Mi leszek, ha nagy leszek?
Címlap / Karrier / Mi leszek, ha nagy leszek?

Mi leszek, ha nagy leszek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Ez a kérdés nem csak a most pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok, érettségizők fejében fogalmazódik meg gyakran. Azoknak a felnőtteknek is gyakran gondjuk van a pályaorientációval, akik éppen most végeztek az egyetemen, főiskolán. A diplomával, szakmával a kezében sok ember nem tudja, mihez is foghat valójában... 

Ez a kérdés nem csak a most pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok, érettségizők fejében fogalmazódik meg gyakran. Azoknak a felnőtteknek is gyakran gondjuk van a pályaorientációval, akik éppen most végeztek az egyetemen, főiskolán. A diplomával, szakmával a kezében sok ember nem tudja, mihez is foghat valójában.

A pályaorientációs tanácsadó szolgálatok nekik hivatottak segíteni, többen szégyenlik, hogy oda menjenek. Úgy gondolják, csak munkanélkülieket várnak. A Munkaügyi Központok és a pályaorientációs alapítványok azonban nem csak a munkanélkülieket várják, hanem az útjukat kereső felnőtteket is.

Tanácsok pályakezdőknek
Egy friss diplomával a kezedben, igaz rád a mondás: "Becsüld meg a kezdőt! Most még semmi, de minden lehet!" A mindenre kell törekedni és nem szabad azon búsonganod, hogy most még "semmi" vagy. Rengeteg előnyöd van, fiatal vagy és nagyon aktív. Lehet, hogy jobban ismered a számítógépet és több nyelvet tudsz, mint egy régi motoros, kovácsolj előnyt ebből.

Bizonyos vagy abban, hogy egyetlen szakma van a Földön, amiben egyáltalán nem kívánsz dolgozni, és az pont az, amiből a diplomádat szerezted, nos, akkor érdemes felkeresned egy szakembert. Segítségedre lesz abban, hogy megtaláljátok azokat az értékeket, amikben a legjobb vagy, és segít kijelölni azt az irányt, amivel a megtanultakat a legjobban használhatod.

Etelka mezőgazdásznak tanult, mivel szülei példáját akarta követni. Időközben összeismerkedett férjével, aki egy nagyvárosban élt, és biztos egzisztenciával rendelkezett. Etelka hozzá költözött és egyre biztosabb lett abban, hogy nem akar mezőgazdasági területen dolgozni. Mivel már csak egy éve volt a diplomáig, befejezte az egyetemet, és tanácstalanul állt friss diplomájával.

Férje unszolására kereste fel a tanácsadót, ahol kiderült, hogy az egyetemen tanultak agrármarketinget, és ebből a tárgyból elég jó eredményei voltak. A tanácsadó azt javasolta, hogy ezt hangsúlyozza életrajzában és vállaljon olyan munkát, ahol a marketinges ismereteire lesz szükség. Etelka most egy műtrágya forgalmazó gyár területi képviselője.

Az idősebbek helyzete
Hét évenként jó, ha valami újba fogunk, tartják a karrier tanácsadók. Valóban, az életünk hét évente mutat egy olyan periodicitást, amiben sok átalakulás figyelhető meg. Igaz ez nem csak munkánkra, de magánéletünkre és szervezetünkre is. Gondoljuk csak végig: hét évesen megy egy gyermek iskolába. Tizennégy évesen kezdi a középiskolát, és ekkoriban kezd kamaszodni is.

Ha a huszonegyedik életévünkre visszaemlékszünk, saját magunk is megfigyelhetjük az újabb változást személyes életünkben. Ha pedig már elmúltál huszonnyolc, vagy akár már ennél is több, még több támpontot, tapasztalatot gyűjthettél a "hetedelőről". A régi szocialista érában szinte divatnak számított évtizedekig egy cégnél dolgozni, ma már ez szinte lehetetlen is. A változást, érkezzen az kívülről, (mondjuk elbocsátás formájában) vagy belső elhatározásból, mindig lehetőségként kell megélni.

Mit kezdjek a lehetőséggel, hogy válthatok?
Ezt a kérdést kapta tanácsadónk, mikor a frissen elbocsátott Kiskunlacházán élő 23 Noéminek azt tanácsolta, fogja fel lehetőségnek azt, hogy elbocsátották. Amikor felkereste személyesen a tanácsadót, kiderült, hogy Noémit a legjobban az zavarta, hogy Budapestre kellett volna járnia dolgozni.

Sikerült felismernie azt, hogy számára sokkal lényegesebb az otthon és a család, mint a munka, így - inkább kompromisszum árán - olyan munkát vállat, ami a lakóhelyén van. Kiszámolták, hogy ha az utazásra fordított időt és az útiköltséget mint megtakarítást kezelik, úgy Noémi még jobban is keres így, mint azon a munkahelyen, ahol korábban dolgozott, bár látszólag az volt a nagyobb fizetése.

Mit vizsgál a pályaorientációs tanácsadó?
A képességeket és a lehetőségeket, valamint a tanácsot kérő személy motivációját egyformán mérlegeli. Nem okos dolog ugyanis csak abból kiindulni, mit szeretne csinálni az ember. Tekintettel kell lenni az illető képességeire, azok határára és arra is, milyen tartósan és milyen célokkal éli az életét.

Annak az embernek, aki vállalkozó szellemű, és mondjuk kutatónak tanult, bátran javasolhatjuk, hogy a megfelelő ismeretek birtokában vállalkozzon, míg egy vállalkozói tanfolyamot végzett embernek, akiben egy szemernyi felelősségvállalás és bátorság sincs, nem szívesen ajánljuk erre a területre, noha az iskolai végzettsége alapján neki való lehetne.

Új módszerek kihasználása
A mai tanácsadók már nem csupán a képességeket mérik, és tesztekkel dolgoznak. Arra vállalkoznak, hogy felszabadítsák azon képességeinket, melyek gátjai érvényesülésünknek. Érdekes vállalkozás indult Kispesten, a "Változz a világgal" alapítvány tanácsadói műhelyében. Egy "játékkal" - talán vannak olyanok, akik ismerik is a Transzformáció nevű társasjátékot - segítik a pályaorientáció felismerését, és a pályánkon gátat szabó dolgok leküzdését.

Bors Mária hivatásos játékvezető foglalkozik azokkal, akik ezt a módot választják arra, hogy megtalálják azt az utat, ami a számukra a legjobb. A tudatosság elérése, a célok kitűzése és a csodák megtapasztalása útján ez a játék is hozzásegíthet - esetleg tesztekkel és állásajánlatokkal kiegészítve - ahhoz, hogy megtaláljuk a nekünk való állást, szakmát, életutat.

A tanácsadás itt - mivel alapítványról van szó - ingyenes, és nem csak munkanélküliekről szól.

Bejelentkezés: 282-9930 Változz a világgal alapítvány. (1192 Bp. Bercsényi u. 18. )

Zsigmond Kinga
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9097 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x