Veszítsd el az állásodat!
Címlap / Karrier / Veszítsd el az állásodat!

Veszítsd el az állásodat!

Forrás: Bagolyvár
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

Hogyan fejlessz ki magadban a vállalkozókra jellemző gondolkozást? Mivel jelenleg valószínűleg alkalmazottként dolgozol egy munkahelyen, arra bíztatlak, hogy ugorj egyet a huszonegyedik századi gazdaságba, mégpedig egészen drasztikus módon.  

Veszítsd el az állásodat!
Persze ne a valóságban ... de legalább a fejedben. Határozd el, hogy egy másfajta alkalmazott leszel - egy független vállalkozó (befelé orientált vállalkozó). A legtöbb alkalmazott egy végzetes feltevésből indul ki: olyan álláshoz akar jutni, amelyből egyszer majd nyugdíjba mehet. A tények mást mutatnak. A legtöbb felsőfokú végzettségű ember az élete során legalább tízféle különböző munkát végez, és mielőtt nyugdíjba vonul, legalább háromféle teljes mértékben különböző karriert fut be. És ezek már idejétmúlt statisztikák! A jövő embere még inkább vándormadár életet fog élni, és még gyakrabban fog karriert változtatni. Ha váltogatni kell az állásaidat, a legjobb, ha már most független vállalkozóként kezdesz gondolkozni.

Íme, hogyan válts.
Amikor egy professzionális sportoló aláír egy szerződést, már a jövőre gondol. Tudja, ha folyamatosan javul a teljesítménye, egy sor csapat fog versengeni érte. A legvalószínűbb, hogy új szerződést fog aláírni, nagyobb jövedelemmel. A legfontosabb számára, hogy a "szakma" minél többre értékelje őt... hogy amikor lejár a szerződése, legalább egy csapat többet ígérjen érte... mint a jelenlegi csapata.

Első számú lépés.
Tűzd ki a célt, hogy legalább kétszer annyit érj, mint amennyit a munkáltatód fizet.
A célkitűzés - egy dolog. Megduplázni az értékedet - egészen más dolog. Lehet, hogy máris úgy érzed, csak a felét fizetik meg annak, amennyit érsz. Akkor a probléma nem benned van, hanem abban, hogyan értékelnek téged - vagyis mennyit hajlandó fizetni a munkáltatód azért a munkáért, amit végzel. Ezért nemcsak azzal kell kezdeni, hogy megkétszerezd az értékedet, hanem azzal is, hogy megduplázd a fizetésedet.

Kezdjük az értékkel! Mit tudsz tenni azért, hogy már jelenleg is úgy értékeljék, messze többet érsz, mint amiért fizetnek neked? Szánj rá egy órát a jövő héten arra, hogy összeállítsd a listát, amelyen legalább 25 dolog szerepel, amivel még értékesebb lehetsz a munkáltatódnak. Bármely vállalatnál az alkalmazottaknak legfeljebb a 20%-a képes hosszú távon egyedülálló módon hozzájárulni a sikerhez - ezek az emberek nélkülözhetetlenek. A maradék 80% pótolható.

Melyik csoportba tartozol?
Tegyük fel, hogy gazdasági pangás időszakában élünk. Ha a cég, ahol dolgozol, fenn akar maradni, néhány embert el kell küldenie... hogy könnyebben átvészelje ezt a nehéz időszakot. Néhányan maradnak. Ha neked kellene döntened, elküldenéd magadat? Mitől vagy életbevágóan fontos a cégednek? Miért kellene a főnöködnek, amikor döntenie kell - megtartson vagy elbocsásson -, arra a következtetésre jutnia, hogy túlontúl értékes vagy a cég számára ahhoz, hogy elengedjenek?
A szemináriumon, ahol tanítottam, az egyik fiatalember elmondta: amikor arra kérte a főnökét, engedje el egy hétre, hogy eljöhessen erre a szemináriumra, azzal fenyegették, hogy elbocsátják. A fiatalember elgondolkodott... a munkaköre egészen speciális pozíció volt egy vegyi üzemnél. Úgy döntött, most vagy soha. Fogta magát, és otthagyta őket. A főnöke néhány nap múlva felhívta, hogy megkérje: gondolja meg magát... feltehetően, amikor annak idején nemet mondott, nem gondolta át kellőképpen, mennyire fontos ez az alkalmazott az üzem tevékenységében. A fiatalember, akinek akkor évi 35 000 dollár volt a fizetése, kíváncsi volt, meddig tud elmenni... 100%-os emelést kért... és a főnök beleegyezett. Megkétszerezte a fizetését. A fiatalember visszautasította. Úgy érezte, ha évi 70 000 dollárt ér a vállalatnak, itt az ideje, hogy a saját főnökévé váljék. Otthagyta a céget, és saját vállalkozásba fogott.

