Morál és motiváció a munkahelyen
Címlap / Karrier / Morál és motiváció a munkahelyen

Morál és motiváció a munkahelyen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

Miért tűnnek néha a legegyszerűbb dolgok is olyan bonyolultnak? A közhangulat tökéletesítésének módja, hogy megkérdezzük a személyzetet arról, mire van szükségük a hatékonyabb munkavégzés érdekében.  

Miért tűnnek néha a legegyszerűbb dolgok is olyan bonyolultnak?

A közhangulat tökéletesítésének módja, hogy megkérdezzük a személyzetet arról, mire van szükségük a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Ebben az esetben nem olyan típusú kérdésekről van szó, mint például a "Mire van szüksége az életben?" vagy a "Hogy tehetnénk boldogabbá az életét?", hanem inkább olyan konkrét kérdésekről, mint a "Milyen eszközökre, anyagi javakra, érthetőbb kommunikációra és elvárásokra, jutalmakra és munkahelyi normtívákra van szüksége, amit most esetleg nem kap meg?" vagy "Hogyan tudunk segíteni abban, hogy kiteljesedjen munkájában, ténylegesen hatékony, optimista és jó csapatjátékos legyen?".

A managerek mindezt önállóan véghez tudják vinni, de kérhetnek némi segítséget a feladathoz.. Ha a fenti kérdéseket felteszi önmagának, annak az az előnye, hogy nem kell senkit bevonni a feladatba, ezzel azt kockáztatva, hogy "kiteregetjük az irodai szennyest".

A hátránya viszont az, hogy csak ritkán tudhatjuk meg a teljes igazságot ezen a módon. Ellenben, ha van egy kollégánk, akiben megbízunk, vagy egy konzulens, akkor tegyük fel nekik a kérdéseket, majd készítsünk róla egy összefoglalót, így sokkal egyszerűbb lesz a feladat. Ők minden valószínüség szerint ellenkezés nélkül oddaadják majd az információkat, amikre szükségünk van, ám a különböző kommentárokat azért mellőzzük majd belőlük.

Ezen a módon az alkalmazottak sokkal inkább hajlandóak lesznek arra, hogy igazán hasznos információval szolgálhassanak számunkra.

Figyeljünk a munkatársakra!
Hasonlóan a munkahelyi morálhoz, ha a motiváció is jól működik , ritkán van csak szükség az emberek fegyelmezésére. Sajnálatos tény, hogy manapság a katonás szellem igencsak elterjedt a vezető beosztásúak körében, ahol a hangsúly a szigorú fegyelmen , a sikerért való harcon van, ami gyakran végzetes lehet egy munkahelyi team-ben.
A motivációnak az a lényege tulajdonképpen, hogy hogyan működjünk együtt azokkal az emberekkel, akik beszámolással tartoznak nekünk (ismerjük meg őket, figyeljünk rájuk és jutalmazzuk különleges közreműködésüket), ezáltal jobban fogják azt érezni, hogy követniük kell azokban a kihívásokban, amikkel megbírkóznunk.

Ez valóban így is van. Nap, mint nap teljes, egész emberek jönnek munkába, nem csupán szürkeállományok és jobb kezek. Hozzák magukkal reményeiket, vágyaikat, tehetségüket.

A manager, aki eredendően szereti az embereket, némi humorral megtalálhatja a gyengéiket, illetve hisz abban, hogy létezik egy "hangnem", amivel mindenkihez elérhet és csak igen ritkán adódhat gondja a munkahelyi fegyelemmel vagy a motivációval.

Elmondható, hogy a két dolog kapcsolatban áll egymással, hiszen ha a dolgozók igényelni kezdik, hogy szenteljünk nekik némi figyelmet, akkor az azt jelenti, hogy itt az ideje átértékelnünk a jelenlegi motivációs gyakorlatot. A munkatársak meg lesznek lepődve azon, hogy hajlandóak vagyunk meghallgatni a jó és rossz híreket egyaránt, ám azon még inkább meg lesznek döbbenve, amikor az általuk tett javaslatokra meg is próbálunk lépni valamit.

Ez a kellemes "csalódás" egy nagyobb elkötelezettséget fog kiváltani a munka iránt, meg fogja újítani az érdeklődést a közös munka folyamán, nagyobb hajlandóságot fog eredményezni az együttműködésben, illetve nagyobb engedelmesség és becsületesség lesz a vonzata önmagunkkal és másokkal szemben.

Mi más is lehetne egy magasabb szintű munkamorál meghatározása, ha nem a fentiek? Tehát kezdjünk nyitott szemmel járni és legyünk készek egy kis tanulásra és változásra. Ez az első lépés ugyanis a jobb közszellem felé vezető úton.


Barbara Reinhold cikke alapján a Karrier online
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7378 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x