Mobbing: Pszichoterror a munkahelyen
Címlap / Karrier / Mobbing: Pszichoterror a munkahelyen

Mobbing: Pszichoterror a munkahelyen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Amióta emberek együtt dolgoznak, vannak szakmai konfliktusok és hatalmi harcok, amelynek főként a nők vannak kitéve. Mégis úgy tűnik, az utóbbi években az egymás irányába gyakorolt "hangnem" egyre durvább lett. A munkahelyi pszichoterror, egyszóval mobbing előfordulása egyre gyakoribb. 

A mobbing előfordulásának aránya az EU államok munkahelyein 2-15 százalék között van, Németországban a legutóbbi reprezentatív adatok szerint kb. 3 százalék ez a ráta – közli a Gesundheitswesen.

Mi is az a mobbing?
A angol eredetű műszó, a mobbing, magyarul munkahelyi pszichoterror olyan konfliktussorozatot jelent, mely folyamatban egyes munkatársakat gyakori támadások, bírálatok, piszkálódás ér kollégái, és/vagy vezetői részéről. Pszichoterrorról szoros értelemben akkor beszélünk, ha a támadásnak kitett személy legalább féléven keresztül és hetente minimum egyszer kénytelen elszenvedni kollégái, illetve főnökei felé irányuló bántó magatartását. Az inzultált munkatárs folyamatosan feszült, szorong, vérnyomás és alvásproblémákkal küzd, majd sorozatos megbetegedéseken esik át, végső esetben munkaképtelenné válik, vagy felmond és munkahelyet vált.

További veszélyei az egyénre nézve, hogy az idő múlásával csoportban egyre kevésbé mernek megszólalni, társaságkerülőkké, az emberekkel általában véve is bizalmatlanná válnak, kritikával szemben túlérzékenyek, sértődékenyek vagy agresszívak lehetnek. A témával egy bestsellerré vált, 1993-ban - „Mobbing, pszichoterror a munkahelyen, de mit lehet ellene tenni?” címmel - megjelent könyv kezdett el foglalkozni Németországban. A jelenség tartós témává vált a tömegmédiumokban is. A mobbing jelentős népgazdasági és üzemgazdasági, valamint munka- s társadalomorvosi relevanciája ma már aligha kérdéses.

Mi állhat a mobbing hátterében?
Amióta emberek együtt dolgoznak, vannak szakmai konfliktusok és hatalmi harcok. Mégis úgy tűnik, az utóbbi években a hang durvább lett. Sok helyen a munka sűrűsödése, az értékváltozás, a konkurencianyomás és a munkanélküliségtől való félelem határozza meg a légkört. A szociális kompetencia és a team- és konfliktusfeloldó képesség növekvő követelményei nem ritkán egyenlően terhelik a foglalkoztatottakat és a vezetőket.

HarmoNet tipp:
Terror a munkahelyen >>

A mobbingot bizonyos gyakoriság és kontinuitás jellemzi (legalább hetenként egyszer 6 hónapon át), ami általában a munkaviszonyból való kitaszítás céljával történik. Az előfordulási gyakoriság az EU államaiban 2-15 százalék között van, Németországban újabb reprezentatív adatok szerint kb. 3 százalékát.

Hol fordul elő a leggyakrabban?
A nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak. A jelenség legmagasabb előfordulási aránya a szolgáltató szektorban, az egészségügyben, valamint a szociális és az oktatásügyben van. A háttérben nem megoldott konfliktusok és/vagy üzemi változások állnak leggyakrabban. A mobbingból levezethető egészségügyi következmények társadalomegészségügyileg egyre jelentősebbek. A pszichoterror okozta egészségi zavarok sem foglalkozási betegségként, sem munkabalesetként nem értékelhetők, de mégis egy komolyan veendő pszichoszociális egészségügyi veszélyt jelent.

Medipress

(Képek: piqs.de)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3949 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x