Mennyit érsz a cégednek?
Fogalmazzunk másképpen. Tegyük fel, a közvetlen felettesedet előléptetik, és a vállalaton belül másik részleghez helyezik. Vajon magával visz-e az új helyre? Fontos vagy-e a közvetlen felettesednek? Tény, hogy ha nem vagy nélkülözhetetlen... akkor nélkülözhető vagy. Hány történet kereng emberekről, akiket éppen néhány hónappal a nyugdíjkorhatáruk elérése előtt bocsátottak el a munkahelyükről, mert többé nem volt rájuk szükség! Veled ilyesminek soha nem szabad megtörténnie. Tehát - mennyire vagy nélkülözhetetlen?

Második lépés. Gondolkozz főnök módjára!
Minden vállalkozás két fő dologról szól: a költségek lefaragásáról és a forgalom növeléséről. Én ezt a közgazdaságtan tározó-elméletének nevezem. Pénz folyik be a vállalkozás tározójába a patakokon keresztül, és alul a szirvárgókon keresztül elfolyik. A főnököd egyfolytában azzal van elfoglalva, hogy eltömje a szivárgókat, és megtisztítsa a forrásokat. Ami a szivárgók és a patakok között megmarad, azt nevezzük profitnak. A te dolgod, hogy profitot teremts. Állj résen, hogy csökkentsd a kiadásokat, és több bevételt hozz! Tény, hogy a munkaadók a legtöbb alkalmazottra úgy tekintenek, mint kiadási tételekre... vagyis szivárgókra a tározóban. Valójában a Wall Streeten, amikor a vezető vállalatok sok embert bocsátanak el, a részvények ára rendszerint felmegy. Akarsz olyan játékban részt venni, ahol a főnököd azonnal nyer, ha csökkenti az állások számát - talán a te állásodat is? A főnöködnek nem szabad kiadási tételként tekintenie téged... egy lehetőségnek, ahogyan csökkentheti a kiadásokat vagy növelheti a profitot. Rád a munkaadódnak úgy kell tekintenie, mint aki profit-forrás vagy. Ennek egyetlen módja, hogy tudatod vele. Folyamatosan oszd meg vele a költségcsökkentő/forgalomnövelő ötleteidet! Hitesd el a munkaadóddal, hogy érdekelt vagy abban, ami történik. Gondolkozz úgy, mint egy főnök... és nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy te magad is azzá válsz.

