Tárgyalástechnika győzteseknek
Címlap / Karrier / Tárgyalástechnika győzteseknek

Tárgyalástechnika győzteseknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Tárgyalni nem csak üzleti beszélgetéseken, vagy vállalati eseményeken kell. Tárgyalsz a hitelirodában, az esetleges reklamációs ügyintézésekkor, vagy minden hivatalos helyen. Tárgyalsz a szülői fogadóórán a tanárral - óvónővel, vagy éppen ha valamilyen hivatalos, vagy személyes ügyben eljársz. A tárgyalás egyesek számára biztosan megy, mások rettegnek tőle. Segítünk, hogy a félelmed elmúljon! 

Mi az a tárgyalás?
Nézd meg a szót: Egy olyan beszélgetés, amelynek van tárgya. A beszélgetés tárgyában kell döntést hozni, megvitatni azt, vagy elérni, hogy a tárgyat – mint kitűzött célt – meg tudjuk valósítani. A tárgyalás tehát lényegében egy cél irányában haladó beszélgetés, melyben a felek vagy egyetértenek, vagy nem.

Etikett – amikor nem térünk el a tárgytól
A tárgyalásokon, ha az üzleti közegben zajlik, bizony be illik tartani az etikettet. Míg az ügyintézésekkor nem illendő előtte köröket futni, az üzleti esetekben illendő a vendéget megkínálni, vagy érdeklődni, hogy könnyen idetalált-e esetleg ha ismerjük egymást egy pár mondattal „lélekben megérkeztetni”  a vendéget, ráhangolódni a beszélgetésre. A tárgytól azonban nem illik eltérni, ha már a megbeszélés érdemi részénél tartunk.


Öltözéked, megjelenésed, viselkedésed legyen mindig alkalomhoz illő, határozott, és visszafogott. (Ne öltözd se túl,se alul a tárgyalópartnert – ez néha igen nehéz feladat!)

5 fontos pont a tárgyalásokhoz:
  1. Tartsd be az időket! – ha egy tárgyalásra félórád volt, akkor félóra alatt kell elérni a célodat!
  2. Ne szólj közbe – hallgasd meg a másik felet, osszátok el az időket egymás között.
  3. Közelíts nyitottan! – ha már előre tudod, hogy a másik egy hülye, mit akarsz te, aki okos vagy, egy hülyétől? Ki is a hülye akkor? Aki szóba áll a hülyével, vagy aki hülye létére az okossal beszélget? Hmm? Mindig tiszteld meg a tárgyalópartneredet figyelmeddel és nyitott hozzáállásoddal.
  4. Legyen terved, készülj fel! – erről fog szólni a következő bekezdés!
  5. Zárd a beszélgetést úgy, hogy az ajtó ne záruljon be mögötted! A jó tárgyalás után jó a hangulat, és a tárgyaló felek örömmel ülnek le újra egymással egy újabb közös üzletre.

HarmoNet tipp:
Tárgyalástechnikai blog >>A tárgyalás tervezése - az 5 legfontosabb stratégiai kérdés amire legyen válaszod minden tárgyalás előtt!

A tárgyalást nem kell minden áron hosszasan tervezgetni, ez időrabló és  általában felesleges is. Amit azonban az odafelé vezető  úton, vagy legalább a megérkezéstől a tárgyalás kezdetéig tartó  időben mindig gondolj végig:
  1. Ki vagyok én? Milyen minőségemben tárgyalok? (Súlyos hiba, ha Kovács apuka igazgatói minőségében ül le a tanító nénivel!)
  2. Ki a tárgyaló partnerem? Ő a döntéshozó az ügy tárgyában? (Fölösleges egy ügyintézővel vitázni olyan ügyről, amiben nem ő a döntnök – nála azt kell elérni, hogy képviselje az ügyedet a döntnök előtt!)
  3. Mi az a tárgy, amit megtárgyalok? Mit kell elérnem a megbeszélés végére? (A célkitűzés nélkül hogy akarsz célt elérni? Akkor csak szócséplés lesz az eredmény! Erre nincs időtök!)
  4. Mi a legdöntőbb érvem, miben vagyok én (vagy az ügyem) a legjobb? (Ezt kell hangsúlyoznod a tárgyalás során)
  5. Mit akarsz elérni – ha távozol ezen az ajtón, mi legyen a birtokodban/kezedben? Aláírt szerződés, vagy elég egy ígéret, hogy jövő héten folytatjátok? Néha egyik, néha másik a megnyugtató – de tudd előre, hová kell eljutnod.

Ha ezeket az igazán alapvető dolgokat tisztázni tudod magadban, biztos, hogy a tárgyalásaid többsége időtakarékos, könnyed, célratörő és kellemes lesz,  még akkor is, hogyha nem érhetsz el mindig sikereket.

Kép: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8966 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x