Korruptivity??? - Te! Ez marhajó!
Címlap / Karrier / Korruptivity??? - Te! Ez marhajó!

Korruptivity??? - Te! Ez marhajó!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Elképesztő zsíros kenyeres, szódásüveges, retró-mozis csupa ötlet, valódi magyar esemény volt a Korruptivity sajtóbemutatója. Visszafele egy művész barátnőmbe botlottam: - Ta-daaam! Íme az első és egyetlen, közélet-semleges, gazdasági színezetű, mégis olcsó, eredetien magyar társasjáték: Korruptivity! - Mutattam neki. Kézbe vette, majd csak annyit mondott, amennyi a címben áll: TE! Ez marhajó! 

Régóta gondolkodom rajta, mi fog történni, ha a magyar elme kreatív ereje rászabadul az EU-ra. Ha egyszer helyet kapnánk például a gazdaságban azok a háziasszonyok, akik a gazdasági válság kellős közepén, a kvázi üres hűtőből és kamrából képesek 6 fogásos vacsorakölteményeket rittyenteni az asztalra, némi liszt, csapvíz és kevés só-cukor felhasználásával. Mi lenne, ha a valódi, utcán járó embereket és gondjaikat ismerő, taxisofőrök, fodrászok és menza-pincérek/kocsmárosok irányíthatnák pár napra a világot?

Nos, ha kíváncsi vagy, mától kipróbálhatod, de vigyázz: Nincs visszaút!
Ha egyszer a Korruptivity útvesztőjén keresztül a Közéletbe csöppentél, ha megkóstoltál néhány Ügymenetet, ha sikerült néhány fokot lefelé haladnod a népszerűségi skálán, de felvitted végre a vagyonpontjaidat a megfelelő fokra, s ha végül összeolvastad a végtelenül humoros közéleti események sorát a kártyalapokról, akkor kirajzolódik egy-egy lehetséges Abszurdisztán képe, melyet Ti, magatok irányítotok.

A Korruptivity már abban is különleges, hogy két apja van – egy igazi „mai srác” Lőrinc Gábor akinek vág az agya, mint a korrupciós gépezetben a kinyíró-penge, s egy olyan festőművész, Tanai Gyula, akinek a karikatúráit első látásra imádni fogod. Ezek a képek ugyanis úgy hasonlítanak minden hazai és nem hazai közszereplőre, hogy az égvilágon senkit nem figuráznak ki direkt módon – és mégis!

A játék minden vonatkozása letesztelt, profi, és annyira szórakoztató, hogy ha belemerülsz, észre sem veszed, hogy a magyar valóságban vagy, mégis annyira mélyen benne ülsz, hogy még azt a panamát is flottul leleplezed, amit még csak gondolatban fogalmazott meg a politikai elit. Nos, ez a játék erre is jó: Segít megismerni, megérteni, s ez által leleplezni a játszmákat. Mivel a korrupciós játszmák a közéletben keményen részt veszek, ám mindennapjaink részei is. („Ha nem veszi el a bringáját a lépcsőkorláttól, akkor én …” jellegű, exkáderi eredetű lépcsőházi zsarolást például minden átlag városlakó ismerheti.)

HarmoNet tipp: 3 ingyen játék hosszú autóutakra, kicsiknek-nagyoknak! >>

Könnyű, mint a csúszópénz!

Erről a játékról lehetne írni egy regényt. Például ismertethetném a játékszabályokat. Nem teszem. Csak annyit mondok, könnyű, mint a csúszópénz! Az alkotók egyáltalán nem álszerényen, arra vágynak, hogy „minden magyar háztartásban” legyen egy ilyen játék, s hogy a netes változat és a kártyás, asztali változat betöltse azt az űrt ami a régi idők „gazdálkodj okosan” játékai nyomán keletkezett. Jó esélyt látok erre, hiszen annyira aktuális, annyira sok variációt rejtő, annyira modern, mégis időtlen ez a játék, hogy bátran játszhatja minden kiskamasz és nagyszülő.

Mindenkinek mást fog mondani – s attól egyáltalán nem kell félni, hogy a Korruptivity véletlenül korrupt nemzedéket nevelne. Sőt! Éppen a korrupció  leleplezését, a korrupt játszmák áttekintését tanulja meg általa – észrevétlenül is – az ifjú generáció.

Az öregebbek meg? Nos, ha nekik – nekünk – mást nem adna, mint egy térdcsapkodós - röhögős – gondolkodós vidám, baráti estét, már nem panaszkodhatnánk. De ez egy közéleti játék, melyben azért ennél több rejtőzik. Stratégia, komédia, tragédia, kooperáció és konspiráció. Játékosan, mint az életben, életszerűen, mint a játékban.

Ha még nincs, de ezek után te sem tudod elképzelni a mindennapjaidat Korruptivity nélkül, akkor irány a weblapjuk. … jaa! .. és ne felejtsd el alaposan megnézni a figurákat a kártyákon!


Gáspár Kati

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5418 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x