Képességek, munka, motiváció - a siker 3 kulcsa
Címlap / Karrier / Képességek, munka, motiváció - a siker 3 kulcsa

Képességek, munka, motiváció - a siker 3 kulcsa

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-06

Az első beszélgetéstől és tesztektől gyakran megijedünk egy állásinterjún. Félelemmel tölt el bennünket a munkavégzéshez szükséges rengeteg próbatétel, pedig jobb, ha időben kiderül, ha valamire alkalmatlanok vagyunk.  

Ami sikerül...

A legtöbb ember szinte belepottyan egy-egy munkakörbe. Aki mégis fejvadász céget választ, az gyakran találkozik személyiségtesztekkel. Sokunkat ez félelemmel tölt el, pedig a személyiségteszt által azt a keretet ismerhetjük meg, amelyen belül kritikusan értékelhetjük magunkat.

A tesztek használatának előnye, hogy részben megerősítést nyújtanak a képességeid felől, részben pedig fényt deríthetnek arra is, hogy milyen rejtett képességeket fejleszthetsz ki magadban.

A képességvizsgáló tesztek igyekeznek kiszűrni a tanulás eredményeképpen létrejött adottságokat, és felszínre hozni, a tudatosság szintjéig emelni azokat a területeket, amelyek ismeretlenek számunkra. Mindenkinek, aki nem pszichológus bizonyára furcsa, hogyan lehet kimutatni valamit, ami maga a szellemi kapacitás.

Minden emberi vállalkozás, legyen az versírás, vagy egy egyenlet megoldása elektromos és vegyi folyamatok eredménye, amely folyamatok az agyban mennek végbe. A képességvizsgáló tesztek által könnyen ki lehet szűrni, hogy, hogy X.Y logikai gondolkodása magasabb szinten áll Z.A.-é, és ennek alapján könnyű levonni a következtetést, hogy X.Y.-nak van nagyobb esélye, hogy megszerezzen egy magas tudományos fokozatot. Ami annyit jelent, hogy a kapacitása megvan hozzá, bár... ahhoz, hogy ténylegesen megszerezze, függ a motiváltságától és a körülményeitől.HarmoNet tipp: Jól fizető munkát keresek >>

Tehetség-telenség

Amire viszont tesztek nem alkalmasak, az annak kimutatása, hogy ki mire alkalmatlan. Ez ugyan hátrány, de az előnye jelentős mértékben az, hogy a tesztek alapján megjósolható, hogy egy ember milyen jellegű munkában milyen teljesítményt fog nyújtani. A régebbi típusú IQ-tesztek kissé egyoldalúak voltak, hiszen azonos szintet elért emberek más és más okból érték el.

Világosabban: a közöttünk lévő különbségek jellemeznek bennünket nem a hasonlóságaink.
Motiváció: "csak akarnom kellene..."
Értelmetlennek tűnik, de elhangzik időnként ez a mondat: "akarnom kellene, és nem megy". Miközben megpróbálunk megfelelni az elvárásoknak, valahogy elveszítjük a kapcsolatot azzal, amik valójában vagyunk. A legtöbben rendkívül bizonytalanok, ezért nem teljes odaadással és tűzzel dolgoznak. A bizonytalanság oka viszont valószínűleg az, hogy nincsenek tisztában a saját képességeikkel, vagy nem tudják, hogy miből választhatnak.

Biztos, hogy van olyan érdeklődési köröd, amely megmaradt az évek folyamán, és mindenképpen ki kell szűrni, hogy mi az, ami a legjobban érdekel, mert nagy valószínűséggel azt fogjuk jól végezni, és elégedettek leszünk.

Körülmények

Ó, a körülmények...! Hányszor használjuk még ürügynek őket? Nem ürügy, hiszen vannak foglalkozások, amelyeknél kiderülhet, hogy olyan testi tulajdonságok, amik történetesen hiányoznak belőlünk. Előfordulhat, hogy az általunk választott hivatáshoz nem tudjuk megszerezni a szükséges képesítést, mert a mi életkorunkban az oktatási rendszer nem engedélyezi abba az intézménybe való felvételt. Körülmény, a lakhely, családi viszonyok, státus, anyagi helyzet, vagyis mindaz, ami közvetve vagy közvetetten befolyásolhatja a választásainkat - természetesen.

Szervezd meg  az életed!

A körülmények akkor válnak érdekessé, amikor gátlóak, de amikor valamit el szeretnénk érni, mindenképpen föl kell állítani valamiféle fontossági sorrendet
, és átgondolni a stratégiánkat, mert nem érdemes úgy megvalósítani valamit, hogy életünk egy másik szférája lássa kárát.

Néhányunknak, akik időnként lelkesen tesztet oldogatunk, talán az is világos, hogy nem olyasmit tudunk meg, amiről fogalmunk sem volt. Pontosabb képet kapunk magunkról az igaz. Sőt, arról kapunk a személyiségtesztek által pontosabb képet, amit el szerettünk volna süllyeszteni a tudatunk leghátsó zugába, esetleg csaknem teljesen elfojtottuk. Ami azért történik, mert jelen szerepeinkhez nem illett ez a tudás, de az elégedettséghez és derűhöz, nem feledkezhetünk és tagadhatjuk meg, hogy kik is vagyunk valójában.
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5344 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x