Europass önéletrajz - kukabélés, vagy sikerzálog?
Címlap / Karrier / Europass önéletrajz - kukabélés, vagy sikerzálog?

Europass önéletrajz - kukabélés, vagy sikerzálog?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

A fiatalok már úgy használják ezt a kifejezést, mint az MP3, a notebook, vagy az SMS szakzsargonjait, ám a kicsit idősebbek gyakran még arról sem hallottak, hogy van ilyen. Így aztán a munkahelyi jelentkezésnél hátrányba kerülhetnek. Nekik egy rövid magyarázat és segítség, hogyan kell europass önéletrajzot írni! 

Az Europass önéletrajz nem ördöngösség - olyan formátum, ami egységes sorrendje miatt könnyen feldolgozható adatbázisos formában is. Ezért főleg a nagyobb cégek szeretik, ahol több munkakörre is nyilvántarthatnak bennünket ezzel a formátummal.

Mit írjunk bele?
 1. Személyes információk
 2. Betölteni kívánt munkakör / foglalkozási terület
 3. Szakmai tapasztalat
 4. Tanulmányok
 5. Nyelv(ek)
 6. Egyéni készségek és kompetenciák
 7. További információk, mellékletek

Öt alapszabály a sikeres önéletrajzhoz:
 1. Koncentrálj a lényegre  - Az önéletrajz legyen tömör, általában két oldal elegendő arra, hogy bemutassuk kik és mik vagyunk. Semmiképpen ne haladja meg a három oldalt. Akinek kevés a munkatapasztalata, (mert pl. most fejezte be az iskolát vagy az egyetemet) az a képzettségét írja le először és emelje ki a tanulmányi ideje alatt elvégzett szakmai gyakorlatokat. Amennyiben a nyelvtudás fontos a megpályázott munkához, írj Europass idegen nyelvű önéletrajzot is.
   
 2. Fogalmazz pontosan és tömören - Rövid mondatokat írj, a tanulmányaid során és a munkában szerzett tapasztalataid közül a lényegesekre összpontosíts. Adj rövid magyarázatot a tanulmányai vagy a pályafutása során bekövetkezett megszakításokra.
   
 3. Igazítsd önéletrajzod a megpályázandó állás követelményeihez - Módszeresen nézd át önéletrajzodat, vajon igazodik-e az aktuális elvárásokhoz, mielőtt elküldöd a leendő munkáltatónak. Ne írj olyan szakmai tapasztalatot vagy képzést, ami nem a tárgyhoz tartozik. Hangsúlyozz a munkaadó szemében valószínűleg előnyösnek számító tulajdonságokat. Vigyázz: ne “tupírozd” fel túlságosan az önéletrajzodat, mert erre a felvételi beszélgetésen valószínűleg úgyis fény derül.
   
 4. Ügyelj az önéletrajz megjelenésére - A tudását és a képesítését világos és logikus sorrendben mutasd be, kiemelve előnyös mivoltukat. Ügyelj a helyesírásra és az írásjelekre!
  Megjegyzés: az önéletrajzot fehér papírra nyomtassuk ki, jobb, ha egy kicsit nehezebb grammsúlyú, igényes lapot választunk. Tartsuk be a javasolt betű és oldalformátumot;
   
 5. Nézzük át még egyszer a már kitöltött önéletrajzot – Javítsd, vagy jó helyesíró ismerőssel javíttasd ki a helyesírási hibákat és győződj meg róla, hogy a felépítése logikus és könnyen érthető. Kérj meg valakit, hogy olvassa át az önéletrajzot. Így meggyőződhetsz arról, hogy az önéletrajz világos és könnyen érthető.
Harmonet tipp, ahol professzionális europass önéletrajzot készíthetsz magadnak a munkakereséshez >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11510 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x