Kulcsemberré válni: Vezetői kommunikáció és előrejutás...
Címlap / Karrier / Kulcsemberré válni: Vezetői kommunikáció és előrejutás

Kulcsemberré válni: Vezetői kommunikáció és előrejutás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

Vitázik, mérlegel, és leordítja hajad, vagy egyenesen rettegésben tart? Ilyen a rossz, a borzalmasan silány főnök. Az előrejutáshoz elengedhetetlen a helyes kommunikáció és a beosztottak ügyes kezelése. Légy kulcsember saját munkahelyeden! 

Mártit előléptették, és azóta teljesen megváltozott - írják Komáromból Olgáék - és a korábban teljesen normális, kedves kolléganőből egy hatalommániás törtető kis figura lett. Pokollá teszi az életünket, és fogalmunk nincs, mihez kezdhetnénk vele.

A fejlődési folyamatban néha olyan feladatokat kapunk, ami meghaladja a fejlődő ember valós lehetőségeit. Ilyenkor a szolidalítási láncolat, mely szerint a lejjebb lévőnek az segít, aki a láncolatban feljebb van, s így saját maga is segítséget kaphat attól, aki felette áll, megbomlik. Létrejön a diszharmónia, és a félelem mozgatja az embereket.

Törtetők és hatalmasok
A karrier hatalomvágyóvá tehet embereket, de az összefüggés nem egyértelmű. Vannak, akik bármekkora hatalom is kerüljön a kezükbe, megmaradnak annak a kellemes, vidám, kiegyensúlyozott embernek, akik akkor voltak, mikor a ranglétra legalján álltak, Kedvelik őket és elfogadják a tudásukat. Nekik van tekintélyük és hatalmuk. (Példa erre Göncz Árpád.)

Vannak aztán a hatalmaskodók, akik annyira vágynak a hatalomra, hogy a hatalom külsőséges eszközeit összekeverik a valódi hatalom eszközeivel. Azt várják, hogy tiszteljük őket valami olyasmiért, ami szerintük tiszteletre méltó és látszatra egyáltalán nem érdekli őket, hogy mi mit is tisztelünk bennük.

A szőke atombombázó, aki arra vár, hogy csak az eszéért szeressék, szánandó. A főnök, aki arra vár, hogy szakmai tudása helyett azt tiszteljék benne, hogy ötévesen már kenyeret keresett a családjának és milyen magasra küzdötte fel magát, szintén siralmas.

A "Tisztelet növény" nevelésének varázsreceptje
Sajnos a Tisztelet növény egyesek szívében megterem és a környezetében élők bátran szakíthatnak belőle, míg mások szívében a növényke csírája is elhal. A valódi varázsreceptet lehet, hogy az öreg indián sámánok ismerik, mi sajnos nem. De azt biztosan tudjuk, hogy milyen környezetet érdemes teremteni szívünkben ahhoz, hogy növénykénk jól cseperedhessen.

Kell hozzá nagyon sok odafigyelés, meleg szeretet-felhőcskében kell nevelgetni, és gyakran kell közel engedni más emberek tisztelet növénykéjéhez, mert tökéletes növekedéséhez szüksége van más növénykékkel való energia cserére is. Öntözni sok-sok dicsérettel és visszaigazolással kell.

Az ember közösségi lény. Az egész környezetéért felelős. Felelős azért is, hogy viszonyul másokhoz és mások hogyan viszonyulnak hozzá. A más emberek viselkedése tükörképe lehet a mienknek. Ez a folyamat fordítva is igaz. Ha mi úgy viselkedünk, amilyen viselkedésnek a tükörképét akarjuk visszakapni, előbb utóbb sikerülni fog. A tisztelet növénykéje pedig ebben a tükörben figyelve kiválóan fog fejlődni.

Észrevehetjük, hogy mások milyen tulajdonságainkat szeretik és tisztelik és örülhetünk ennek. Nem kell azt várnunk, hogy valami olyasmit tiszteljenek bennünk, amit csak mi gondolunk tiszteletre méltónak.

A szamárlétraképző háló
Minél feljebb jutunk azon a bizonyos ranglétrán, annál inkább tudnunk kell, hogy a többieket nem lerázni, hanem segíteni kell. Valaha a segítő csak valós ember lehetett, később a segítő a könyvekben felhalmozott tudás lett, mára pedig az Internet kezdi átvenni a tanácsadó tapasztalat-és tudásgazda hatalmát. Ezzel egyidejűleg felemészti a konkurencia fogalmát és létrehozza a "hálót" vagyis a láncszemek összekapcsolódását.

