Csapatmunkás vagy? A team lényege és működése
Címlap / Karrier / Csapatmunkás vagy? A team lényege és működése

Csapatmunkás vagy? A team lényege és működése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Ellazulsz szerepedben és megfelelő módon tudsz viselkedni, vagy folyton bebiztosítod magad és átveszed az irányítást? Esetleg a magad feladatát sem látod el, de közben elvárod, hogy jól menjen a cégnek? A csapatmunka lényege és működése. Mivel motiválhatnak ebben? 

Képes vagy együttműködni?
A felvételi beszélgetéseken a csapatjáték, a team munka igen gyakran előkerül, mint elvárás. Mégis nagyon sokan nem tudjuk, mit is jelent teamban, vagyis csapatban dolgozni. A csapatok nagyon gyakran úgy festenek, mint az a rabszállító hajó, amelyiken az összes erős embert a jobb oldalra, az összes gyengét a bal oldalra ültették, és a hajó kapitánya értetlenül bámul le a hajóhídról, és azon mereng, miért is megy körbe a hajó? A csapatmunka legjobban a párevezős csónakhoz hasonlítható. Egyszerre kell húzni, azonos erővel és azonos ritmusra. És el kell fogadni annak a szavát is, aki a ritmust diktálja, még akkor is, ha nincs kikiáltott főnök a csapatban, hanem minden egyes munkafázisnál csapatunk más és más tagja diktálja a haladás ütemét.

Te képes vagy erre? Merthogy ehhez el kell engedni a kontrollt, a bebiztosítósdit. Néha hibátlanul kell koncentrálnod, máskor el kell fogadnod a többiek irányítását és döntéseit.

Találok-e megfelelő munkahelyet?
Ez a gondolat fut át minden fiatal fejében, az iskolapadot végleg elhagyván, hiszen a jövő építése a legnagyobb feladat, ami előttük áll. Az iskola az egyéni teljesítményeket részesítette előnyben, büntetett és jutalmazott, folyamatos visszacsatolást nyújtott - érdemjegyek formájában - közvetlenül a cselekedetek megtörténtekor. Az iskolai motiváció tehát azonnali, és az egyéni teljesítményre épül. Amint a diák kikerül az iskolapadból, minden megváltozik. A lényeg az egyéni teljesítményről áttevődik a csoportos teljesítményre és a motiváció, a jutalmak és büntetések is csoportra, cégre vonatkoznak. Azok a cégvezetők, akik fel tudják ismerni a személyre szabott motiváció lényegét, sikeresebb, önállóbb és hatékonyabb csapatot tudnak felállítani elégedett emberekből.


A fiatal munkavállaló célja az életpályán való érvényesülés, előmenetel a munka világában egy szervezeten belül, azaz a karrier - ma sokszor ez a megélhetés keserűségére szűkül. A karriertervezés a jövőbeni munkakörre mutat, így máris stratégiai kérdés. Látni szeretné a fejlődési lehetőségeket, szeretné legjobb képessége-tudása szerint kifejteni ambícióit, motiváló környezetben. A másik oldalt pedig a munkaadó képviseli, akinek célja, hogy a dolgozó a cég meghatározott munkakörében, legmagasabb színvonalon és leghatékonyabban tevékenykedjen, és ennek eléréséhez motivációs eszközöket használ. Fontos, hogy a vezető a belső mobilitást (előmenetelt) biztosítsa. A karrier nem (vagy nem csak) szamárlétra (kis- közép- felsővezető), hanem szakmai életút, személyes fejlődés is.

Motiváció, vagy manipuláció?
A motiváció fogalmi meghatározásában még a pszichológusok sem tudtak egységes véleményre jutni, de abban valahányan egyet értenek, hogy a motiváció az a valami, ami az embereket arra készteti, hogy megtegyenek, vagy ne tegyenek meg valamit. Sok vezető összetéveszti a motivációt és a manipulációt. Nézzük, mi is a különbség a kettő között. A motiváció egy pozitív irányban előre mutató hosszú távú ösztönzés, ami a munkavállaló és a munkaadó érdekeinek kölcsönös figyelembe vétele mellett a legjobb konszenzusra törekszik. A manipuláció, rövid távon hatékony, negatív struktúrájú, ami csak a manipuláló fél érdekeinek figyelembe vételével fejti ki hatását és ezért rombolja a csapat struktúráját. Tehát az iránya hatóideje és az egyén megítélése szempontjából is a motiváció a hatásosabb.


