A legnagyobb karrier hiba - biztos, hogy Te is elköveted
Címlap / Karrier / A legnagyobb karrier hiba - biztos, hogy Te is elköveted

A legnagyobb karrier hiba - biztos, hogy Te is elköveted

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

A helyes út a saját jövőképed. Egy jövőkép az, ami itt és most a két füled között intenzíven él. Ami most ott van, nagyjából az fog megvalósulni a következő tíz év során. A probléma az, hogy a legtöbb ember önismerete hiányos és nem tudja egészen pontosan, hogy milyen gondolatok dominálnak a két füle között. 

A 2005-ben elvégzett „Karriermenedzsment Magyarországon” című kutatás eredményei szerint a legtöbb karriert építő ember a karrierben az anyagi gyarapodást, az anyagi biztonságot látja. A cél az anyagi gyarapodás. A karrier ennek a „hogyan”-ja.

Ez logikus. Egy vállalati karrierlétrán felfelé lépdelve az ember egyre magasabb fizetésre és egyre több juttatásra számíthat. Ez a legtöbb karrier-tudatos ember által elkövethető legnagyobb hiba. Oka a szegénység-mentalitás vagy ahogy én hívom, a hiány-szemlélet.

Egy átlagos magyar család nem gazdag. Ha nem is szegények, de szerény anyagi körülmények között élnek. Ez meghatározza a gondolkodást – és jó mértékben az önértékelést is. Így nőttek fel generációk. Mivel a gondolkodást olyan gondolatok hatják át, mint „nincs elég”, „én ehhez kevés vagyok”, „nem érzem, hogy képes lennék rá”, igyekezetük az, hogy anyagiakból minél többet biztosítsanak maguknak, hogy minél többet felhalmozzanak. Mert az „biztonságot ad”.

„Több pénz, több szabadság.”  „Több pénz, több lehetőség.” Ezért kell a karrier.A szabadságot és a lehetőségeket a pénztől várják.
Aztán telnek az évek. És néhány év (esetleg évtized) múlva van is valamilyen karrier és pénz – de hiányzik valami más. Tipikusan a családdal töltött minőségi idő. Vagy az egészség. Vagy a párkapcsolat. Vagy-vagy. Vagy karrier, vagy család. Vagy egészség. A mantra ez: „mindent nem lehet!”

Pénz van. Presztízs van. Pozíció – és a vele járó hatalom – van. Vele együtt a belső üresség is – változatlanul ott van. És ott is lesz mindaddig, amíg az illető a személyes fejlődés útjára nem lép és fel nem fedezi önmagában, hogy legbelül soha semmi nem hiányzott. És teljesen fölösleges egy belső hiány-érzetet megpróbálni anyagiakkal kompenzálni, nem fog menni.

Fölösleges felhalmozni, fölösleges gyűjteni – és aztán azon aggódni, hogy hová rakd, hogy biztonságban legyen.

Mi hát akkor a „helyes”  út?

Megpróbálom körülírni, mert ezt mindenki magának kell felfedezze.

A helyes út az, ami benned van. Egy karrier – ahogy azt a legtöbb ember tipikusan elképzeli – egy külső „dolog”. Elsősorban az, ami látszik belőle – a pozíció, ami ott a névjegyen, a havi (biztos?) fizetés, a cégautó, stb. De ennél sokkal fontosabb a belső út, ami felfedezésre vár.

Személyes tapasztalatom, hogy minél többet fedezel fel ebből a belső útból, annál jobb karrier-döntéseket fogsz hozni.
A helyes út a saját jövőképed. Egy jövőkép az, ami itt és most a két füled között intenzíven él. Ami most ott van, nagyjából az fog megvalósulni a következő tíz év során. A probléma az, hogy a legtöbb ember önismerete hiányos és nem tudja egészen pontosan, hogy milyen gondolatok dominálnak a két füle között.

A helyes út önmagad teljes, feltétel nélküli kifejezése. Amikor ez a kifejezési szabadság megvan, azt fogod tapasztalni, hogy a pénz is sokkal szabadabban fog megtalálni. Az lesz aztán az igazi bőség!

Nem állítom, hogy a pénz megléte nem hat vissza a szabadságra, de az ok-okozati összefüggés csak a másik irányban van garantálva. Dúsgazdagon is lehetsz nyomorult (érzelmileg), de érzelmi nyomorban meggazdagodni biztos, hogy nem lehet.A helyes út önmagad dedikálása egy „ügynek”
. Amilyen mértékben leszel képes önmagadat egy szervezet küldetésének és jövőképének dedikálni, olyan gyorsan fogsz a szervezet csúcsára jutni. A legfőbb kérdés akkor is változatlanul az lesz, hogy elsősorban élvezetből csinálod, vagy a pénzért, amit cserébe kapni remélsz?

A helyes út az, hogy az élvezetet és a fejlődést a rövid távú anyagi érdekednél előbbre helyezed. Tudni kell, hogy élvezet + fejlődés = teljesítmény.

A helyes út az, hogy arról, hogy „én” (egyes szám első személy), áttérsz arra, hogy „mi” (többes szám, első személy). Minél többet adsz azoknak, akik Veled együtt alkotják a „mi”-t, annál több jut majd Neked is. Csapatépítés, szervezetfejlesztés. Csináld tudatosan. „Építsd” az embereket – az önértékelésüket, az önbizalmukat és a csapatmunkát.

A helyes út az, hogy nem azon agyalsz, hogy hogyan kapj többet, hanem azon, hogy hogyan adj többet. Minél inkább adsz, annál inkább fogsz kapni is.

Ébresztő! Nem vagy már négyéves óvodás. Az ők szintjükön elfogadható az, hogy kikapják egymás kezéből a kisautót vagy a babát és azt mondják, hogy „a eném!”. Persze, legyen Neked is minél több. De előbb adjál sokat – nagyon sokat – és akkor fogsz is kapni.

Kezdj el nagyban gondolkodni. Nagyon nagyban. Keresd az olyan emberek társaságát, akik szintén nagyban gondolkodnak.

Kezd el a legfelső vezető  – a vezérigazgató – szintjén gondolkodni. Döntéseidet igazítsd az ő szintjének problémáihoz.

Minél inkább élvezed azt, hogy adsz, annál könnyebb lesz sokat adni. Minél többet adsz, annál többet fogsz kapni is.

Ennek fényében miért is akarsz karriert?  A pénzért (szegénység-mentalitás) vagy az élvezetért,  hogy létrehozhatsz valamit (egy nagyon jól működő  szervezetet), ami elégedettséggel tölt el (bőség-mentalitás), miközben mint kvázi „melléktermék”, bőven lesz belőle pénzed is…?

Boér Tamás
www.sikertervezes.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5484 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x