Sorsdöntő állásinterjú - készülj a nyerésre!
Címlap / Karrier / Sorsdöntő állásinterjú - készülj a nyerésre!

Sorsdöntő állásinterjú - készülj a nyerésre!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

A cégek minden bizonnyal megbolondultak, mert az egy-két körös helyett, jelenleg sokan öt-hat körös állásinterjúkat vetnek be. Aztán jöhet a betanulás, gyakorlatszerzés, tapasztalás. Kíváncsiak, a külsőre, a kiállásodra, az ismereteidre, a szakmai gyakorlatodra, a nyelvérzékedre és még egy csomó minden másra is. Hogyan éld túl az idegőrlő, lestrapáló, hajtépkedő munkakereső heteket... hónapokat? 

Százkörös állásinterjúk – avagy már az alkalmazottaktól is félünk
Egy barátom a napokban mesélte, hogy a cégek megőrültek, idegfokozó, 4-6 körös állásinterjúkat tartanak - éppen most tart a hatodiknál. Megkérdeztem, hogyan készül fel egy ilyen forró helyzetre, hogy lesz "nyerő". Íme a válasza:

„Próbálok a feladatra, azaz az előttem álló interjúra összpontosítani, néha átnézem adott idegen nyelven a szakszavakat. Kivasalom szépen a ruhám, frizurát csinálok, időben érkezek a helyszínre (nem használok pacsulit) és várom a sorsom. Mivel sose tudhatom mi vár rám, már nincs elvárásom senkivel szemben. Barátom készülési tempója sok szempontból nagyon tetszik. Küllemre is ad - ez egyébként alap volna, de mégis sokan fütyülnek rá! - és megnyugtatja magát, nincsenek elvárásai, engedi folyni az eseményeket."

Jó alapra már a kőműves is jó házat tud építeni. Néhány egyszerű (és egyáltalán nem időrabló) tipp azoknak, akik az efféle időrabló körökben a finishez érkeztek - és persze azoknak, akik elhatározták, hogy befutók lesznek.


Ha teheted, nézz utána mindazon személyeknek, akik a végső döntést meghozzák az ügyedben. (Sokadik körnél már vagy eleve tudod, vagy minimum rákérdezhetsz, kivel tárgyalsz majd - és kérdezz is rá!) Ismerd meg őket, amennyire csak lehet. Nézd meg az adatlapjaikat mindenféle közösségi oldalakon (ha fent vannak) nézz utána szakmai szervezeti tagságaiknak, próbáld őket minél inkább megismerni. Az a személy, akire "ismerősként" tekintesz, sokkal kevésbé ijesztő, idegen, mint az, akiről semmit nem tudsz. (Ugyanakkor felfedezheted azt is, hogy a Kovács, az általánosból ennek a fazonnak a teniszpartnere, és Kovács gyereke éppen oda jár suliba, ahová a tied, s így könnyebb lehet akár személyes infókat szerezni is.) Tudd, kivel állsz szemben.

Alapjáraton – a hangulat
A tárgyalásod (akár az állásinterjúd, hiszen ez is egy elég komoly, néha sok résztvevős tárgyalás) kimenetele akkor dől el, mielőtt elindulsz. Ezért még a tárgyalás előtt, a fenti alapvető felkészülés mellett fel kell készülnöd magadból és a tárgyaló partneredből is.

HarmoNet tipp: A legbrutálisabb kérdések az állásinterjún - Készülj fel! >>

Válaszolj az alábbi 3 fontos kérdésre:
  1. Miért én vagyok a legjobb erre a posztra? (Az egyedi, egyetlen, a legeslegjobb, a megismételhetetlen). De reálisan, nyilván oka van, hogy oda jelentkeztél. Miben vagy kimagasló? Válaszolj!
  2. A vállalat szempontjából miért az éri meg legjobban, ha engem választanak?
  3. A döntéshozó személynek miért éri meg legjobban, ha engem választ?
Foglald össze egy-egy mondattá ezeket. Nem elégedhetsz meg általánosságokkal - konkrétumok legyenek ebben az összefoglalóban. (Példa: Ez álmaim munkahelye, közel van a lakásomhoz, távmunkázni is lehet, ugyanakkor folyamatos képzést biztosítanak munkaidőben, és a feladat olyan, mintha rám írták volna ki a pozíciót. Munkatapasztalataim alapján egyedül én vagyok az a személy, aki a szakmai nyelv finom árnyalatait is értem, ugyanakkor ismerem X urat, aki stratégiai szempontból fontos személy ennek a cégnek. A vállalat számára egy kapcsolati tőkével rendelkező, profi tárgyaló a legjobb választás, mert garantálja a profitot. Szabónak, aki a végső döntést meghozza az a fontos, hogy a feletteseit is meggyőzhesse arról, hogy ha 4 hónapig nem töltötte be ezt a fontos állást, akkor én vagyok a legjobb választás - Kérdés: Mi győzi meg a feletteseket? MEG KELL TUDNI!) Ha kell ezt a mondatot egy az egyben tálalhatod is. Ha már minden kötél szakad...


A példából kitűnik: A célkitűzésben felfedezhettél egy kérdést, amire választ kell kapnod, hogy meggyőző lehess. Ez lesz az a dolog, amire a tárgyalás során választ kell kapnod, de óvatosan, finoman megközelítve, hiszen ilyesmire nem kérdezhetsz rá direktben. Lehet, hogy a korábbi körökben kiderült, hová helyezték a hangsúlyt a felvételi során.

Kis varázslat
Vizualizálj! A felkészülés része lehet, hogy becsukott szemmel elképzeled magad előtt, amint gratulálnak és úgy váltok el, hogy melletted döntöttek. Ám ebben sokan nem hisznek, vagy nem tudnak így vizualizálni, ők bátran kihagyhatják ezt a lépést.

HarmoNet tipp: Amitől biztos kibuksz az állásinterjún! - Mit csinálj, hogy túléld? >>

A testtartás sokat ad ahhoz, hogy magabiztosnak tűnj.
Amikor bemész, húzd ki magad, mosolyogj, kicsit húzd hátrébb a vállad, emeld fel a fejed, vagyis egyenrangú félként érkezz meg. És emlékezz Maki aranytanácsára: Bármekkora is a tét, SOHA ne legyen benned görcs, vagy elvárás. Soha nem tudhatod ... (Akár egy jobb pozíciót is kaphatsz, új embereket is megismerhetsz! Ez egy lehetőség!)

Te hogy készülsz fel?

Írd meg Utcamacskának >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3875 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x