Terror a munkahelyen - Elkerülnéd?
Címlap / Karrier / Terror a munkahelyen - Elkerülnéd?

Terror a munkahelyen - Elkerülnéd?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Túl szigorú a főnök? A többiek egész nap csak lustálkodnak? Ez a munka velejárója, állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a jellemvonások nagy hatással vannak a munkánkra. 

Az ausztrál Nyugat-Sydney Egyetem kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy sok esetben inkább a jellemvonások, semmint a végzettség vagy a szülők munkája határozza meg, hogy milyen munkakörben helyezkedünk el.

A menedzserek általában nyitottak az új tapasztalatokra, lelkiismeretesebbek, de kevésbé simulékonyak, mint más szerepkörben dolgozók. A hivatalnokok a leginkább lelkiismeretesek, de nem annyira nyitottak, a kereskedők viszont a legnyíltabbak és a legsimulékonyabbak. Az irodában dolgozók nem annyira lelkiismeretesek, ellenben érzelmileg ők a legstabilabbak.


"A jellemvonások részben örökletes, részben környezeti hatásokra jönnek létre, és relatíve kiforrottak már 12 éves korunkra.” – mondta Robert Wells, aki doktori disszertációja részeként vezette le a tanulmányt. „30 éves korunkra a legfőbb jellemvonások már állandósulnak. A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a jellemvonások általánosságban hatással vannak valamennyire a pályaválasztásra.” – nyilatkozta a szakértő a Reutersnek. „A foglalkozástól függően a vezetőséget általában jobban befolyásolják a jellemvonások.” - tette hozzá.

HarmoNet tipp: Emberbarát munkahely >>

A tanulmány egy széles körű nemzeti felmérés, a Jövedelem és Munkaerő-dinamizmus Ausztráliában adatait vette alapul, melyben csaknem 20 000 ember vett részt. A felmérés öt jellemvonás jelenlétét vizsgálta a különböző foglalkozások terén: nyitottság, lelkiismeretesség, nyíltság, együttműködési készség és érzelmi stabilitás. "A tanulmány segítheti a törvényhozók, a munkáltatók és az alkalmazottak munkáját is.” – mondta Wells. „Az ötfaktoros modell főbb személyiségjegyei jelentős, állandó és kiszámítható hatással vannak a munka eredményére.”


Mi következik mindebből?
Természetesen az, hogy a jellemvonások határozzák meg munkakörünket és azt is, milyen lesz munkahelyi viszonyunk. Olykor találkozhatunk munkahelyi agresszorokkal, érhet minket konfliktus, főként nagyobb vállalatoknál, ahol sok emberhez kell alkalmazkodni. Ha gondod van kollégáddal, főnököddel, az elsősorban a Te jellemvonásod a gócpont, és érdemes ezért magadon alakítani, elsőként. Másik igen jó pont lehet az őszinteség, amely a bizalom kialakulásához és így belső harmóniához vezet.
Először talán furcsának tűnhet, de főnökünk is ember és bizony néhány őszinte szó minden ember számára erőt ad, és jó benyomást kelt. A munka másik csapdája, hogy hazákban a szocrendszer velejárójaként arra fókuszálunk a munka egyenlő a kínzatásokkal, terhekkel. Ami nem megpróbáltatás,a z nem munka. Ha számodra, elmédben, a munka kihívás, próba, és lehetőségek tárháza, akkor ezt fogod kapni idővel az élettől, munka címén is!

Medipress
Szerk.: FK

(Képek: piqs.de)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2452 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x