Erről eszembe jutott egy történet, amit valamikor régen hallottam. Egy apa odament egy munkaadóhoz, hogy megkérdezze, miért hoz haza a három fia - akik nála dolgoznak - annyira eltérő bért. A munkaadó úgy döntött, ítélje meg az apa közvetlenül, mi az oka ennek. Megkérte, hogy bújjon el az ajtó mögött, és behívta az első fiát az irodába, hogy feladatot adjon neki. Az első fiú bejött, és azt mondta neki, hogy egy távol-keleti repülőgép éppen most landolt a repülőtéren, és neki el kell mennie a reptérre, leltárba kell vennie a hozott árut, meg kell határoznia, van-e olyan tétel, amit érdemes lenne beszerezni, és amilyen gyorsan csak lehet, számoljon be arról, mit végzett. Az első fiú vette a megbízást, kiment az irodából, és kb. 15 perc múlva visszajött: "Felhívtam a repteret, és megtudtam, hogy a repülő számunkra értéktelen áruval volt megrakodva - néhány száz tucat játékkal, néhány ezer tucat ceruzával és néhány tekercs textíliával."
Az első fiút elküldték, és behívták a másodikat. Ugyanazzal a feladattal bízták meg. Kiment, és kb. másfél óra múlva visszajött a következő beszámolóval: "Elmentem a reptérre, és megkértem a legénység egyik tagját, mutassa meg nekem a rakomány jegyzékét. Összeszámoltam 135 tucat kielégítő minőségű taiwani játékbabát, 2000 doboz olcsó színes ceruzát és 500 vég jó minőségű Hong Kong-i selymet." A második fiút is elküldték.
Ekkor behívták a harmadik fiút. Őt is ugyanazzal a feladattal bízták meg. Elment, és csak jóval később, zárásra tért vissza. Ő így számolt be: "Elmentem a reptérre, és megkértem a legénység egyik tagját, segítsen nekem abban, hogy megtekinthessen az árut. Volt ott 135 tucat taiwani baba. Az áruk és a minőségük megfelelő, bár nincs rá garancia, hogy érdemes lenne időt szánni a marketingjükre. Felhívtam a New York-i képviseletünket, és megegyeztem velük, hogy vegyék át a teljes rakomány babát. Ebből azonnal közel 2000 dollár hasznunk lesz. Találtam még kétezer doboz színes ceruzát. Nagyon rossz a minőségük. Akármennyi is az áruk, nem éri meg, hogy kockázatot vállaljunk, így hát ejtettem az egészet. Volt ott még kb. ötszáz vég finom Hong Kong-i selyem. Közelebbről megvizsgálva, rájöttem, hogy ezek közül csupán kétszáz vég minősége volt kimagasló, mégpedig olyan ár mellett, amivel nyereségre lehet szert tenni, ha átvesszük. Felhívtam a San Francisco-i képviseletünket, és eladtam ezt a kétszáz vég selymet nekik, 4000 dollárnyi haszonnal. Végül, miközben felmértem a raktér mélységét, felfedeztem néhány tételt, amit az utolsó pillanatban rakodtak fel, és ami nem volt rajta a leltárjegyzéken. Szerencsére ez volt az egész árukészlet legjobb része... ritka faragások és antik szobrok. A legkülönlegesebbek, amit valaha láttam. Az áruk pedig messze alatta maradt az értéküknek. Felvettem a helyi antikvitás-szakértővel a kapcsolatot, hogy alátámasszam a véleményemet, és nemrég kaptam választ, ami megerősített a véleményemben. Így hát megszereztem az egész kollekciót. Semmi kétségem afelől, hogy megfelelő marketing mellett, és ha nem sürget az idő, legalább 100 000 dollárnyi profitra teszünk szert. Reggelre részletes beszámolót állítok össze mindenről." A harmadik fiúnak megköszönték, amit tett, és útjára bocsátották.

Ezek után a munkaadó előhívta rejtekhelyéről az apát, hogy megvitassa vele a történteket. "Látja - mondta -, az első fia nem tette, amit mondtak neki. Ezért kapja a legkisebb bért. A második csak annyit tesz meg, amennyit mondanak neki. Ezért kap egy kicsivel többet. Viszont a harmadik messze többet tesz, mint amivel megbízzák... messze többet, mint ami egy egyszerű alkalmazottól elvárható... ezért kapja a legtöbbet. Az igazat megvallva, az ön két első fia nem sokban különbözik cégem többi alkalmazottjától... a szükséges kívánalmaknak megfelelnek... de nem nélkülözhetetlenek. De az ön harmadik fia igazán ritka jelenség. Számomra ő nélkülözhetetlen.
Szolgáljon számodra mintául a harmadik fiú!