Aki jól tud kapcsolódni, az sikeres lesz, aki nem, az lemarad. Többé tehát nem a magányos farkasok és a másokon keresztül győzni akarók lesznek a hatalom birtokosai, hanem azok, akik jól kapcsolódnak. Újfajta embereszmény alakul ki.

A falkában, vagy magányosan?
A magányos farkas szerepe megváltozik. Újat kel létrehoznia, hogy felfigyeljenek rá, de egy idő után be kell állnia - legalább időlegesen - a falkába, hogy érvényesülni tudjon. A tekintély az új társadalomban már nem a félelmen alapul és nem külsőségekben mutatkozik meg. Korábban a "Dzsokijúingok" időszakában a tekintélyt a nagy iroda, a vagyonos öltözködés jelentette, mert a hatalom és tudás egyet jelentett és a hatalom fokmérője kizárólag a pénz volt.

Ma egyre jobban eltolódik a mérce a tudás az információ hatalma felé. A manipuláció és érdekharcok ugyan megmaradnak, de nagyobb helyet kap a motiváció és a kompromisszum.

HarmoNet tipp: Te milyen típus vagy a munkahelyi csapatban? >>

A bankházak példája

Franz Kaffka korában (alig 100 éve!) a bankár még kalickában ült, az ügyfél feje felett, sötét bútorok között. Az ügyfél álldogált, kalapját a kezében gyűrögetve, miközben az ő saját pénzéről volt szó.

A bank, a bankár maga volt a hatalom megtestesítője. Nézzünk be ma egy bankba. Kedves hölgy fogad bennünket, színes, vidám bútorok közt, mindketten üldögélünk, tanácsaival segít nekünk, érezhetjük, hogy jó helyen van a pénzünk. A bank már nem hatalmat, hanem segítőtársat jelent. Az egész társadalom hasonló módon kezd változni, bár a folyamat nagyon lassú.

A tekintélyes ember a megújuló társadalomban
Már nem a kimagaslóan iskolázott, hanem az okos (nem feltétlen magas iskolázottságú) és univerzális emberek a keresettek, akik elsajátítják azt a fajta sikeres viselkedésmodellt, amelynek segítségével sok helyre azonnal be lehet illeszkedni. A titka az, hogy azonnal megért másokat, a helyzetet és felfogja a saját szerepét a helyzeten belül. Azonnal alkalmazkodik. Ránézésre könnyűnek tűnik, pedig valójában egyáltalán nem az.

Akármekkora tudás halmozódik is fel az Interneten, vagy a könyvekben a valódi példa nélkül minden tudás hiábavaló és elsorvad. Ezek az emberek képesek a csapatok élére állni és példájukon keresztül vezetni másokat. Az ő személyiségtípusuk a "fejvadász cégek álma".

A tekintély csapdája
Azok, akiket megrészegít a vagyon, vagy a tekintély, gyorsan elveszítik népszerűségüket. Akinek mindennél többet jelent, hogy milyen titulus áll a névjegykártyáján, könnyen elveszíti a környezete tiszteletét és bizalmát.

Az elveszett tisztelet és tekintély visszaszerzése pedig sokszor majdhogynem lehetetlen. Sokan csak akkor eszmélnek, amikor egyedül maradnak, vagy kisemmizetten, magányosan állás nélkül találják magukat. Ilyenkor egyetlen dolog segít.

Harag helyett önismeret
Aki korábban vezetőként dolgozott és rettegésben tartott másokat, hajlamos lehet arra, hogy a felelősöket a külső világban keresse és ne magában. Pedig jobb, ha szembe nézünk a lelkünkben lakó "rémmel", saját félelmünkkel attól, hogy mások nem fogadtak el minket és megvizsgáljuk az okot.

Nem könnyű megváltozni, de ha legalább az okát tudjuk, hogy miért is veszítettük el a hatalmunkat, a tekintélyünket, máris közelebb járunk hozzá, hogy később ne légvárakat építsünk. Az emberi kapcsolatok és a tekintély, az emberi kapcsolatok, barátságok és őszinteség sziklavárára kell támaszkodjon.

Módszerek a karrier és tekintély megszerzésére
Nincs egyedül üdvözítő módszer, csak annyi lehetőség van, ahány ember az útját keresi. Néhány lehetséges út a jó önismerethez: A Gordon tréning, NLP tréning, Euromenedzser tréning. A képzések lényege felől kérdezd a HarmoNet karrier tanácsadóját e-mailen.

Bucher Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6278 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x