3 dolog, amire eddig nem figyeltél a kommunikációdban
Címlap / Karrier / 3 dolog, amire eddig nem figyeltél a kommunikációdban

3 dolog, amire eddig nem figyeltél a kommunikációdban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

A kommunikáció áthatja az egész életünket. Manapság az interneten számtalan módját megtaláljuk a kapcsolattartásnak. E-mailezünk, blogolunk, csetelünk, Twitterezünk. Persze ennek is megvan a maga kultúrája, itt is vannak írott és íratlan szabályok, amelyet hellyel-közzel be is tartunk. 

Talán ez a félig meddig virtuális kommunikáció az oka annak is, hogy a hagyományos, élő kommunikációban nem igazán tudjuk magunkat fejleszteni. Ez is csak egy képesség, s minél kevesebbet használjuk, annál jobban elfelejtjük, hogyan is kell csinálni.
Van, akinek mosolyogni is a nehezére esik, de a cseten be tudja ütni azt, hogy :o) Sőt, háttérképünk is van, meg egyre több smiley és pittyegő üzenetjelzőnk. Nem baj, ha a szöveged lapos, csak a mobilod legyen wapos.

Mi volna, ha egy kicsit ráerősítenél a hagyományos emberi érintkezésre is? Ide nem tudsz letölteni újabb kiegészítőket, de vannak olyan dolgok, amelyekkel tudatosan fejlesztheted azt, hogyan is célszerű más emberekkel kapcsolatba kerülni, beszélni, kommunikálni?
Hogy adjak pár tippet és hasznos gondolatot, nézzünk meg 3 olyan dolgot, amire az emberek általában nem figyelnek a kommunikációban.

1. Összhangteremtés
Ha a párod épp egy romantikus zeneszámot hallgat, s közben elmélázva nézi a falat, talán épp egy régi emléket idéz fel. Ha Te ekkor rákiáltasz, hogy "Képzeld, szereztem két jegyet az esti koncertre!", akkor nem biztos, hogy ő ennek örülni fog. Az is lehetséges, hogy el sem megy veled a koncertre.

Ha tudod, hogy minden sikeres kommunikáció első lépése az összhang megteremtése, akkor teljesen másképp fogsz viselkedni. Talán leülsz mellé az ágyra, és egy darabig Te is csak hallgatod a zenét. Aztán halk hangon megszólítod, és beszédbe elegyedsz vele valamiről. Közben véget ér a zeneszám is, esetleg óvatosan elhúzod a sötétítő függönyt, és egy kis fényt engedsz a szobába. Amikor felálltok, már egy kicsit hangosabban beszélsz, és dallamosabb hangszínre váltasz, majd végül megemlíted, hogy szereztél két jegyet az esti koncertre - így biztosan nagyobb sikert aratsz.

[Fotó: Fotolia_5383411_XS]

Azáltal ugyanis, hogy beléptél az ő világába, és igazodtál az ő viselkedéséhez, megteremtetted az összhangot. Ezek után, ha Te magad változtatod a saját viselkedésedet, ő is automatikusan igazodni fog hozzád. Az NLP-ben ezt követésnek és vezetésnek hívják. Az összhang megteremtése nélkül nem érdemes hozzáfogni a mondandónkhoz.
Szoktál erre figyelni?

2. Mi a másik domináns megjelenítő rendszere?
Biztosan hallottál már róla, hogy vannak köztünk vizuálisak, auditívak és kinesztetikusok. Bár nem skatulyázhatjuk be magunkat külön dobozokba, de mégis könnyen megfigyelhető, hogy különbözően gondolkodunk.

A vizuálisak elsősorban képekben gondolkodnak. Szeretnek mindent alaposan szemügyre venni, tekintetük felfelé irányul, beszédük sokszor gyors, hiszen a képek gyorsan peregnek a fejükben. Számukra az az érthető, amit láthatnak, vagyis szeretik a jól áttekinthető dolgokat.

Az auditívak a hangok világban élnek. Szeretnek bizonyos dolgokat többször elmondani, hangjuk dallamos, és kedvelik a zenét. Testtartásuk laza, fejüket gyakran oldalra billentik. Tanulásnál fennhangon beszélnek, hiszen így jobban megértik és megjegyzik az anyagot.

A kinesztetikusak kicsit "lassabban" gondolkoznak, hiszen ők főként az érzéseikben élik az életüket. Szeretik megízlelni a dolgokat, mielőtt bármit is mondanának, és időre van szükségük ahhoz, hogy megemésszék, amit hallottak vagy láttak. Ruhatárukban kényelmes, puha öltözékeket találhatunk. Beszédük lassú, hangszínük gyakran mély, bársonyos.

[Fotó: Fotolia_1065254_XS]

Tudtad, hogy célszerű figyelembe venni, hogy a másik ember melyik típusba tartozik? Egy vizuálisnak hiába beszéled tele a fejét, egy auditívnak felesleges mindent megmutogatnod, a kinesztetikust pedig igazából sem ez, sem az nem fogja meghatni.
Te vajon melyik típusba tartozol? És a környezetedben élők? Közvetlen családtagjaid? A párod? Szoktál erre figyelni?

3. Nézőpontok
Tudtad, hogy nem csak a saját szemeddel tekintheted az eseményeket? Az NLP-ben legalább 3 különböző nézőpontot használunk, amelyek közül mindegyik hasznos lehet, ha a megfelelő helyzetben alkalmazzuk őket.

[Fotó: Fotolia_13258383_XS]

Az első a saját nézőpontod. Ha úgy érzed, mások irányítják az életed, ha folyton meg akarsz valakinek felelni, akkor nem ártana kicsit gyakrabban a saját fejeddel gondolkoznod.

A második a másik ember nézőpontja, akivel épp kommunikálsz. Mi volna, ha egy pillanatra gondolatban a bőrébe bújnál? Ha átveszed az érzéseit, ha az ő szemével látsz, ha az ő fejével gondolkozol - hidd el, teljesen más eredménye lesz a kettőtök érintkezésének!

A harmadik a harmadik, vagyis a 3 számú nézőpont. Néha hasznos ugyanis, ha kívül helyezkedsz egy helyzeten, és így távolabb maradsz az érzelmektől, képes vagy hideg fejjel gondolkozni. Egy vita során hasznos lehet!
Te képes vagy nézőpontot váltani?

Nos, az összhangteremtés, a megjelenítő rendszerek és a nézőpontok. Ezekről mind külön cikkeket lehetne írni. Talán legközelebb írok valamelyikről részletesebben. Addig is gondolkozz el rajta, Te hogyan tudnád alkalmazni ezeket!

Szűcs Tibor

FOTÓK:
Happy couple. © iofoto #5383411 - Fotolia.com
business people #49 © Forgiss #1065254 - Fotolia.com
A photo-composition showing me behind my hands 2 © francesco pirrone #13258383 - Fotolia.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7193 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x