Indiszkréció az állásinterjún? Kezeld okosan!
Címlap / Karrier / Indiszkréció az állásinterjún? Kezeld okosan!

Indiszkréció az állásinterjún? Kezeld okosan!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Nagyon sokan panaszkodnak nekem az ismerősök közül, hogy túl bizalmas, vagy törvényellenes kérdéseket kapnak az állásinterjún. Gyakori, hogy éppen gyerekkel, magánélettel, párkapcsolattal összefüggő indiszkréciótól szenved az, aki munkát keres. Ám a munkáltató gyakran nem gonoszságból, vagy visszaélési szándékkal kérdez, egyszerűen csak kíváncsi. 

Erről írt nekem egy kedves, két gyerekes édesanya is, aki nevének eltitkolását kérte:
„Már ötödik hónapja próbálok állást találni. 6 évem maradt ki, mivel két gyerekkel voltam idehaza. Már nagyon visszamennék a munka világába, de úgy érzem, sehol nem kellek. Meghallják, hogy két gyerekem van és máris semmi lehetőség nincsen. Hogyan válaszoljak, ha a gyerekekről kérdeznek? Diplomás vagyok, de nincs számottevő tapasztalatom. Erre van valami tárgyalási technikád?”

Mit tegyünk, hogyan kezeljük, ha indiszkrécióval találkozunk?
Azt javaslom, kérdezz vissza! Ha megkérdezik, hogy hány gyereked van, akkor kérdezz vissza: - Miért szeretné tudni?


Még jobb, valahogy ha úgy kérdezed: - Mire kíváncsi pontosan a gyerekeimmel kapcsolatban, ami a munkakörömet és a munkavállalásomat érinti?

HarmoNet tipp: Álláskeresés gyes után - Előítéletek csapdájában, anyaként a munka világában >>

Magold be ezt a mondatot, gyakorold, hogy élesben jól menjen. Fontos, hogy ne legyen "éle" a mondatnak. Érdeklődő, nyitott és őszinte kérdés legyen. Ha a munkáltató épkézláb választ ad - márpedig erre kénytelen lesz! - akkor valószínűleg olyasmit válaszol majd, hogy csupán az érdekli, mi van, ha a gyerekekkel otthon kell maradnod, vagy kifejezheti aggódását, hogy nehéz lesz téged pótolni, ha kiesel a munkából.

A legjobb, ha kifejezed megértésedet aggódása iránt és megnyugtatod. Mivel erre minden édesanya fel kell, hogy készüljön, így felelj őszintén. Ha meg tudod oldani, akkor azt mondd, ha nem, akkor inkább legyél korrekt, de kérdezz vissza, lehetséges-e a feladatodnak bizonyos részeit távmunkában elvégezni, ha ez bekövetkezik.



Ilyesmire gondolok:
- Értem, aggódik, hogy gyakran fogok majd hiányozni. Ez rossz volna a vállalatnak, hiszen ez a munkakör nem csak érdekes, de a működés szempontjából fontos is. Nos, én általában el tudom helyezni a gyerekeket, ha betegek, ám azt is tudom, hogy a munka egy része időnként távmunkában is elvégezhető, ha minden kötél szakadna. Így a vállalat jól járhat velem.

HarmoNet tipp: Barangolás a neten: Online álláskeresés valótlan munka? - Tények és tennivalók az interjúig >>

A legtöbb ember nem szemétláda, bár vannak ilyenek is

Az csak tiszta mázli, ha nem egy szemétláda lesz a főnököd! Ha felcsattansz, kikéred magadnak, vagy ha zavarba esel, saját esélyedet rombolod. Az egyenes, nyílt, őszinte válaszra valószínűleg sokkal inkább vevők, mint a maszatolásra, s ugyanilyen viselkedést várhatsz érte cserébe. Tudd: az is az egyenes, őszinte válasz része, ha nemet mondanak neked!

Remélem, tudtam segíteni! Ha hozzá szeretnél szólni a témához, akkor irány forrásunk, az Utcamacska blogja >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3262 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x