Mivel tudjuk mérni azt, hogy a csapatunk tagja mivel motiválható?
Dr. Klein Sándor, a magyar munkapszichológia atyja egy képességvizsgálattal foglalkozó cég vezetője a következő jellemző eljárásokat említi meg:

TAT (Thematic Appercionl Test)

A Rorsach teszt
A híres tintapaca teszt után a legjobban elterjedt projektív eljárás. (Projekció: lelki tartalmak kivetítése) A vizsgálati személynek egy 20 képből álló képsorozatot mutatnak be azzal a kéréssel, hogy az egyes képekről mondjon el egy történetet, ami éppen az eszébe jut. A történetek témáinak, szereplőinek, motívumainak stb. elemzéséből tudnak következtetni a speciálisan e célra kiképzett pszichológusok a vizsgálati személy szükségleteire, ösztönzőire, konfliktusaira, stb. A tesztet hosszadalmas volta miatt többen is egyszerűsítették. A TAT a személyiség egészének feltárására szolgáló módszer. Azért tárgyaljuk itt, mert a munkapszichológiában esősorban az a változata terjedt el, amelyet a teljesítmény-motiváció mérésére dolgoztak ki. A klinikumon kívül hazánkban a TAT-ot a pedagógiai pszichológiában és a munkapszichológiában is felhasználták. Van olyan objektív változata, ahol a válaszokat előre megadott alternatívák közül kell kiválasztani.

HarmoNet tipp: Kérjük jelölje meg életrajzában fizetésigényét >>

Metamorfózisok teszt
Magyarországon 1962 óta alkalmazott párizsi személyiségvizsgálati eljárás. A teszt instrukciója nagyon érdekes: "Ha egy varázsló elvarázsolná, meghagyva a választás lehetőségét, mi szeretne leginkább lenni? (Milyen növény, milyen konstrukció stb., összesen 20 kategóriában.) Miért?" Az instrukcióra a vizsgálati személyek rendszerint egy választ adnak, és választásukat egy vagy több motivációval indokolják. (Pl. mert a rózsa szép, díszíti a kertet, az emberek kedvelik, gondozzák.) A teszt nagy előnye, hogy a válaszok és motivációk legalábbis egy része a vizsgálati személyekben közvetlenül tudatosítható és igen hatásos rádöbbenés élményt ad. (Sok más teszttel ellentétben a vizsgálati személyek ezt a tesztet többnyire élvezettel oldják meg, ami nem csoda, hiszen eredete egy lényegében azonos, a gyerekek körében nálunk is ismert játék.) Vizsgálatok szerint a válaszokból megállapítható, hogy a vizsgálati személyek az esztétikai, intellektuális és materiális szükségletekből, melyeket részesítik előnyben.

Grafológia mint teszt:
Személykiválasztásban és a motivációk feltárásában egyaránt használható, költségtakarékos teszt módszer. A kézírás alapján annak különböző változóiból képes az író személy személyiségjegyeire vonatkozóan annak motivációit felismerni. Csak pszichológiai képzettséggel rendelkező grafológusra érdemes bízni ezt a feladatot. A módszer előnye, hogy kevés idő alatt alacsony költséggel nagy számú tesztszemély vizsgálható meg.

Hol kezdődik a csapatépítés és a motiváció?
A motiválás már a felvételi interjúnál elkezdődik, ahol nem csak a felvételiző célja a bekerülés, hanem a munkaadónak is olyan tényekkel kell szolgálnia, ami motiváló. Az interjú levezetőjének viselkedése, hangneme ösztönzőleg hathat a jelöltre, hiszen ha szimpatikus fogadtatásban részesül, jobban akar a csapat tagja lenni, míg egy negatív benyomás kiválthat egy menekülő reakciót. A termékforgalmazó cégek ügynököt kereső személyzetisei pedig éppen az ellenkező hibába esnek, túl rózsaszínű képet festenek a munkáról, hasonló módon el tudják rettenteni a jelentkezőket. Mindenképpen figyelni kell arra, hogy a jelölttel bővített csapat egysége ne bomoljon meg, azaz a típusokat egyeztetni kell. Hiszen a különböző típusok más és más dolgokat tartanak ösztönzőnek.

Egyszerűbb utak
Sokszor már az elbeszélgetés során is kiderül, ki, mire hajlik. Általában az érdeklődési körben végzett munka a legnagyobb motiváló erő. Néhányan persze ennek ellenére is erősen pénz-, és juttatás-centrikusak, de a legtöbb embert a jókedv, a jó hangulat, és az érdeklődési körébe tartozó feladatok, tevékenységek motiválnak. lyenkor a feladatmegosztás is könnyebb.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 7612 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x