Állásvadászat
Címlap / Karrier / Állásvadászat

Állásvadászat

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-12-03

15-20 évvel ezelőtt még a főiskolai és egyetemi felvételi űrlapon szerepelt a jelentkező és szüleinek mozgalmi (párttagság, munkásőrség) tevékenykedése és kitüntetéssel megörökített érdemei... 

15-20 évvel ezelőtt még a főiskolai és egyetemi felvételi űrlapon szerepelt a jelentkező és szüleinek mozgalmi (párttagság, munkásőrség) tevékenykedése és kitüntetéssel megörökített érdemei... A szülei foglalkozása c. adatnál a fizikai dolgozók gyermeke jelképes előnyt élvezett a felvételin, sőt ingyenes előkészítőn vehetett részt.

Természetesen a felvételi vizsgánál az elvtársi vagy rokoni alapú, esetleg egyszerűen anyagi élezetű protekció már akkor sem volt ismeretlen [lásd az októberi Célratörő Hankiss-tanulmány részletét a korrupcióról], valamint a kontraszelekció is megvalósult, amit mai szóhasználatban inkább diszkriminációként emlegetünk. Akkor sem volt könnyű a tapasztalat nélküli fiatal végzősök elhelyezkedése, annak ellenére, hogy akkor az ifjúság kisebb hányada vehetett részt a felsőoktatásban.

Állásokat akkor már nem osztogattak - mint az 50-es 60-as években -, azonban ha sikerült elhelyezkedni, a fiatal "megbecsülte magát" és alkalmazkodott, no meg részt vett társadalmi munkán és pár ideológia-sulykoló tanfolyamon, akkor akár évtizedekre biztonságban érezhette az egzisztenciáját.

A helyi vállalati vezetővel normális viszonyban levő dolgozó szakmájában előrehaladhatott, továbbtanulhatott, és a társadalmi-mozgalmi aktivitás függvényében akár személyes karriert is csinálhatott.

A háztáji gazdálkodás megengedése mellett a fusizás és később a GMK-k megjelenése adott pályát a teljesítményeknek. A szakmailag kiemelkedők nagy része azonban csak pártos elkötelezettséggel (és főleg férfiként) törhette át az üvegplafont, és ily módon válhatott munkacsoportja vezetőjévé vagy vállalati vezetőség tagjává, miután beosztottként "kiszolgálta az időt". Ha az ideológiai alapon kijelölt felettesével is győzte a versenyt, bizonyos esetekben életfogytig vezető maradhatott.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1455 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x