a nehéz helyzetben beteges kollégákat alkalmazzanak, így legelőször is ők fognak az utcára kerülni. Ezért nagyon fontos, hogy egészségesen éljünk, és óvjuk egészségünket, amíg van.

HarmoNet tipp: NE KERESSEN FELTÉTLEN személyes indokot, ha elküldik állásából! Valószínű, hogy a nehéz gazdasági helyzetben nem a munkavállalóval, a személyével, vagy teljesítményével van a gond, hanem maga az ágazat az, amelyik nehéz helyzetben van.5 tipp, hogy megtarthassuk meglévő feladatunkat:
 1. Képezzük magunkat! Figyeljük meg, mely piaci terület felé halad vállalatunk, és iratkozzunk be olyan képzésre – akár saját szabadidőnk és pénzünk terhére, - amelyet a vállalat hasznosítani tud, ugyanakkor ha mégis elküldenének, emeli a munkaerő piaci értékünket. (Fontos, hogy nincs olyan, hogy valaki túl öreg a tanuláshoz! Az USA-ban például természetes, hogy a 40-50 év közti aktív emberek pályát módosítanak, egyetemre járnak, és a még aktív, 15-20 évükre előre terveznek!) A képzés lehet egyszerű tanfolyam, vagy magasabb fokú oktatási forma. Ha a vállalat idővel – netán pénzzel is - támogatni tudja tanulásunkat, az szerencsés. A képzés megkezdéséről szóljunk feletteseinknek! Ez egy esetleges döntésnél fontos szerepet játszhat.
 2. Jelentkezzünk feladatért! Ha még nem vagyunk amúgy is túlterhelve, jelentkezzünk közvetlen, vagy egyel magasabb szintű főnökünknél további feladatért. Ha a vállalat válságban van, így kimutathatjuk, hogy lojálisak vagyunk, és tenni akarunk azért, hogy a felhők elüljenek a cég feje fölül.
 3. Ha megkérnek bennünket munkakörünk bővítésére, túlórára, vagy némi plusz feladatra, akkor hangsúlyozzuk, hogy a nehéz helyzetre való tekintettel fogadjuk el. Rákérdezhetünk, hogy jár-e érte valami juttatás, s ha nemleges választ kapunk, érdeklődjünk, várhatóan mennyi ideig fog tartani, míg ezt a plusz munkát ugyanannyi pénzért kell végeznünk. (A lojális munkavállaló és a balek nem azonos kategóriák!)
 4. Nyugi! A szélsőséges megnyilvánulások, a vállalat-ellenes kijelentések, a főnök elleni támadás, vagy a munkabér emelés követelése nem időszerű. Várjuk ki a vihar végét.
 5. Pozitív visszajelzések. Amennyiben ügyfelekkel, vagy más vállalatokkal dolgozunk, kérjük meg kedves partnereinket, ügyfeleinket, hogy ha módjukban áll, ha elégedettek a velünk való együttműködésről, ezt mondják el írásban, vagy szóban a vállalatnak, vagy felettesünknek. Gyakran a cég honlapján is kínálnak erre lehetőséget, vagy a céges rendezvények, események adhatnak jó apropót. Azt a kollégát, akit az ügyfelek, partnerek szeretnek, nehezebben küldik el.

HarmoNet tipp: Hurrá, kirúgtak! >>

A három részes sorozat második, következő részében arról lesz szó, mely munkakörökben és területeken dolgozók azok, akiknek nem sok félnivalójuk adódik.

Kárpáti Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2214 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x