Harmadik lépés. Érd el, hogy a közvetlen főnököd győztes legyen!
Légy a főnököd védelmezője! Érd el, hogy sikeres legyen! Lehet, hogy ezzel nem nyered el a kollégáid tetszését... akik valószínűleg inkább érdekeltek a menedzsment és a munkásosztály vagy a felső és középvezetés közötti évszázados szembenállásban. Viszont te nem akarsz ott maradni, ahol most vagy. Emelkedni szeretnél, mint a vaj, a felszínre - hogy értékesebb lehess. Ha szükséges, köss békét a főnököddel! Előfordult-e már, hogy azzal kerested fel a főnöködet, adjon neked többlet feladatot? Kérdezd meg, mire van szüksége, hogy meglegyen! Tedd magad értékesebbé! Kötelezd el magad a főnököd céljai és szándékai mellett! Ne csak a szavaiddal mutasd, hogy ugyanazok a céljaid, mint az övéi, hanem a tetteiddel is - különleges többlet cselekedetekkel! Tekints bizalommal a főnöködre! Lehet, hogy lesznek, akik ezt seggnyalásnak tekintik. Én úgy nevezem, hogy az értékeid megduplázása. Mellesleg, ha úgy vesszük, nincs szándékodban mindörökké az ő csapatában játszani. Csupán az értékedet növeled.
Negyedik lépés. Találd meg a hivatásodat , és határozd el, hogy abban a legjobb leszel.

Ha a munkahelyeden értékesebb akarsz lenni, derítsd fel, mi az, amit a legjobban szeretsz csinálni, mi az, amit élvezel a munkádban! Kövesd a szívedet, és a pénz követni fog. Ha nem szereted, amit csinálsz, csinálj tervet arra, milyen munkakört szeretnél mihamarabb betölteni a cégednél. Csak akkor leszel kiemelkedő... és érdemled ki a kiemelkedő fizetést... ha rátalálsz arra, ami a legjobban megy neked, és amit szeretsz is csinálni. Tedd ezt! Ha holnap bemégy a munkahelyedre, döntsd el, mi az, amit élveznél, amiben úgy érzed, kiteljesednek a képességeid.

Micsoda tragédia lenne, ha 40 éven keresztül csupán elviseled a munkádat, miközben csak némi többlet erőfeszítéssel találhatnál egy helyet, ahol azzá lehetnél, ami szeretnél lenni! Ha a jelenlegi munkahelyeden nincs módod a növekedésre, másutt kell azt keresned. Az élet túl rövid ahhoz, hogy olcsón eladd magad egy állásban, amit gyűlölsz, csupán azért, hogy biztonságban érezd magad. A te legnagyobb biztonságodat az jelenti, ha megtanulsz nagyobb, és még nagyobb felelősséggel járó pozícióba kerülni. Így tudod gyarapítani a jövedelem-forrásaidat. Oda, ahol most vagy, mindig visszatalálsz. Tudod te jól! Nyújtózkodj egyet az ismeretlen irányba! Növekedj! Lehet, hogy új lehetőségekre lelsz, amelyek eddig kívül voltak a láthatárodon.

Az a véleményem, hogy folyamatosan jobb állás után kell kutatnod. Így tapasztalt álláskereső leszel. Kérdezz rá olyan állásokra, amelyek nagy kihívást és magasabb jövedelmet biztosítanak! Legfeljebb nemet mondanak neked. Te pedig még mindig visszamehetsz a régi munkahelyedre. Határozd el, melyik az a hely, ahol profi teljesítményt nyújthatsz, és építs fel egy haditervet, hogy megszerezd. Ha ehhez több tudásra van szükséged, ütemezd be a tanulást! Ha nem fejlődsz, csak visszafejlődsz.

Ötödik lépés. Folyamatosan képezd magad!
A világ sokkal gyorsabban változik, mint hogy megtanulj mindent, amire szükséged van egy állásban. Életed végéig tanulni fogsz.

Forrás: www.bagolyvar.hu
Robert G. Allen
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1593 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x