Tisztelet, megbecsülés, hitelesség - mi az ára?
Címlap / Karrier / Tisztelet, megbecsülés, hitelesség - mi az ára?

Tisztelet, megbecsülés, hitelesség - mi az ára?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Régi mondás, mely szerint amilyen az Adjonisten, vagyis a köszöntés, olyan lesz a Fogadjisten, vagyis a köszönet fogadása is. S Istent nem egészen véletlen keverik bele a dologba. Hiszen az alázat, mely megalázkodástól mentes, igen sokat számít egy kapcsolatban. Mennyire tisztelnek meg? Mennyire kell neked tisztelned másokat? Meg kell-e süvegelned az aranyat, az érett kort, vagy akár a tudást?  

Tiszteletet parancsol. Ugye ismerős kifejezés! Megpróbáltál valaha parancsokkal tiszteletet szerezni? Ez ugye lehetelten! Egyszerűen a viselkedésünkkel, a kiállásunkkal arra vehetünk rá másokat, hogy tisztelettel viseltessenek irántunk. Olyan, mintha egyesek erre születtek volna, mások pedig majd meggebednek egy kevéske kis tiszteletért, s az mégsem jut ki nekik. Vajon miért van az, hogy egyes embereket szinte zsigerből tiszteljük? Mások pedig hosszadalmas bizonyítás után érhetik csak el, vagy jószerivel sohasem?

Mit szoktunk tisztelni?
Egyes társadalmi rétegekben mást és mást tartanak tiszteletre méltónak. Ám ez mindig olyasvalami, ami kiemelkedő teljesítményhez kötött. A kiemelkedő teljesítmény a legalsó néprétegnél esetleg a börtönben letöltött évek száma, a középrétegnél a pénzügyi hatalom birtoklása, a csúcsokon mondjuk egy olimpiai aranyérem, egy nemzetközi művészi-szólista karrier, vagy éppen a harmadik - negyedik egyetemi diploma és fokozat megszerzése. Ezek azonban nem automatikusan hozzák a tiszteletet, hiszen vannak nyűgös és faksznis sztárok, nagyképű, fellengzős sportolók, s olyan börtöntöltelékek is, akik kisstílű lopásokból, a börtön hierarchia legalján tengették végig életüket. Ők nem tudnak kivívni tiszteletet pusztán teljesítményükkel. Viselkedésük is kell hozzá. Vannak olyan emberek, akiket már a fellépésük, egyszerű megjelenésük okán is tisztelni kezd mindenki, anélkül is, hogy tudnák, vajon mit tett le az asztalra. Ahhoz tehát, hogy valakit tisztelni lehessen apró viselkedési szokások, valamint teljesítmények szükségesek.

A tiszteletre méltó viselkedés
Sok apró tényezőből áll össze, mikor kezd valakit tisztelni a világ önmaga okán. A tisztelt ember öltözéke általában tiszteletet parancsoló. Egy guru nem jár öltönyben – éppen gyolcsaival tűnhet ki. Egy pap egyszerű reverendában is képes hirdetni az igét – mégis mindkettejük viselete szokatlan. Egy vezető, egy köztiszteletben álló személy ruházata gyakran vagy drága (jelzésként arra, hogy módos ember) vagy külön „megcsinált” image jellemzi. A leggyakoribb, hogy már puszta megjelenésével is tekintélyt szerez, feltűnik a tömegben.
Mozgása határozott, hangja mélyebb tónusú, magát kihúzva jár, egyszerűen magabiztosságot sugároz. Ezért egy hirtelen krízisben, stressz helyzetben gyakran válik ki a tömegből, áll a tömegek élére, vagy egyszerűen csak elkezdik őt követni. Az ilyen emberekből válik születetten jó vezető, vagy politikus.

Tiszteletre méltó-e a kor?
Önmagában a szép kort tisztelni kell, még akkor is, ha az idős ember életpályája nem volt éppen csúcsokat döngető, vagy éppen idős korára valaki beteg, rigolyás, házsártos lesz. Olyan idős ember ugyanis nem létezik, akitől valamit ne tanulhatnánk. A rigolyák, házsártok és nyögések mögül olyan tapasztalatok bújhatnak elő, melyek mindenképpen építenek. Ám azt elvárni egy 17 évestől, hogy pusztán az életkora miatt tiszteljen egy 60 évest, ostoba elvárás volna. A tiszteletet kivívó öregkorhoz egy köztiszteletben leélt élet szükséges.

Kölcsönös tisztelet
Az a személy, aki köztiszteletben áll, egyetlen alapigazságot tud: - tiszteletet adni másoknak, anélkül, hogy megalázkodna előttük. Ez a képesség is tanulható, s a tisztelet alapja. Soha nem fogják tisztelni azt a politikust, aki elfelejtette, honnan jött. Nem fogják tisztelni a cégvezetőt, aki leereszkedően beszél a munkásaival s nem érdemel majd tiszteletet az a professzor sem, aki szakbarbárként csak a pipitérek porzóinak részecsketanának szenteli életét, de a valódi dolgokról nem vesz tudomást. A sok pénz önmagában csak irigységet szül, bár sokan vennének rajta tiszteletet.

Látszólagos tisztelet persze övezheti a rangot, a vagyont, vagy a megszerzett fokozatokat, de a közvetlen környezet talpnyalóin kívül a többség nem adja majd meg a tiszteletet. Ez elsősorban a krízis helyzetekben derül ki, ott dől el, kik a jóakarók, a vérszívók és az ellenlábasok körülöttünk. Minden élőlény körül vannak olyanok, akik szeretik és tisztelik, akik csak valamilyen kölcsönös, vagy egyoldalú érdek miatt vannak körülötte, s akik ellene vannak, a vesztét akarják. Ami nem mindegy: melyik tábor mekkora.

A szeretet és tisztelet nem vásárolható meg, de életformánkkal kivívhatjuk, hogy mások tisztelettel tekintsenek ránk. Mik a tisztelet kivívásának módjai? Milyen emberből válik köztiszteletben álló személy? Vajon tiszteltre méltó-e a meghurcolt Zalatnay Cini, vagy éppen a csúcson lévő politikai vezetők bármelyike?
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8340 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x